Vizitează Casa Martini din Torino

Vizitează Casa Martini din Torino

Unul dintre obiectivele pe care le poți vizita în împrejurimile orașului Torino este Casa Martini, un muzeu dedicat vermutului și istoriei de peste 150 de ani a celebrei firme Martini & Rossi.

Vermutul (sau vermouth) este unul dintre produsele care s-au născut în Torino (despre celelalte poți citi în articolul Ce să mănânci și să bei în Torino). Este un vin aromatizat cu diferite plante și mirodenii, care a fost creat în anul 1786, când Antonio Carpano a amestecat vin alb cu o infuzie de peste 30 de ierburi și condimente. Il Vermut di Torino este recunoscut ca produs agroalimentar tradițional din regiunea Piemonte și este o băutură cu indicație geografică. Cea mai cunoscută marcă de vermut la nivel mondial este Martini (care dă și numele unui cocktail), a cărei denumire aproape că a devenit un sinonim pentru vermut.

Casa Martini

Casa Martini este un muzeu dedicat istoriei și producției vermutului Martini. Se află în Pessione di Chieri, la circa 30 km de Torino. 

Pessione di Chieri este locul în care, în anul 1864, firma Martini Sola e C.ia, devenită mai târziu Martini & Rossi, își transferase producția, fiind mai ușor să se aprovizioneze cu struguri și să dezvolte comerțul pe linia Torino – Genova. Primul vermouth al firmei se născuse deja în 1863, în urma colaborării dintre investitorul Alessandro Martini și botanistul Luigi Rossi. Martini Rosso se produce și astăzi după aceeași rețetă, păstrată secretă.

Fabrica din Pessione di Chieri este astăzi cel mai important punct de producție, ca dimensiuni și volum, al Grupului Baccardi, din care face parte compania Martini & Rossi.

Casa Martini a fost inaugurată în anul 1961, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la unificarea Italiei. Muzeul a fost creat în vechile pivnițe ale firmei Martini & Rossi. La bază a stat colecția privată a lui Lando Rossi di Montelera, nepotul unuia dintre fondatorii companiei. De-a lungul anilor, colecția s-a îmbogățit, astfel încât astăzi numără peste 600 de exponate legate de istoria vinului.

Experiențe la Casa Martini

Vizitând Casa Martini vei afla mai multe despre istoria de peste 150 de ani a firmei Martini & Rossi, despre diferitele etape de producție, despre felul în care sunt alese și combinate materiile prime și, nu în ultimul rând, poți face degustări și îți poți prepara singur cocktailul preferat.

Ce trebuie să știi? Poartă încălțăminte adecvată! Persoanele care poartă încălțăminte deschisă sau pantofi cu toc nu au acces în zona de producție.

Dacă ai card Torino+Piemonte, poți profita de reducerile oferite pentru rezervările făcute pe site.

Martini Discovery Tour

Martini Discovery Tour include vizita pe cont propriu la secțiunea dedicată ierburilor aromatice folosite la producerea vermutului și la galeria Mondo Martini, unde vei afla istoria companiei, vizită ghidată în zona de producție, iar la final degustare de trei produse Martini (pentru persoanele peste 18 ani). Experiența durează circa 2 ore, iar tururile au loc de joi până luni, între orele 11 și 17.

Prețul turului Martini Discovery este:

Martini Privilege Tour

Martini Privilege Tour include vizita ghidată (în limba italiană) a Casei Martini, inclusiv zona de producție, iar la final degustare de trei produse Martini (pentru pers. peste 18 ani). Experiența are durata de circa 2 ore și are loc în fiecare weekend, la orele 11 și 14.

Prețul turului Martini Privilege este:

Martini Cocktail Experience

Cu Martini Cocktail Experience vei învăța, în Bar Academy, secretele preparării unui cocktail Martini. Experiența durează o oră, se desfășoară în fiecare vineri, sâmbătă și duminică la ora 18.30, în limba italiană (dacă este posibil, cu traducere simultană în limba engleză) și este dedicată persoanelor de peste 18 ani.

Dacă vrei să vizitezi și Casa Martini (nu este inclusă și vizita zonei de producție), trebuie să sosești cu o oră înainte de intervalul programat.

Preț Cocktail Experience:

Martini Vermouth Experience

Martini Vermouth Experience te învață să creezi propriul tău vermouth, jucându-te cu aromele și gusturile diferitelor extracte și distilate. Experiența este pentru persoanele peste 18 ani, are o oră și se desfășoară în fiecare weekend la ora 16.30, în limba italiană (dacă este posibil, cu traducere simultană în limba engleză).

Dacă vrei să vizitezi și Casa Martini (vizita zonei de producție nu este inclusă), trebuie să sosești cu o oră înainte de intervalul programat.

Preț Martini Vemouth Experience

Martini Ultimate Experience

Ultimate Experience este o degustare interactivă, care te va ghida prin gama de produse Martini, învățându-te să recunoști notele caracteristice ale diferitelor produse, în asociere cu mâncăruri alese special pentru a pune în valoare experiența.

Experiența are loc în două sâmbete din fiecare lună, la ora 12, are durata de 1,5 ore și se desfășoară în limba italiană (dacă este posibil, cu traducere simultană în limba engleză).

Dacă vrei să vizitezi și Casa Martini (fără zona de producție), trebuie să sosești cu o oră înainte de intervalul programat.

Preț Martini Ultimate Experience:

Cum ajungi la Casa Martini?

Pentru a ajunge la Casa Martini poți folosi un shuttle bus care pleacă din Piazza Castello. Prețul biletului este dus-întors și include și vizita Casei Martini sau una dintre experiențele Discovery Tour sau Vermouth Class (în limba engleză).

Microbuzul circulă din aprilie până în octombrie, în zilele de sâmbătă și duminică și face circa 45 de minute până la Casa Martini. 

O variantă alternativă de a ajunge la Casa Martini este să folosești mijloacele de transport public din Torino

Va trebui să ajungi mai întâi la gara Porta Susa și de acolo să iei trenul până la Pessione. Durata călătoriei este de aproape jumătate de oră, iar prețul biletului este 3,6 EUR.

O altă variantă este să iei trenul de la gara Lingotto pâna la Pessione. Durata călătoriei este de circa 20 de minute, iar biletul costă 3,6 EUR.

Gara din Pessione se află chiar în fața Casei Martini, în Piazza Luigi Rossi 2.

Program de vizitare

Casa Martini din Torino are următorul orar:

Ultimul tur are loc la ora 17.00, iar casa de bilete se închide la ora 18.00. Rezervarea este obligatorie.

Casa Martini este închisă în zilele de 23, 24, 25, 26 și 31 decembrie și pe 1 ianuarie.

Te-ar putea interesa și:

Muzeul Lavazza din Torino Muzeul Lavazza din Torino
Muzeul Lavazza din Torino - vezi program și informații vizită (2024), cât costă biletul de intrare și de unde îl poți cumpăra.
Detalii

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează