10 obiective turistice de vizitat în Genova

10 obiective turistice de vizitat în Genova

Genova, capitala regiunii Liguria, nu se numără neapărat printre cele mai turistice orașe ale Italiei, însă are destule atracții și obiective demne de vizitat, iar în anul 2004 a fost Capitală Europeană a Culturii. La Superba, așa cum este alintată, Genova este un oraș maritim, care te va cuceri ușor-ușor dacă îi dai ocazia și îi acorzi timp pentru descoperire și explorare.

În funcție de numărul de zile pe care le ai la dispoziție și de interesele tale, te sfătuim să îți faci o listă cu obiective turistice din Genova și locuri de vizitat care să aibă prioritate. Dacă ești într-un city break de 2-3 zile, nu încerca să bifezi tot – îți va fi imposibil, iar experiența va deveni frustrantă. Decide care sunt atracțiile care ar putea prezenta importanță pentru tine și planifică vizita ținând cont și de programul acestora. 

Cele mai multe obiective turistice din Genova sunt grupate în jurul centrului istoric și al portului, iar între cele mai multe dintre ele te poți deplasa cu ușurință pe jos.

Rezervă tururi și activități în Genova

1. Portul Antic

Începe vizita în Genova cu o plimbare în Portul Antic. De el se leagă glorioasa istorie a orașului, care a fost cândva o mare putere maritimă și comercială, ce concura cu Veneția.

În ciuda denumirii de Porto Antico, portul de astăzi este cât se poate de modern. El și-a schimbat total înfățișarea în urmă cu 30 de ani, cu ocazia Expo 1992, dedicată sărbătoririi a 500 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb. Arhitectul Renzo Piano (cel care a proiectat și Complexul Lingotto din Torino), născut în Genova, a refăcut zona portului vechi, transformând spațiul într-un loc în care locuitorii orașului, dar și turiștii, se pot plimba și relaxa.

Promenada din Porto Antico Genova
Promenada din Porto Antico Genova

În Portul Antic din Genova vei găsi terase, restaurante, muzee, dar și vechi structuri portuare reconvertite în spații recreative sau comerciale. Cele mai importante obiective turistice din această zonă sunt Acvariul, Biosfera, ascensorul panoramic și Galata - Muzeul Mării.

Nu rata o vizită la Eataly – un magazin de delicatese cu zonă dedicată de restaurante.

Răsfață-te cu produse locale delicioase la Eataly Genova!
Răsfață-te cu produse locale delicioase la Eataly Genova!

2. Acvariul, Biosfera și Ascensorul panoramic Bigo

Bigo va fi probabil primul lucru care îți va atrage atenția în Porto Antico. Este o structură metalică ciudată, cu multe brațe, care seamănă cu un imens păianjen. Pe unul dintre brațele sale este montat un ascensor panoramic care îți dă posibilitatea să arunci o privire de la înălțime nu doar asupra portului, ci și asupra orașului istoric.

Rezervă bilete Bigo

Cu siguranță vei remarca și o sferă mare de sticlă – este Biosfera, în interiorul căreia a fost recreat mediul dintr-o pădure tropicală, cu câteva plante și animale caracteristice.

Rezervă bilete Biosfera

Lângă Biosferă se află Acvariul, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Genova.

Rezervă bilete la Acvariul din Genova

Biosfera și Acvariul din Genova
Biosfera și Acvariul din Genova

3. Centrul istoric

Centrul istoric din Genova este de fapt o încrengătură de străduțe înguste, numite caruggi și mărginite de clădiri vechi. Nu are sens să planifici un traseu organizat – oricum îți va fi foarte greu să îl urmezi. Doar plimbă-te în voie, admiră arhitectura, bisericile și palatele, aruncă o privire în prăvăliile istorice (botteghe) și oprește-te din când în când pentru o cafea sau pentru un street food delicios.

O altă opțiune este să rezervi un tur ghidat în centrul istoric al Genovei. De exemplu, Oficiul de turism din oraș organizează în fiecare duminică un tur ghidat cu acces la Muzeele din Strada Nuova.

Rezervă tur ghidat Genova

Biserica San Matteo din centrul istoric al Genovei
Biserica San Matteo din centrul istoric al Genovei

4. Via Garibaldi

În inima centrului istoric din Genova se află Via Garibaldi, o stradă pietonală pe care se înșiruie palatele istorice ale aristocrației de altădată. Strada a fost construită în secolul al XVI-lea, pentru nou-îmbogățiții din cartierul medieval. Se numea pe atunci "Strada Nouă" (Strada Nuova). 

Datorită frumuseții arhitecturale a acestor clădiri, Via Garibaldi este considerată a fi una dintre cele mai frumoase străzi din Europa. De altfel face parte și din Patrimoniul Mondial UNESCO, împreună cu palatele ce o străjuiesc de secole.

Via Garibaldi
Via Garibaldi

5. Palatele Rolli

Palatele Rolli se numără printre cele mai importante atracții turistice din Genova. Sunt palatele de care vorbeam mai sus - cele aflate pe Via Garibaldi, dar și pe alte străzi din centrul istoric, precum Via Balbi. Cuvântul rolli desemna pe vremuri lista cu cele mai frumoase și somptuoase reședințe nobiliare, care găzduiau, pe rând, vizitele de stat. Cu cât era mai important oaspetele, cu atât mai fastuos trebuia să fie palatul familiei care îl primea.

Numărul palatelor incluse în acest sistem este impresionant, depășind 100. Dintre acestea, 42 sunt înscrise în patrimoniul UNESCO, sub numele de "Le Strade Nuove și complexul Palatelor Rolli din Genova".

Astăzi, unele palate sunt muzee de artă, iar altele sunt birouri și reședințe private.

Palatele-muzeu sunt cele incluse în complexul Musei Strada Nuova (Palazzo Doria-Tursi, care găzduiește o faimoasă vioară a lui Paganini și în care se află și sediul Primăriei din Genova; Palazzo Rosso și Palazzo Bianco, aflat peste drum), dar și Palazzo Spinola di Pellicceria și Palazzo Reale.

Oficiul de turism din Genova organizează în fiecare sâmbătă tururi ghidate la Palatele Rolli.

Vizitează Palatele Rolli cu un tur ghidat!

6. Farul din Genova

Farul din Genova este simbolul orașului, iar genovezii îl numesc Lanterna. Este unul dintre cele mai vechi faruri din Italia, fiind ridicat în anul 1543. Cu cei 77 metri ai săi, farul este al doilea ca înălțime din Europa și îl vei remarca cu siguranță încă din avion, în timpul aterizării.

Dacă vrei să te bucuri de vederea din vârf, va trebui să urci cele 172 de trepte ale farului.

Farul din Genova se află cam la 3 km de centrul istoric și până acolo te poți deplasa cu transportul public.

Prețul unui bilet de intrare la Farul din Genova este de 8 EUR. Dacă ai de gând să vizitezi și Acvariul, este mai avantajos să cumperi un bilet combinat Far+Acvariu.

Rezervă bilet la Farul din Genova

Farul din Genova

Orar:

  • vineri-duminică, 10.00-18.00
  • deschis și în perioada 21-24 iunie 2024
  • închis pe 25 decembrie și 1 ianuarie

Ultima intrare se face cu 30 minunte înainte de închidere.

 

Farul nu se va putea vizita în cazul condițiilor meteo nefavorabile.

Preț bilet:

  • adult: 8 EUR (Open Air Museum + Muzeu + prima terasă panoramică); 4 EUR (doar Open Air Museum)
  • copil sub 6 ani: gratuit
Farul din Genova (stânga), așa cum se vede din Portul Antic
Farul din Genova (stânga), așa cum se vede din Portul Antic

7. Casa lui Cristofor Columb

Numele faimosului explorator este legat de Genova, însă dovezile că el s-ar fi născut aici nu-s prea clare. Tradiția rămâne însă și poți vizita casa în care se spune că ar fi copilărit Cristofor Columb. 

De la 1 octombrie 2023 programul de vizitare este:

Dacă intenționezi să vizitezi și Acvariul, vezi și biletul combinat Casa lui Columb+Acvariu.

TUR GHIDAT LA CASA LUI CRISTOFOR COLUMB

8. Piazza de Ferrari

Cu palatele ei maiestuoase, Piazza de Ferrari este locul în care bate inima orașului. Fă un popas aici și admiră Palazzo Ducale, Palazzo della Borsa, Palazzo della Regione, Teatrul Carlo Felice (reconstruit după ce a fost distrus în Al Doilea Război Mondial) și fântâna arteziană din centrul pieței.

Palatul Bursei din Piazza de Ferrari
Palatul Bursei din Piazza de Ferrari

9. Catedrala San Lorenzo

Străvechea biserică dedicată trecerii Sfântului Laurențiu prin Genova în secolul al III-lea a fost sfințită în anul 1118. Merită să o vezi nu doar pentru că este frumoasă și importantă pentru istoria orașului, dar și pentru că de ea se leagă câteva curiozități.

De exemplu, dacă privești cu atenție la detalii, la dreapta unuia dintre portalurile de intrare se află mica figură a unui cățel sculptat în marmură. Legenda povestește că în timpul construirii catedralei, un câine stătea pe lângă cei care lucrau. Cățelul le-a tot dat târcoale până în ultima zi, când nu a mai fost de găsit. În amintirea sa, lucrătorii l-au sculptat în marmură, imortalizându-i astfel figura.

Și lucrurile interesante nu se termină aici. În interiorul catedralei vei vedea o bombă care a lovit construcția în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Bomba nu a explodat, dar s-a păstrat până astăzi în biserică.

10. Spianata Castelletto

Pentru a te bucura de o vedere de sus asupra Genovei, urcă-te în ascensorul Castelletto Ovest (din apropierea Străzii Garibaldi) și mergi la Spianata Castelletto. Este un loc de belvedere de unde vei avea o priveliște minunată asupra orașului, cu clădirile sale mai noi și mai vechi, cu acoperișurile de ardezie și cu marea în planul îndepărtat. 

Vederea de la Spianata Castelletto
Vederea de la Spianata Castelletto

Nu te întoarce pe același drum! Pentru a coborî, ia ascensorul Castelletto Levante, care te va duce în Piazza del Portello. Ascensorul în stil Liberty a fost construit la începutul sec. al XX-lea și este un obiectiv turistic în sine.

Ascensorul Castelletto Levante, în stil Liberty
Ascensorul Castelletto Levante, în stil Liberty

Te-ar putea interesa și:

Genova Hop On Hop Off
de la
25 €
Genova Hop On Hop Off
Tur Hop On Hop Off în Genova: vizitează orașul în ritmul tău, cu autobuzul turistic care îți permite să te urci și să cobori la ce stație vrei.
Detalii

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează