Turnurile din Bologna

Turnurile din Bologna

Cândva, Bologna mai era numită și la turrita, adică "orașul turnurilor". Și pe bună dreptate – în Evul Mediu în Bologna se înălțau în jur de 100 de turnuri, construite în scopuri militare sau pentru a simboliza puterea și prestigiul familiilor bogate. Din toate acestea, doar 24 se mai păstrează astăzi. Pe câteva le poți vedea plimbându-te prin zona centrală, iar în unele (Asinelli – momentan închis, Turnul cu ceas, Prendiparte și turnul Catedralei) poți chiar urca, pentru a admira de sus panorama orașului.

Turnurile înclinate din Bologna (Asinelli și Garisenda)

Cele mai faimoase turnuri din Bologna sunt Asinelli și Garisenda, numite pur și simplu "cele două turnuri" (le due torri) sau "turnurile înclinate" (le torri pendenti). Turnurile au fost construite în perioada 1109-1119 și au aparținut familiilor nobile ale căror nume îl poartă.

Cele două turnuri înclinate sunt simbolul orașului Bologna.
Cele două turnuri înclinate sunt simbolul orașului Bologna.

Turnul Asinelli (Torre degli Asinelli) are o înălțime de 97,2m, ceea ce îl face al patrulea cel mai înalt turn medieval din Italia, după turnurile Torrazzo din Cremona (112m), Torre del Mangia din Siena (102m) și Campanila San Marco din Veneția (98,6m). Este însă cel mai înalt turn înclinat, depășind ca înălțime Turnul din Pisa. Înclinarea este 2,23m față de verticală.

Turnul Asinelli este un reper al orașului în așa măsură încât până și lățimea pastelor tagliatelle este calculată în funcțiile de dimensiunile sale. După fierbere, pastele nu ar trebui să fie mai late de 8mm, adică a 12.270-a parte din înălțimea turnului (poți afla mai multe din articolul Ce să mănânci în Bologna).

Turnul are și o legendă ce datează din Evul Mediu. Se spune că într-o zi, un om sărac și-a urmat măgărușii, care l-au ajutat să găsească o comoară cu monede de aur și argint. Omul a ascuns comoara până când într-o zi, unicul său fiu l-a rugat să construiască cel mai înalt turn din oraș – voia să cucerească astfel inima unei fete care era de origine nobilă. Turnul a fost construit cu ajutorul comorii găsite de măgăruși și a luat numele acestora – il Torre degli Asinelli ("Turnul măgărușilor").

De-a lungul îndelungatei sale existențe, Turnul Asinelli a supraviețuit incendiilor, fulgerelor, loviturilor de tun sau bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial.

În interior, 498 de trepte te poartă în vârf, de unde se deschide o priveliște minunată spre toată Bologna. Lift nu există, în ciuda faptului că începând de la sfârșitul sec. al XIX-lea au existat mai multe planuri de construire a sa.

Conform unei superstiții (similare cu cea care spune că nu trebuie să traverseze Piazza Maggiore pe diagonală sau cu cea în care nu trebuie să urce în Mole Antonelliana din Torino sau în Turnul înclinat din Pisa), studenții nu trebuie să se urce în Turnul Asinelli dacă vor să-și ia diploma de licență.

Momentan accesul în Turnul Asinelli este interzis din cauza lucrărilor de reabilitare a turnului Garisenda.

Vederea din Turnul Asinelli spre Turnurile Prendiparte (în dreapta) și Azzoguidi și Catedrala San Pietro.
Vederea din Turnul Asinelli spre Turnurile Prendiparte (în dreapta) și Azzoguidi și Catedrala San Pietro.

Aflat lângă Asinelli, Turnul Garisenda (Torre della Garisenda) este mai mic (48m), dar mai înclinat (3,22 metri față de verticală). De fapt, turnul nu a fost terminat niciodată. Ba mai mult, prin anii 1300 a fost scurtat (inițial avea vreo 60m), pentru că risca să se prăbușească. Nici astăzi turnul nu se află într-o stare prea bună – din octombrie 2023 au început lucrările de reabilitare.

Turnul Garisenda este menționat de Dante în capitolul Infernul din Divina Comedie (cântul XXXI):

“Cum de la poale Garisenda-ţi pare, când norii cerul către ea-l brăzdează, c-atârnă-asupra-ţi straşnică şi mare,
la fel Anteu când aşteptam cu groază să-şi plece braţul, de-aş fi vrut (ci-n van) altei cărări să-mi dărui trupu-n pază.”

Cele două turnuri se află în Piazza di Porta Ravegnana, la cinci minute de mers pe jos de Piazza Maggiore și sunt printre cele mai importante obiective turistice din Bologna. Și o curiozitate: în Piazza di Porta Ravegnana se aflau nu mai puțin de cinci turnuri, dar trei dintre ele au fost demolate în anul 1919, în ciuda opoziției locuitorilor.

Turnurile Garisenda și Asinelli
Turnurile Garisenda și Asinelli

Turnul cu ceas (Accursi)

Turnul cu ceas (Torre dell'orologio), construit în anul 1250, se află chiar în Piazza Maggiore și împodobește un colț al clădirii Primăriei. Numele său oficial este Turnul Accursi – de la Accursio, primul proprietar al palatului (Palazzo d'Accursio) al cărui nucleu îl constituie.

Turnul cu ceas se află pe colțul din stânga al Primăriei din Bologna.
Turnul cu ceas se află pe colțul din stânga al Primăriei din Bologna.

Marele ceas de pe fațadă a fost adăugat în anul 1451, iar după el erau potrivite toate celelalte ceasuri din Bologna. Cu diametrul de 6,4m, este unul dintre cele mai mari din Italia.

Ceasul de pe turn este unul dintre cele mai mari din Italia.
Ceasul de pe turn este unul dintre cele mai mari din Italia.

Turnul cu ceas este unul dintre cele câteva turnuri din Bologna în care te poți urca. Înălțimea sa este de 46,2m (36,2m până la cea de-a doua terasă, la care se adaugă cei 10 metri ai turlei).

Accesul se face de la etajul 2 al Primăriei, din Sala Farnese. Ca să ajungi acolo, intră din Piazza Maggiore în curtea interioară a Primăriei. În spate, în colțul din stânga, se află liftul, dar noi te sfătuim să te îndrepți spre colțul din dreapta, de unde poți urca pe frumoasa scară a lui Bramante. Construită în sec. al XVI-lea, scara permitea accesul triumfal pe cal al reprezentanților guvernului.

Sala Farnese. Accesul în turn se face prin ultima ușă din dreapta.
Sala Farnese. Accesul în turn se face prin ultima ușă din dreapta.

Intrarea din Sala Farnese în turn se face pe la ultima ușă din dreapta (spre ferestre), unde se află o persoană care îți va scana biletul. De acolo nu vei mai avea multe trepte de urcat, iar pe drum mai este o terasă intermediară. Înainte să urci ultima scară din lemn (care este mai îngustă) către terasa panoramică situată deasupra ceasului, va trebui să-ți dai acordul în scris (numele și semnătura).

Scara de lemn care te duce spre terasa panoramică
Scara de lemn care te duce spre terasa panoramică

De sus, din Turnul cu ceas, vei avea o priveliște frumoasă spre Piazza Maggiore, dar și spre alte părți ale orașului – de exemplu, din partea din spate a terasei se poate vedea pe deal Bazilica San Luca.

Vederea spre Piazza Maggiore
Vederea spre Piazza Maggiore
De la stânga la dreapta: turnul catedralei San Pietro, Turnul Prendiparte, Turnul Azzoguidi, Turnul Arengo, Turnul Garisenda și Turnul Asinelli.
De la stânga la dreapta: turnul catedralei San Pietro, Turnul Prendiparte, Turnul Azzoguidi, Turnul Arengo, Turnul Garisenda și Turnul Asinelli.
În zare, pe deal, se zărește Bazilica San Luca.
În zare, pe deal, se zărește Bazilica San Luca.

Rezervările se pot face online sau la Oficiul de informații turistice Bologna Welcome din Piazza Maggiore.

Biletul include audio guide (pe telefon, scanând codul QR), precum și accesul la Colecțiile Municipale de Artă (mai puțin în zilele de luni), așa că asigură-te că vei avea timp să le vizitezi și verifică și orarul acestora. Intrarea la Colecții se află tot în Sala Farnese, vizavi de intrarea în turn.

Turnul cu ceas (Accursi)

Orar:

În Turnul cu ceas se poate urca de luni până duminică, de trei ori pe oră (la fix, la și 20 și la și 40 de minute)

 

Ultima oră este ora ultimului acces:

  • 1 martie-30 aprilie 2024: 10:00-18:20
  • 1 mai 2024: închis
  • 2 mai-27 octombrie 2024: 10:00-18:20
  • 28 octombrie-23 decembrie 2024: 10:00-17:20
  • 24 decembrie 2024: ultima intrare la 16:20
  • 25 decembrie 2024: închis
  • 26-30 decembrie 2024: 10:00-17:20
  • 31 decembrie 2024: ultima intrare la 16:20
  • 1 ianuarie - 28 februarie 2025: 10:00-17:20

Preț bilet:

  • adult: 10 EUR
  • copil 4-11 ani: 7 EUR
  • copil sub 4 ani: gratuit
  • peste 65 ani: 7 EUR
  • gratuit cu Bologna Card

Turnul Prendiparte

Turnul Prendiparte se află în Piazza Prendiparte nr. 5. Se mai numește și Coronata, datorită unei decorații în formă de coroană aflată în partea sa superioară. Turnul a fost recent renovat și îl poți vizita. Cu cei 59,5m înălțime (se pare că inițial era chiar mai înalt), este al treilea cel mai înalt din Bologna (fără a lua în calcul turnul Catedralei), după turnurile Asinelli și Azzoguidi.

Turnul Prendiparte are aproape 60m înălțime.
Turnul Prendiparte are aproape 60m înălțime.

Turnul a fost construit în jurul anului 1150 de familia Prendiparte, în scop defensiv. În cursul secolelor XVII și XVIII a fost folosit drept cantină, seminar și închisoare a Arhiepiscopiei. Închisoarea era la al treilea, al patrulea și al cincilea etaj și acolo erau întemnițați cei care săvârșeau fapte considerate împotriva moralei creștine. Printre deținuți s-au numărat unul care a lăsat însărcinate două călugărițe și altul care a cules castane din pomii aflați pe pământurile Bisericii. Pe ziduri se mai pot încă vedea inscripții lăsate de prizonieri.

Pereții mai păstrează urmele celor care au fost întemnițați în turn.
Pereții mai păstrează urmele celor care au fost întemnițați în turn.

La sfârșitul sec. al XVIII-lea, primele trei etaje au fost transformate în locuință. Din această perioadă datează ferestrele mai mari din partea de jos, care aveau scopul de a crea un loc mai primitor.

În Turnul Prendiparte a fost amenajat recent un bed&breakfast.
În Turnul Prendiparte a fost amenajat recent un bed&breakfast.
"Salonul" din turn
"Salonul" din turn

Pentru a ajunge pe terasa Turnului Prendiparte va trebui să urci 12 etaje (circa 300 de trepte) cu scări înguste și abrupte (inițial din piatră și apoi din lemn), dar priveliștea pe care ți-o va oferi de sus merită din plin efortul.

Scările sunt abrupte și nu permit trecerea a două persoane.
Scările sunt abrupte și nu permit trecerea a două persoane.
Vederea din Turnul Prendiparte către cele două turnuri înclinate.
Vederea din Turnul Prendiparte către cele două turnuri înclinate.

Turnul Prendiparte

Orar:

  • Turnul Prendiparte se poate vizita doar duminica
  • urcarea în turn se face la orele 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00 și 18.00

Preț bilet:

  • adult: 10 EUR
  • copii 10-17 ani: 8 EUR
  • copii sub 10 ani: gratuit

Turnul Catedralei San Pietro

Deși este un turn de biserică, vom menționa aici turnul clopotniță al Catedralei San Pietro din Via Indipendenza nr. 7 pentru că și din acesta poți admira Bologna de sus și pentru că prezintă unele caracteristici interesante.

Este vorba de fapt despre un "turn în turn" (în regiunea Emilia-Romagna mai sunt doar două de acest tip). Turnul actual, cu înălțimea de 70m, a fost construit în perioada 1184-1426 în jurul vechiului turn rotund din sec. al X-lea, înalt de doar 40m.

Campanila adăpostește patru clopote. Cel mai mare dintre ele datează din anul 1594, cântărește peste 3 tone și este poreclit la nonna ("bunica").

Catedrala San Pietro și turnul clopotniță
Catedrala San Pietro și turnul clopotniță

Campanila San Pietro Bologna

Orar:

  • octombrie-mai: sâmbătă și duminică, 14:00-16:30
  • iunie-septembrie: sâmbătă 14:30-22:30, duminică 14:00-16:30

Preț bilet:

  • 5 EUR
  • biletul include și accesul la cripta și Muzeul Tezaurului din catedrală

Turnul Lapi

Turnul Lapi, aflat în Via IV Novembre nr. 1, a fost inițial un pasaj de trecere în zidurile care înconjurau Bologna. Mai târziu a fost transformat în turn de familia Lapi și astăzi este încorporat în Palatul Primăriei, fiind redus la înălțimea de 18m.

Turnul Arengo

Turnul Arengo (Torre dell'Arengo) este turnul de pe Palatul Guvernatorului (Palazzo del Podestà), aflat vizavi de Bazilica San Petronio. Datează din sec. al XIII-lea și are înălțimea de 47m. Din anul 1453, marele său clopot de bronz de 4700 kg a marcat fiecare eveniment important din oraș: sărbători, întâmplări triste sau chemări la arme.

Turnul Arengo văzut dinspre Piazza Maggiore
Turnul Arengo văzut dinspre Piazza Maggiore

În fiecare an, în data de 21 aprilie, la ora 10:00, clopotul sună în amintirea eliberării Bolognei în anul 1945 de sub ocupația fascistă.

Turnul Arrengo văzut dinspre Piazza del Nettuno
Turnul Arrengo văzut dinspre Piazza del Nettuno

Turnul Lambertini

Turnul Lambertini (Torre dei Lambertini) se ridică în Piazza Re Enzo (spre Via Rizzoli), în colțul Palatului Re Enzo și are înălțimea de 25m.

Turnul a fost construit în perioada 1120-1142 de familia Lambertini (de unde și numele), aceeași care l-a capturat și l-a întemnițat în palatul adiacent pe regele Enzo al Sardiniei. În anul 1294, turnul a fost cumpărat de Primăria din Bologna, iar în anul 1327 a fost transformat în închisoare pentru femei.

Turnul Lambertini (stânga) văzut dinspre Via Rizzoli. Acoperișul a fost adăugat la renovarea de la începutul sec. al XX-lea.
Turnul Lambertini (stânga) văzut dinspre Via Rizzoli. Acoperișul a fost adăugat la renovarea de la începutul sec. al XX-lea.

Turnul Guidozagni

Turnul Guidozagni se află în apropiere de Turnul Prendiparte, în Via Albiroli nr. 1. Construit în sec. al XIII-lea, este de fapt o casă-turn, care servea drept locuință. Prăbușirea în anul 1487 a părții superioare i-a redus înălțimea la 20m.

Turnul Guidozagni era de fapt o "casă-turn".
Turnul Guidozagni era de fapt o "casă-turn".

Turnul Azzoguidi

Turnul Azzoguidi (Torre Azzoguidi) din Via Altabella nr. 15 are o înălțime de 61m, fiind al doilea din Bologna după Turnul Asinelli. Mai este numit și Turnul Altabella (“înalt și frumos”).

Turnul a fost construit în sec. al XII-lea și a aparținut familiei Azzoguidi, una dintre cele mai importante din Bologna.

Turnul Azzoguidi văzut din Turnul Prendiparte
Turnul Azzoguidi văzut din Turnul Prendiparte

Turnul Galluzzi

Turnul Galluzzi se află în Corte de'Galluzzi nr. 1. A fost construit în anul 1257 de puternica familie Galluzzi. Deși pe atunci se număra printre cele mai înalte turnuri din Bologna, astăzi nu mai măsoară decât 30m.

Turnul are și o poveste care aduce aminte de Romeo și Julieta. Doi tineri îndrăgostiți, Virginia Galluzzi și Alberto Carbonesi, ale căror familii aparțineau celor două grupări rivale – guelfi și ghibelini –, s-au căsătorit în secret în anul 1258. Alberto a fost însă ucis de familia fetei, iar Virginia s-a spânzurat de balconul casei părintești, aflate lângă turn.

Turnul Scappi

Turnul Scappi (torre degli Scappi) se află pe Via dell'Indipendenza, în apropiere de turnul Catedralei San Pietro.

Turnul a fost construit în sec. al XIII-lea și probabil avea o înălțime similară cu cea a Turnurilor Azzoguidi și Prendiparte, aflate în vecinătate. Astăzi măsoară doar 38,4m și partea sa inferioară este încorporată într-o casă de secol XVI.

Turnul Scappi, văzut de pe via dell'Indipendenza
Turnul Scappi, văzut de pe via dell'Indipendenza

Turnul Agresti

Turnul Agresti (Torre degli Agresti) este pitit între două clădiri moderne, în Piazza Galileo Galilei nr. 1.

Turnul a fost construit în sec. al XIII-lea, însă a fost refăcut după ce a fost afectat de un incendiu în anul 1641, iar astăzi are înălțimea de doar 20m.

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează