Ce trebuie să știi pentru a închiria o mașină în Sicilia
Sicilia este o insulă cu o suprafață foarte mare. Este de fapt cea mai mare insulă din Marea Mediterană, urmată îndeaproape de Sardinia. Punctele principale de interes și plajele sunt răspândite pe toată suprafața insulei, iar dacă vrei să vezi cât mai multe dintre acestea vei fi nevoit să închiriezi o mașină. Există, desigur, și posibilitatea de a te deplasa cu mijloace publice precum tren sau autobuz, dar acestea sunt eficiente doar local, pe zone mici. Îți va fi foarte greu și vei pierde mult prea mult timp pentru a merge cu ele pe distanțe mari - vei constata că de cele mai multe ori va trebui să schimbi trenul sau că programul trenurilor nu se potrivește neapărat cu cel al autobuzelor. Cea mai bună soluție pentru a vedea cât mai mult din Sicilia este să închiriezi o mașină.
Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre închirierile auto în Sicilia:
Vezi oferte RENT A CAR SICILIA
1. Poți folosi serviciile de Rent a Car ale firmelor internaționale care își au punctele de lucru în aeroportul din Palermo sau în cel din Catania, dar poți apela și la serviciile firmelor locale de închirieri mașini, unele dintre ele având birouri și în orașe. Ultimul lucru te avantajează îndeosebi dacă nu ai nevoie să închiriezi mașină chiar din prima zi. De exemplu, dacă vei petrece primele zile ale vacanței vizitând Palermo sau Catania, nu vei avea nevoie de mașină închiriată iar apoi, pentru a o ridica și a rezolva toate formalitățile, este mai comod și mai ieftin să te duci la biroul de Rent a Car din orașul respectiv decât să mai faci încă un drum până la aeroport.
Vezi oferte RENT A CAR CATANIA
2. Când îți alegi compania nu te uita doar la preț, ia în calcul și nota din recenzii - fie pe Google Maps, fie pe site-urile care reunesc mai multe companii de rent-a-car cum ar fi Discover Cars. De asemenea, de multe ori aceste site-uri îți pot oferi prețuri mai bune decât firma de închiriere și un nivel în plus de protecție. Fii atent și la orele de ridicare și predare, pentru a nu plăti o zi în plus doar pentru o oră-două.
3. Toate companiile oferă, contra unei taxe suplimentare, opțiunea de a lăsa mașina într-un loc diferit față de cel de ridicare. În funcție de itinerariul ales și de biletele de avion pe care le ai, poate fi o variantă de luat în calcul - mai ales că între Catania și Palermo (cele două aeroporturi principale de pe insulă) sunt peste 200km.
Vezi oferte RENT A CAR PALERMO
4. Fii atent la starea mașinii. Este extrem de important să fie menționate pe formularul de închiriere toate zgârieturile, altfel riști să-ți fie imputate la final, chiar dacă nu sunt vina ta. Treci metodic peste toate elementele de caroserie împreună cu reprezentatul firmei de închirieri și notați toate defectele de pe caroserie, jante, parbriz și lunetă. De asemenea, verifică nivelul combustibilului și să fie notat ca atare pe acordul de închiriere. Interiorul nu este așa de important, dar fă oricum o inspecție vizuală rapidă și atrage atenția asupra eventualelor plastice sparte, zgârieturi grave și scaune rupte, dacă există. Nu ezita să atragi atenția reprezentantului firmei de rent a car asupra oricărei probleme pe care o observi și lămurește pe loc orice neînțelegere. Mai bine întrebi de mai multe ori decât să ai o vacanță cu griji.
Mașinile de închiriat au în general puțini kilometri, dar nu au fost conduse de cei mai buni și mai atenți șoferi. Condu cu grijă, pentru a nu le forța și mai mult. Nu vrei să rămâi pe autostradă și să-ți ratezi o zi de vacanță. Atenție și la tipul combustibilului atunci când alimentezi. În Sicilia asistența rutieră poate să vină greu și, dacă nu ești asigurat în acest sens, poate să coste sute de euro.
5. Informează-te asupra asigurărilor disponibile. De obicei prețul mașinii include asigurarea de răspundere civilă și uneori și o asigurare tip CASCO, cu franșiză mai mică sau mai mare. Reprezentanții companiei vor încerca întotdeauna să îți vândă asigurări suplimentare bazându-se pe frica de necunoscut. Poți să ai în vedere și faptul că agregatorii gen Discover Cars îți pot oferi propriile lor asigurări, mai ieftine. Cel mai bun sfat este să-ți rezervi câteva minute să analizezi ce îți oferă fiecare asigurare și să decizi la rece dacă este potrivită pentru tine. Există asigurări speciale pentru roți, parbriz, asistență rutieră, cu franșiză zero, care acoperă toată paguba, sau doar o anumită valoare etc.
În Sicilia și în sudul Italiei, în general, stilul de condus este destul de similar cu cel din România. Unii l-ar putea considera agresiv și bazat mai mult pe mica înțelegere decât pe reguli, dar dacă ai condus în orașele mari autohtone, ești în mare parte pregătit. Sfatul nostru ar fi să conduci cât mai defensiv și atent, pentru a evita costurile suplimentare și timpul pierdut cu un eventual incident. În Sicilia drumurile principale sunt relativ bune, dar drumurile secundare pot fi destul de proaste, deci ar fi de abordat cu atenție. Nu este o idee bună să mergi prin orașele mari cu mașina, mai ales prin centrul vechi, unde străzile sunt înguste și aglomerate. Parcarea de obicei costă și este preferabil să alegi locul de parcare cu atenție, pentru a nu-ți găsi mașina zgâriată sau oglinzile lovite. Cel mai bine îți asumi un buget de parcare și, înainte de a pleca spre următoarea destinație, alegi parcarea în care vrei să ajungi. Recenziile și pozele de pe Google Maps sunt foarte utile în acest caz.
În Catania franșiza plătită în cazul în care ți se fură mașina este dublă, deci poate ar fi o idee bună să nu parchezi în locuri nepăzite sau să închiriezi mașina abia după ce ai văzut orașul și dorești să pleci în alte locuri.
6. Majoritatea companiilor mari vor cere să prezinți un card de credit pe numele șoferului. Dacă nu ai card, nu te baza pe înțelegere la fața locului - este o regulă care ține de companie și nu stă în puterea agentului să facă o excepție. De obicei nu este obligatoriu să și plătești de pe cardul de credit, poți achita de pe un alt card de debit sau numerar. Dacă nu iei asigurarea maximă direct de la companie, pregătește-te să-ți fie blocată o sumă de câteva sute de euro de pe cardul de credit. Suma va fi deblocată la câteva zile de la predarea mașinii, dacă nu au fost incidente. De asemenea, se va bloca și o sumă echivalentă cu un plin de combustibil, sumă care va fi returnată tot la final, dacă aduci înapoi mașina cu plinul făcut. Nu te baza pe înțelegere dacă lipsesc câțiva litri - sunt regulile companiei nu ale agentului. De asemenea, ai în vedere faptul că lângă aeroport și pe autostradă benzina este de obicei mai scumpă, deci ar fi o idee bună să faci plinul din timp și doar să completezi câțiva litri înainte de a preda mașina.
Șoferul este unul singur și este desemnat în momentul închirierii. Dacă dorești să numești și alți șoferi, va trebui să iei în calcul un cost suplimentar. Asigurările devin nule în cazul în care accidentul se întâmplă cu alt șofer la volan decât cel care a fost desemnat prin contract.
7. Ia-ți o marjă de timp și fii punctual atunci când predai automobilul. Dacă sunt probleme, este bine să ai timp să le discuți fără să fii presat de faptul că pierzi avionul. Dacă totuși întârzii la predare, anunță telefonic compania. La fel, dacă se întâmplă orice cu mașina, sună imediat și cere instrucțiuni.
8. Adu de acasă un suport pentru mobil cât mai universal și un încărcător de mașină sau o baterie externă. Mașinile nu au așa ceva, iar compania îți oferă doar contra cost. Pentru a micșora consumul de date în roaming, descarcă off-line hărțile de la Google pentru toată insula. Îți vor fi utile și dacă ești într-o zonă cu semnal prost.
9. Pe autostrăzile din Sicilia se plătește o taxă de drum. Există puncte de la care doar ridici un bilet, pe care este menționat punctul de intrare pe autostradă. Ai grijă să nu îl îndoi și să nu îl ții în apropierea unor obiecte magnetice. Dacă ești găsit fără acest bilet, riști să plătești taxa de autostradă pentru distanța care îi corespunde celui mai îndepărtat punct de ieșire.
Atunci când vei ieși de pe autostradă, în funcție de distanța parcursă și pe baza biletului pe care l-ai ridicat anterior, vei plăti taxa respectivă. Unele puncte de plată sunt automate, altele sunt cu casier.