Campanila San Marco din Veneția

Campanila San Marco din Veneția

Campanila San Marco (il Campanile di San Marco) este turnul clopotniță al Bazilicii San Marco, aflat lângă aceasta, în piața cu același nume. Venețienii îl numesc în mod afectuos el Parón de casa, ceea ce înseamnă în dialect "Stăpânul casei". Campanila domină într-adevăr orașul - cu cei 98,6 m ai săi, este cea mai înaltă construcție din Veneția și oferă una dintre cele mai frumoase priveliști asupra lagunei, dar și asupra părții continentale din regiunea Veneto.

Aflată în Piața San Marco, Campanila San Marco este un simbol al Veneției.
Aflată în Piața San Marco, Campanila San Marco este un simbol al Veneției.

Urcare în Campanila San Marco

Campanila San Marco se poate vizita, fiind una dintre cele mai importante atracții din Veneția. Accesul se face prin loggia dinspre bazilică. Un ascensor te va duce în câteva zeci de secunde până la terasa situată la înălțimea de 60m, de unde orașul și insulele lagunei venețiene ți se vor arăta în toată splendoarea lor. Se pot observa foarte bine în special insulele apropiate, precum Giudecca și San Giorgio Maggiore, dar se spune că în zilele foarte senine se poate vedea departe, până la Dolomiți.

Vederea din Campanila San Marco spre insulele San Giorgio Maggiore și Giudecca.
Vederea din Campanila San Marco spre insulele San Giorgio Maggiore și Giudecca.
Vederea spre Piazza San Marco și Punta della Dogana, cu Biserica Santa Maria della Salute.
Vederea spre Piazza San Marco și Punta della Dogana, cu Biserica Santa Maria della Salute.

De aici poți vedea și clopotele. Doar cel mai mare este original, celelalte fiind înlocuite după ce au fost distruse de prăbușirea clopotniței în anul 1902.

De pe terasă se pot vedea clopotele din turn.
De pe terasă se pot vedea clopotele din turn.

Urcarea în clopotniță în scop, să zicem "turistic", nu este ceva nou. Și în trecut Signoria își invita oaspeții să se bucure de priveliștea oferită de urcarea în turn. Era, desigur, ceva mai atentă cu străinii, de teamă ca aceștia să nu folosească în scop militar informațiile legate de punctele strategice ale orașului, la care ar fi avut acces de la înălțime.

Vederea spre cartierul Castello
Vederea spre cartierul Castello

Preț bilete

Ca și în cazul biletelor la Bazilica San Marco, și biletele pentru turn au preț diferențiat. Biletele cumpărate la fața locului costă 10 EUR, iar biletele skip the line cumpărate online costă 12 EUR.

În cazul biletelor skip the line vei alege data și unul dintre intervalele disponibile. În ziua respectivă va trebui să ajungi la timp (se admit 5 minute înainte sau după ora aleasă). Biletele nu se pot modifica și nu sunt rambursabile.

Copiii sub 6 ani au gratuitate.

Accesul se face separat pentru cei care au bilete skip the line.

Vederea din clopotniță spre Turnul cu Ceas
Vederea din clopotniță spre Turnul cu Ceas

Orar de vizitare

Programul de vizitare al Campanilei San Marco pentru anul 2024 este:

Ultima urcare se face cu 30 minute înainte de închidere.

În cazul condițiilor meteo nefavorabile (de ex. zilele cu vânt puternic, ceață sau ger) clopotnița se închide.

Povestea Campanilei San Marco

Turnul inițial a fost construit în îndepărtatul an 912, când nu trebuia să fie doar clopotniță a bazilicii, dar era și far pentru corăbii, având în același timp și rolul de a supraveghea portul, care ocupa în acele vremuri o bună parte a Piazzettei San Marco, aflată sub turn.

Campanila San Marco a stat în picioare timp de aproape 1000 de ani, fiind tot mai deteriorată de agenții atmosferici, de apa sărată a mării, de incendii și de cutremure. Până când, într-un final, în anul 1902 s-a prăbușit. Din fericire, pietra del bando, un fragment de coloană care se afla la colțul dinspre campanilă al Bazilicii San Marco, a oprit în mare parte mormanul de moloz care amenința să provoace daune ireparabile bisericii.

"Pietra del bando" a oprit mormanul de moloz care amenința Bazilica San Marco.
"Pietra del bando" a oprit mormanul de moloz care amenința Bazilica San Marco.

Deși nu au fost victime, prăbușirea turnului, care era un simbol al Veneției, a însemnat o tragedie pentru locuitorii orașului. În asemenea măsură încât autoritățile au promis imediat să reconstruiască campanila dov'era e com'era ("acolo unde era și așa cum era"). La 25 aprilie 1912, de sărbătoarea Sf. Marcu, la zece ani de la prăbușire și o mie de ani de la construcția vechiului turn, era inaugurată noua Campanilă San Marco. Forma turnului era identică cu cea veche, însă era mai ușor și avea o fundație mai stabilă.

Odată cu turnul a fost refăcută și loggia de la bază, care se spărsese în urma prăbușirii. Realizată în sec. al XVI-lea, frumoasa loggie de marmură era opera sculptorului Jacopo Sansovino, fiind cunoscută sub numele de Loggetta di Sansovino. Cele patru statui dintre arcade îi reprezintă pe Minerva, Mercur, Apollo și Pacea, iar basoreliefurile de deasupra sunt Insula Creta, Veneția luând forma Justiției și Insula Cipru, realizate de sculptori din școala lui Sansovino. În trecut, loggia a fost post de pază al soldaților de la Arsenal, iar astăzi prin ea se face accesul spre ascensorul din turn.

La baza Campanilei San Marco se află Loggia lui Sansovino.
La baza Campanilei San Marco se află Loggia lui Sansovino.

În perioada medievală, preoții care se făcea vinovați de comportament imoral erau închiși în colivii de lemn agățate de turn, în văzul tuturor, fiind lăsați să moară de foame.

În sec. al XVII-lea, Galileo Galilei a folosit Campanila San Marco pentru a-și face observațiile astronomice. La 21 august 1609, Galilei prezenta Signoriei telescopul, cea mai faimoasă invenție a sa.

În august 1609, din Campanila San Marco, Galilei a prezentat Veneției telescopul.
În august 1609, din Campanila San Marco, Galilei a prezentat Veneției telescopul.

Istoria turnului este legată și de o faimoasă tradiție: lo svolo dell'angelo ("zborul îngerului"), care se desfășura în timpul Carnavalului de la Veneția. O funie lega terasa campanilei cu o barcă aflată în bazinul San Marco și pe ea cobora, în echilibru, un acrobat, în timp ce dogele și membrii Signoriei asistau la spectacol din Palatul Ducal.

În vârful Campanilei San Marco se află statuia aurită a Arhanghelului Gabriel. Pe fațade, în partea superioară, deasupra terasei unde se află clopotele, sunt reprezentați în cadrane Leul Sf. Marcu și Justiția (Giustizia), întruchiparea feminină a Veneției.

Pe laturile turnului, chiar sub acoperiș, sunt reprezentați Leul Sf. Marcu și Justiția.
Pe laturile turnului, chiar sub acoperiș, sunt reprezentați Leul Sf. Marcu și Justiția.

O curiozitate: prin Veneția paharului cu vin i se spune ombra ("umbră"). Explicația acestui termen ciudat este legată tot de Campanila San Marco. În trecut, la baza clopotniței se aflau tot felul de tarabe unde se putea mânca sau bea câte ceva, iar negustorii ambulanți le mutau după umbra turnului, astfel încât băuturile să rămână reci. "Să mergem să bem o umbră" derivă de fapt din "Să mergem să bem un pahar cu vin la umbra campanilei" (vezi și articolul Ce să mănânci în Veneția).

Și o legendă urbană: se spune că cei care se sărută în gondolă atunci când trec pe sub Puntea Suspinelor, fix în momentul în care bat clopotele campanilei, vor fi veșnic îndrăgostiți.

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează