Mole Antonelliana și Muzeul Cinematografiei din Torino
Cu turnul său zvelt, care se înalță deasupra celorlalte acoperișuri, Mole Antonelliana este, fără niciun dubiu, simbolul orașului Torino și una dintre cele mai cunoscute clădiri din Italia. Atât de cunoscută încât apare și pe monedele de 2 cenți emise de statul italian. Mai mult, adăpostește și unul dintre cele mai faimoase muzee din regiunea Piemonte: Muzeul Cinematografiei. Mole Antonelliana se află chiar în centrul orașului Torino, pe Via Montebello nr. 20.
Mole Antonelliana
Numele poate părea oarecum ciudat, însă explicația este simplă: în limba italiană, cuvântul mole se referă la o clădire mare, masivă, iar Antonelli este numele arhitectului care a proiectat-o. Torinezii o numesc simplu, la mole.
Clădirea are o poveste destul de curioasă. A fost începută în anul 1863 și trebuia să fie o sinagogă a comunității israelite din Torino. Conform proiectului inițial, construcția ar fi trebuit să aibă o înălțime de doar 47m. Pe parcursul lucrărilor, arhitectul Alessandro Antonelli a modificat planurile, crescând înălțimea clădirii, ceea ce a dus la costuri mai mari, timp mai îndelungat necesar pentru construcție și neînțelegeri cu cei care făcuseră comanda. Din lipsă de fonduri, în anul 1869 comunitatea ebraică a decis să înceteze lucrările și să închidă șantierul. În acel stadiu de construcție, clădirea avea o înălțime de 70m.
În cele din urmă, primăria a preluat proiectul, iar lucrările au fost reluate. Antonelli a lucrat aici până la moartea sa, în anul 1888, iar clădirea a fost terminată un an mai târziu, în 1889. În forma sa finală, acoperișul avea o înălțime de 167m, ceea ce a făcut ca Mole Antonelliana să fie cea mai înaltă clădire din cărămidă din epocă.
Povestea nu se termină aici. În anul 1953, în urma unei furtuni puternice, turla clădirii s-a prăbușit într-o grădină din apropiere. A fost reconstruită șapte ani mai târziu, de această dată pe structură metalică, placată cu piatră.
Cum Torino este un oraș al magiei și al ezoterismului (poți citi mai multe în articolul 25 de lucruri pe care le poți face în mod gratuit în Torino), legendele urbane nu au ocolit nici Mole Antonelliana. Astfel, clădirea ar fi o antenă imensă, al cărei scop este de a concentra energia pozitivă din cer (prin turlă) și din pământ (prin baza piramidală).
Contrazicând această legendă, un alt mit afirmă că studenții care urcă în turlă nu vor reuși să își ia diploma de absolvire (superstiții similare se întâlnesc și în Bologna, unde studenții nu ar trebui să urce în Turnul Asinelli sau în Pisa, unde nu ar trebui să urce în Turnul înclinat).
Cu liftul în Mole Antonelliana
Din anul 1961, Mole Antonelliana are un lift panoramic. A fost realizat cu ocazia centenarului unificării Italiei și a fost renovat în anul 1999.
Liftul urcă chiar prin mijlocul Muzeului Cinematografiei și te duce în mai puțin de 1 minut pe terasa aflată la înălțimea de 85m. De acolo ți se va desfășura în fața ochilor toată panorama orașului, având pe fundal vârfurile semețe ale Alpilor pe de-o parte și valea râului Po pe cealaltă.
Ascensorul panoramic este gestionat de GTT, societatea de transport public din Torino.
Muzeul Cinematografiei din Torino
Începând din anul 2000, Muzeul Național al Cinematografiei (Museo Nazionale del Cinema) își are sediul în Mole Antonelliana. Nu este un muzeu dedicat neapărat cinematografiei italiene, ci artei cinematografice în general, de la origini până astăzi, fiind unul dintre cele mai bogate muzee de acest fel din lume.
Bilete și rezervări
Prețurile biletelor de intrare la Muzeul Cinematografiei sunt:
- Muzeul Cinematografiei: 15 EUR/adult (inclusiv expoziția temporară până la 13 ianuarie 2025), 13 EUR/pers. între 6 și 26 ani, gratuit pentru copii sub 6 ani
- lift panoramic: 9 EUR/adult, 7 EUR/pers. între 6 și 26 ani, gratuit pentru copii sub 6 ani
- bilet combinat Muzeul Cinematografiei și lift panoramic: 20 EUR/adult, 17 EUR/pers. între 6 și 26 ani, gratuit pentru copii sub 6 ani
Dacă ai achiziționat Torino Piemonte Card (ceea ce îți recomandăm să faci, dacă ai de gând să vizitezi mai multe muzee), intrarea la Muzeul Cinematografiei din Torino este gratuită, iar plimbarea cu liftul panoramic are un preț redus de 7 EUR.
Pentru că locurile pentru diferite intervale de timp sunt limitate, îți recomandăm ca pentru perioadele aglomerate (de ex. în weekend-uri) să cumperi bilete online, alegând ziua și ora de vizitare, atât pentru Muzeul Cinematografiei, cât mai ales pentru liftul panoramic.
Dacă ai Torino Piemonte Card, poți face rezervare în același mod, dar în loc să selectezi biletul cu preț normal de intrare, vei selecta pentru Muzeul Cinematografiei Free Admission Convention pentru versiunea în limba engleză, respectiv Gratuito Convenzione Museo pentru versiunea în limba italiană, iar pentru liftul panoramic Panoramic Lift Concession Convention în engleză, respectiv Ridotto Convenzione Ascensore în italiană.
Sfat: dacă vrei să urci și cu liftul pe terasă și să vizitezi și Muzeul Cinematografiei, fă rezervările astfel încât ora aleasă pentru urcarea cu liftul să fie cam cu 30 de minute înainte de cea selectată pentru accesul în muzeu. Astfel, vei avea suficient timp pentru a te bucura de vederea de pe terasa panoramică și apoi vei putea vizita în liniște muzeul.
Program de vizitare
Programul de vizitare a Muzeului Cinematografiei (valabil și pentru urcarea cu liftul panoramic) este:
- luni: 09.00-19.00
- marți: închis
- miercuri-duminică: 09.00-19.00
Casa de bilete se închide cu o oră înainte, iar ultima coborâre cu ascensorul este cu 10 minute înainte de închidere.
Vizită la Muzeul Cinematografiei din Torino
Parcursul expozițional a fost realizat de un scenograf elvețian, François Confino (cel care a amenajat și Muzeul Auto din Torino), într-o prezentare pe verticală, spectaculoasă și interactivă, plină de stimuli vizuali și auditivi, gândiți astfel încât să îți ofere emoțiile pe care le ai atunci când urmărești un film.
Vizita începe la parter, cu secțiunea numită "Arheologia cinematografiei", unde poți încerca obiecte și dispozitive din sec. al XVIII-lea și începutul sec. al XIX-lea, care au precedat începuturile filmului, precum lanterne magice sau cutii optice.
Nucleul muzeului se află în sala centrală (cea care fusese destinată inițial comunității ebraice) și care poartă numele de "Aula Templului". Aici îți va atrage cu siguranță atenția o statuie imensă – este zeul înaripat Moloch din filmul Cabiria de Giovanni Pastrone, primul blockbuster italian, filmat în Torino în anul 1914. Întinzându-te pe un șezlong, poți urmări proiecții de film sau jocurile de lumini proiectate pe bolta clădirii. Aula este înconjurată de zece săli, dedicate diferitelor genuri de filme, de la animație la western, horror sau SF.
Urcând rampa elicoidală care se desfășoară de-a lungul pereților, către cupolă, precum o peliculă de film, vei putea admira Mole Antonelliana de la înălțime, trecând prin spațiul expozițiilor temporare. În secțiunile superioare vei descoperi componentele care caracterizează realizarea unui film – de la producție la regie, scenografie, actori sau costume, dar și filme și actori importanți din istoria cinematografiei.
O vizită la Muzeul Cinematografiei din Torino durează în medie circa 1,5 ore.