Informații pentru călătoria în Italia

Condițiile de călătorie în Italia s-au modificat după ce pandemia de COVID-19 a fost considerată încheiată. Pentru intrarea în Italia nu mai este necesară efectuarea de teste sau prezentarea certificatului de vaccinare.

Condițiile de călătorie în Italia sunt detaliate pe site-ul MAE. Îți recomandăm să le verifici înainte de fiecare plecare în Italia. Turiștii se fac direct răspunzători pentru consecințele ce decurg din nerespectarea condițiilor vamale și a condițiilor impuse la frontiere.

Acte necesare pentru călătoria în Italia

Intrarea în Italia este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate valabile.

Pentru copiii sub 14 ani este necesar pașaportul (certificatul de naștere nu este considerat document de călătorie).

Condițiile de călătorie în Italia permit (ca și în celelalte țări ale UE) doar intrarea minorilor însoțiți de cel puțin un adult. Dacă minorii nu sunt însoțiți de ambii părinți, este necesară prezentarea unor documente suplimentare de călătorie, detaliate pe site-ul Poliției de Frontieră.

Asigurarea de călătorie în Italia

Îți recomandăm ca înainte de a pleca într-o vacanță în Italia să închei o asigurare medicală de călătorie sau să obții Cardul European de Sănătate.

Este recomandat (dar nu obligatoriu) să închei și o asigurare storno, care acoperă eventualele penalități pe care ar trebui să le suporte turistul în cazul în care renunță la călătorie din motive de îmbolnăvire (nu boală cronică), accident, concediere, primirea unei citații etc.

În cazul în care călătorești în Italia cu mașina personală, este obligatoriu să ai asigurarea internațională de răspundere civilă auto pentru terți (cartea verde). Aceasta este de obicei inclusă în asigurarea RCA.

 

Viză Italia

Pentru cetățenii români nu este necesară viza pentru călătoria în Italia.

Călătoria în Italia cu animale de companie

În cazul în care călătorești în Italia cu un animal de companie, vei avea nevoie de pașaport european pentru acesta. Pașaportul se obține de la medicul veterinar și trebuie să conțină informații despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Informații suplimentare găsești pe site-ul Your Europe.

Reglementări vamale Italia

La granițele interne dintre statele membre Schengen (Austria, Belgia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria) nu există controale.

La granițele interne ale UE se pot introduce controale în anumite perioade, din motive de ordine sau sănătate publică sau securitate națională.

Dacă intenționezi să treci granița cu sume numerar sau obiecte de valoare care depășesc 10.000 de Euro, acestea trebuie declarate la autoritățile de frontieră. Vezi mai multe detalii.

Regimul medicamentelor în Italia

În Italia antibioticele se eliberează doar pe bază de rețetă.

La intrarea sau la ieșirea din Italia sunt excluse drogurile de orice tip și substanțele dopante.

Circulația auto în Italia

Starea generală a infrastructurii rutiere din Italia este bună.

Sunt valabile următoarele reguli:

Limitele de viteză în Italia sunt:

Transportul public în Italia

Transportul public din Italia funcționează în sistem integrat, ceea ce înseamnă că poți călători cu un singur bilet pe toate liniile urbane într-o anumită perioadă de timp. În funcție de oraș, pot fi prezente atât mijloace de transport de suprafață, cât și metrou.

Cumpărarea biletelor de transport se poate face prin diferite aplicații online, de la automatele sau ghișeele de bilete ce aparțin societăților de transport sau de la chioșcurile tip tabaccheria. În funcție de oraș, biletul este de obicei valabil pentru o perioadă de 60-100 minute de la validare și poate fi folosit în toată rețeaua urbană.

Biletul trebuie validat la urcarea în mijlocul de transport și, în cazul călătoriei cu trenul, la aparatele care se găsesc în gară și pe peroane. În caz contrar, biletul nu este considerat valabil și ești pasibil de amendă.

Numere de telefon utile

În cazul în care ai nevoie, poți apela următoarele numere de telefon de urgență:

Asistență consulară în Italia

Pentru asistență consulară poți apela:

 

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează