Închiriere de mașină în Toscana - ce e important să știi?

Închiriere de mașină în Toscana - ce e important să știi?

Toscana este una dintre cele mai mari regiuni ale Italiei, iar dacă vrei să te aventurezi în afara localităților importante și să faci un road trip prin ținutul chiparoșilor și al podgoriilor, cu siguranță vei avea nevoie să apelezi la servicii de Rent-a-Car și să închiriezi o mașină.

E nevoie de mașină în Toscana?

Rețeaua feroviară din Italia este foarte bine pusă la punct. Trenurile sunt frecvente, rapide și accesibile ca preț, deci este posibil să nu ai nevoie de mașină chiar în toate zilele vacanței. În al doilea rând, marile orașe (precum Florența, Pisa sau Lucca) sunt aglomerate, iar o mașină mai mult te încurcă. Parcarea va fi o cheltuială în plus, deloc neglijabilă.

Odată epuizate cele mai importante orașe turistice, ai să vrei probabil să te aventurezi în pitoreștile zone rurale ale Toscanei și vei avea nevoie să închiriezi o mașină. Peisajul colinar presărat cu chiparoși și localitățile înghesuite în vârf de deal sunt de neratat în orice excursie prin aceste părți ale Italiei. Vei merge pe drumuri care șerpuiesc blând printre vii nesfârșite, vei privi apusul din cetăți medievale, vei savura un pahar de vin bun la umbra pinilor, ba chiar te vei putea bucura și de apele limpezi ale Mediteranei sau de cascadele calde de la Saturnia.

Ce mașină închiriezi în Toscana?

Drumurile toscane sunt în general bune. Există și obiective sau cazări izolate la care poți ajunge doar pe drumuri de pământ, dar și acestea sunt în stare decentă. Având în vedere străzile din centrul localităților istorice și drumurile secundare înguste, recomandarea ar fi să închiriezi cea mai mică mașină care îți satisface nevoile de spațiu. Distanțele nu sunt atât de mari și nu există autostrăzi lungi, așa că puterea și confortul mașinii pot fi lăsate în planul secund.

În Toscana drumurile sunt adesea mărginite de chiparoși.
În Toscana drumurile sunt adesea mărginite de chiparoși.

Cum alegi compania de Rent-a-Car?

Cele mai multe companii internaționale, dar și multe companii locale oferă servicii de închiriere mașină în Toscana. Poate primul impuls ar fi să alegi o companie de care ai mai auzit, dar să știi că există și companii locale bune (și poate mai ieftine), iar de multe ori companiile internaționale lucrează prin intermediul unora locale.

Varianta cea mai sigură este să apelezi la un agregator de oferte precum Discover Cars, unde sunt prezente mai toate companiile și unde poți verifica rating-ul, poți citi recenzii și poți compara direct prețurile. Acest gen de serviciu oferă și avantaje în ceea ce privește asigurarea, dar despre aceasta vom vorbi un pic mai încolo.

Al doilea criteriu de care ar trebui să ții cont atunci când închiriezi o mașină în Toscana este locul din care vrei să o preiei și cel în care vrei să o lași. Toate companiile au birouri la aeroport, însă doar câteva au birouri și în orașe. Dacă nu iei mașina din prima zi a vacanței, sau dacă o lași înainte de ziua zborului de retur, atunci opțiunea de a nu mai merge până la aeroport devine interesantă. Ține minte însă că atunci când mașina se lasă într-un loc diferit față de cel de ridicare se percepe o taxă suplimentară.

Vezi oferte Rent-a-Car Pisa

Nu întotdeauna varianta cea mai ieftină este și cea mai bună. O companie cu rating mare îți poate oferi anumite avantaje, chiar dacă prețul este cu 20-30% mai mare - mașină mai bună, o atitudine mai relaxată în ceea ce privește zgârieturile, program mai bun, biroul amplasat mai bine etc. E important să-ți faci temele și să vezi ce prioritizezi.

Prețurile diferă de la sezon la sezon, dar depind și de cât timp mai este până în momentul închirierii. De aceea, ar fi bine să închiriezi mașina cât mai devreme, ca să nu ai surprize de ultim moment care să îți dea peste cap bugetul.

Nu alege o companie cu limită de kilometri! Te duci într-o zonă nouă și nu știi ce e de văzut și cât o să vrei să te plimbi.

Vezi oferte Rent a Car Florența

Cum închiriezi mașina și de ce ai nevoie?

Pentru a fi eligibil trebuie să îndeplinești câteva condiții de bază - să ai permisul de conducere de cel puțin un an, să fii peste o anumită vârstă la unele companii și, cel mai important, cei mai mulți solicită să ai un card de credit cu limită suficientă. Pentru a evita neplăcerile și ratarea vacanței, asigură-te că pe cardul tău scrie cuvântul "Credit" și că îți oferă resurse suficiente pentru a plăti garanția. Acest aspect nu se poate negocia, cardul trebuie să fie pe numele șoferului și să fie valabil.

Dacă vrei să poată conduce și altcineva mașina, va trebui sa achiți o taxă suplimentară.

Ce este și cât este garanția?

Garanția este o sumă care se blochează de pe cardul de credit și care se deblochează la final, dacă nu au fost incidente. Perioada deblocării variază, în funcție de companie, între câteva zile și o lună. Suma blocată poate porni de la 100 EUR și poate ajunge și la câteva mii, în funcție de tipul mașinii și de tipul de asigurare pe care îl alegi.

Ca ordin de mărime - în cazul în care cumperi asigurare full de la compania de Rent-a-Car, garanția va fi minimă, probabil 100 EUR, iar în cazul în care iei o mașină mică sau compactă și nu iei asigurare, garanția va fi în jur de 500 EUR. În cazul mașinilor mai scumpe, garanția va fi evident mai mare.

Cum verifici mașina de închiriat?

Când preiei mașina va trebui să verifici cu mare atenție starea caroseriei (inclusiv plafon și oglinzi), a jantelor, cauciucurilor, parbrizului și a interiorului. Toate imperfecțiunile trebuie specificate pe procesul verbal de predare-primire, pentru că altfel riști să îți fie imputate la final.

Fă poze cu toate problemele, filmează, folosește lanterna telefonului dacă este întuneric și să nu îți fie rușine să atragi atenția agentului asupra defectelor constatate. Companiile serioase nu vor să îți facă probleme, dar cel mai bine este să te pui la adăpost de eventualele neînțelegeri.

Dacă este sezonul rece, este obligatoriu ca autoturismul să aibă cauciucuri de iarnă sau lanțuri în portbagaj. În marea majoritate a cazurilor, companiile merg pe a doua variantă.

În ceea ce privește combustibilul, politica este de la plin la plin - mașina se ia și se predă cu plinul făcut. Dacă nu o predai cu rezervorul plin, în cele mai multe cazuri pierzi 100 EUR din garanție. Ține cont că prețul combustibilului este mai mare pe lângă aeroporturi și pe autostrăzi, deci poți economisi câțiva EUR dacă faci plinul puțin mai devreme și apoi doar completezi înainte să predai mașina.

Care este cea mai bună asigurare când închiriezi o mașină?

Din păcate nu există un răspuns clar, aplicabil oricărei persoane și situații. Cea mai sigură opțiune este asigurarea completă direct de la compania de Rent-a-Car, dar aceasta costă adesea mai mult decât închirierea mașinii. Cu acest tip de asigurare, de obicei vei sări peste etapa verificării mașinii la final, deoarece riscurile sunt acoperite. De asemenea și garanția va fi minimă - probabil 100 EUR, care să acopere cazul în care nu aduci mașina cu plinul făcut.

O altă opțiune ar fi o asigurare parțială, tot de la compania de Rent-a-Car. Aceasta va asigura doar anumite riscuri (spre exemplu caroseria, dar nu și jantele și parbrizul). Prețurile și riscurile acoperite diferă de la companie la companie. Poate fi un compromis bun pentru unii șoferi, dar de obicei prețurile nu sunt foarte mici și sunt făcute astfel încât să optezi pentru asigurarea maximă.

Varianta de a merge fără asigurare suplimentară nu este viabilă, dacă ai în vedere faptul că sunt anumite riscuri de care nu te poți feri (cum ar fi zgârieturile în parcare) și ești totuși într-o țară străină, în care poate nu ești obișnuit cu drumurile și stilul de condus.

Din fericire, sumele pretinse în caz de accident sau furt sunt limitate la câteva mii de EUR în cazul mașilor obișnuite.

Un compromis bun poate fi asigurarea prin intermediul agregatorului de oferte. Este tot o asigurare full, doar că prețul este de doar câțiva EUR pe zi. Nu este perfectă, deoarece presupune ca în cazul unui incident va trebui să achiți banii companiei de Rent-a-Car, iar apoi să-i primești înapoi de la agregator. Este o varintă bună doar dacă te poți lipsi ceva timp de suma respectivă în caz că se întâmplă ceva neplăcut.

În concluzie, în alegerea asigurării este important ce fel de șofer ești și cel fel de riscuri te simți confortabil să-ți asumi.

Cum se conduce în Toscana?

Drumurile italiene sunt în general bune. În zonele metropolitane există și câteva autostrăzi, iar în rest se merge pe drumuri expres cu două benzi pe sens, în regim de viteză de 90-110 km/h. Drumurile secundare (care adesea sunt și cele mai pitorești) nu sunt foarte aglomerate, dar pot fi mai înguste decât ești obișnuit și ocazional pot avea gropi sau denivelări.

Pentru a te putea bucura de minunatele peisaje, îți sugerăm să descoperi Toscana la viteze mici. Distanțele între principalele obiective nu sunt foarte mari și, dacă îți faci bine itinerarul, nu vei avea de condus mai mult de 50-100 km/zi.

Șoferii din partea central-nordică a Italiei au un stil de condus similar cu al nostru, doar un pic mai relaxat și mai disciplinat. În general te vor lăsa să te înscrii de pe banda de accelerare, să ieși de pe o stradă fără prioritate, nu-ți vor da flash-uri să te dai la o parte și vor respecta în linii mari limitele de viteză, chiar dacă nu prea există radare mobile. Încearcă să le copiezi stilul și nu vei avea mari probleme.

Zona Pisa-Florența-Lucca-Pistoia-Prato este destul de aglomerată, mai ales în timpul orelor de vârf. Pe șosele există lucrări și este potențial de blocaje și de accidente. Ia-ți marje de timp generoase, mai ales dacă mergi spre aeroportul din Pisa sau spre cel din Florența sau dacă ai de predat mașina la oră fixă.

De asemenea, ar fi bine să eviți să intri cu mașina în localitățile vechi, pentru că te vei bloca pe străzile înguste și înclinate și vei risca să zgârii vehiculul. Cel mai bine este să parchezi la limita centrului istoric și să vizitezi mai departe pe jos.

Drum în zona Chianti
Drum în zona Chianti

Ce taxe de drum trebuie să plătești în Toscana?

Din fericire nu sunt multe drumuri cu taxă în această zonă, iar cele care sunt nu costă foarte mult. În Italia nu există vinietă. Sistemul de taxare funcționează un pic diferit față de cel de la noi. Când intri pe o bucată plătită vei opri la un automat, de unde vei ridica un tichet. Odată ce l-ai luat, bariera se va ridica și vei putea merge mai departe.

Stație de intrare pe autostradă în zona Lucca
Stație de intrare pe autostradă în zona Lucca

Când ieși sau când se termină zona plătită vei întâlni automate pentru plată și uneori ghișee cu casieri. La automatele de plată vei introduce biletul primit anterior, bancnotele sau monedele (nu se acceptă monede de 1 și 2 cenți și bancnote de 200 și 500 EUR), vei primi rest și se va deschide bariera. Se poate plăti și cu cardul. Ai grijă să nu intri pe benzile rezervate celor cu abonament. Vei avea neplăcuta surpriza să nu se deschidă bariera și va trebui să dai cu spatele pentru a intra pe banda bună, ceea ce s-ar putea să nu fie ușor, mai ales dacă mai sunt mașini după tine.

Tichetul pe care îl primești la intrarea pe autostradă și în baza căruia faci plata.
Tichetul pe care îl primești la intrarea pe autostradă și în baza căruia faci plata.

Cât costă parcarea în Toscana?

În Toscana parcarea poate să devină un stres dacă nu plănuiești un pic în avans. Toate orășelele au parcări plătite, dar nu au întotdeauna și suficiente locuri de parcare aproape de punctele de interes. Pregătește-te să te învârți minute în șir în căutarea unui loc decent, pe străzi aglomerate, printre pietoni și alți șoferi în căutare și ei de parcare. De asemenea, s-ar putea să nu ai unde să te oprești ca să introduci o nouă destinație în GPS, de aceea ar fi cel mai bine să-ți plănuiești ruta în avans.

Ca regulă generală, locurile marcate cu albastru sunt locuri cu plată (doar pentru cei care vin din afara localității, căci rezidenții au gratuitate). Locurile albe pot avea regim diferit - spre exemplu, în Montepulciano sunt gratuite, iar în centrul orașului Prato sau în Florența sunt rezervate pentru localnici. Locurile galbene sunt locuri rezervate sau locuri pentru persoane cu dizabilități.

După ora 20:00, multe parcări cu plată sunt gratuite până a doua zi dimineața la ora 8:00.

Recomandarea ar fi să parchezi legal, doar în locuri amenajate, pentru că se dau amenzi și se ridică mașini. Evident, cu cât te apropii de centru cu atât va fi mai scump, iar locurile disponibile vor mai puține.

Prețurile de parcare variază între 1 EUR și 3 EUR pe oră. De multe ori există și varianta de a plăti pentru întreaga zi, prețul fiind în jur de 8-10 EUR, în funcție de zonă. Poate că sumele nu par mari, dar se adună și va fi ceva de care va trebui să ții cont atunci când îți faci bugetul sau îți alegi cazările.

Există două tipuri de automate de taxare - cele la care trebuie să plătești în avans și cele la care trebuie să plătești când pleci. Primele sunt cele mai incomode, deoarece trebuie să plănuiești din start cât timp vei petrece în locul respectiv (și nu este întotdeauna ușor să o faci). În aceste locuri este de preferat să ai monede la tine, doarece nu toate automatele acceptă plata cu cardul, respectiv nu dau restul dacă plătești cu bancnote.

Parcarea Santa Caterina din Siena
Parcarea Santa Caterina din Siena

Cum te ferești de amenzi?

Cele mai probabile amenzi pe care le poți primi sunt cele legate de parcare, viteză sau accesul într-o zonă interzisă. Despre parcare am vorbit deja pe larg - cel mai bine este să parchezi pe locurile albastre (cu plată) și să fii atent la ora de expirare în cazul parcărilor preplătite.

În ceea ce privește viteza, în general italienii au o atitudine relaxată - nu vei vedea mulți vitezomani, dar nici radare mobile. Pericolul vine de la radarele fixe - niște cutiuțe argintii amplasate pe marginea drumului. Nu sunt foarte multe și sunt marcate pe Google Maps. În plus, localnicii vor încetini nefiresc de mult în zonele respective, deci nu încerca să-i depășești dacă vezi că toate mașinile scad dintr-odată viteza aparent inexplicabil.

A treia capcană este ZTL (Zona cu Trafic Limitat). Anumite străzi din centrul localităților sunt accesibile doar cu un permis special, pe care mașinile de închiriat nu îl posedă. Dacă vezi indicatorul specific, cel mai bine este să întorci sau să o iei în altă direcție - de obicei există variante ocolitoare și nu va trebui să faci manevre complicate pentru a evita zona. Nu te baza pe GPS, pentru că nu te va anunța dacă intri într-o zonă cu trafic limitat.

Toscana este o zonă cu multe vinuri bune și oportunități pentru degustări, de aceea autocontrolul șoferului va fi pus la grea încercare. Nu risca să bei și să conduci. Amenzile sunt mari și se poate ajunge chiar și la pedepse cu închisoarea în cazuri extreme. Există degustări în diverse localități unde te poți și caza sau, de ce nu, poți înnopta la o cramă.

Cum plătești amenzile?

Chiar dacă nu ești oprit și amendat pe loc, sunt șanse ca amenda să fie trimisă companiei de Rent-a-Car, iar aceasta să-ți ceară să plătești contravaloarea. Deci nu te bucura dacă scapi imediat, pentru că este posibil ca la final să fii nevoit să plătești.

La fel ca la noi, suma de plată poate să fie mai mică dacă amenda se plătește într-un anumit număr de zile. Modalitățile de plată pot fi diferite de la o zonă la alta, dar cel mai simplu ar fi să plătești online (dacă acest lucru este posibil), cu cardul. Fii atent să completezi în mod corect datele tale și ale procesului verbal, pentru ca plata să fie luată în considerare. Din păcate, site-urile autorităților locale nu au versiune în engleză și va trebui să te bazezi pe Google Translate pentru a-ți da seama ce ai de completat. Ca variante alternative, amenzile se pot plăti de obicei la oficiile poștale din localitatea respectivă (atenție la program!) sau la unele tutungerii (Tabaccaio - mici magazine cu de toate - bilete, țigări, băuturi, lozuri etc).

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează