Ce insule să vizitezi lângă Veneția?

Ce insule să vizitezi lângă Veneția?

Laguna venețiană are în jur de 60 de insule, din care doar câteva sunt locuite. Fiecare are trăsăturile sale distincte, unele sunt faimoase, iar altele se află departe de turismul de masă. Unele insule de lângă Veneția sunt foarte ușor accesibile cu liniile de vaporetto și se pot vizita, iar la altele ajungi un pic mai greu. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți încerca să le explorezi și pe cele aflate dincolo de calea bătută. La urma urmei, Veneția nu înseamnă doar faimosul centru istoric, ci și zecile de insule aflate în lagună, a căror istorie este strâns legată de istoria Serenissimei.

Pentru a te deplasa de la Veneția spre insule și de la o insulă la alta vei avea nevoie de un abonament de transport ACTV (25 EUR/1 zi, 35 EUR/2 zile, 45 EUR/3 zile, 65 EUR/7 zile). Altfel, un singur bilet costă 9,5 EUR (valabil 75 minute de la validare) și nu te ajută decât dacă vrei să vizitezi o singură insulă.

Cumpără abonament vaporetto ACTV

Pentru unele insule, cum ar fi Murano, Burano și Torcello se organizează și foarte multe excursii cu plecare din Veneția.

Insulele de la nord de Veneția

Insula San Michele

Aflată între Murano și Veneția, Insula San Michele este una dintre insulele cele mai apropiate. De la începutul sec. al XIX-lea adăpostește cimitirul din Veneția.

Pe lângă cimitirul în care odinesc personalități faimoase, precum compozitorul Igor Stravinski sau poetul Ezra Pound, poți vizita și Biserica San Michele, care datează din sec. al XIII-lea.

Cum ajungi: linia 4.1 sau 4.2 de la Fondamente Nuove

Insula San Michele este cimitirul Veneției
Insula San Michele este cimitirul Veneției

Insula Murano

Una dintre cele mai vizitate insule ale Veneției, Murano, este renumită pentru tradiția fabricării sticlei. Pe insulă se află Muzeul Sticlei și mai multe ateliere unde poți urmări arta meșterilor sticlari, iar magazinele sunt pline de obiecte din sticlă. Dacă vrei să cumperi ceva original, caută produsele care poartă marca Vetro Artistico ®Murano.

Cum ajungi: liniile 4.1, 4.2., 12 sau 13 de la Fondamente Nuove sau linia 3 din Piazzale Roma sau de la Gara Santa Lucia

Murano este insula sticlei
Murano este insula sticlei

Insula Burano

Insula Burano este la fel de faimoasă. Cu casele sale zugrăvite în culori aprinse, este cu siguranță cea mai fotografiată insulă a lagunei venețiene. Este renumită pentru arta fabricării dantelei (pe insulă poți vizita Muzeul Dantelei), iar turnul său înclinat este unul dintre simbolurile insulei.

Cum ajungi: linia 12 de la Fondamente Nuove

Insula Burano este renumită pentru casele sale colorate.
Insula Burano este renumită pentru casele sale colorate.

Rezervă tur pietonal ghidat Burano

Insula Mazzorbo

Insula Mazzorbo este legată de Burano printr-un pod numit Ponte lungo. Spre deosebire însă de Burano, este o insulă cu aspect rural, în care predomină liniștea.

Insula Mazzorbo a fost locuită din timpuri străvechi și cândva avea un rol important. Acest lucru este reflectat chiar de numele ei, care derivă din Maggior Borgo ("orașul cel mare"). Din toate palatele și bisericile care se aflau cândva pe insulă astăzi a rămas doar Biserica Sf. Caterina, cu turnul său înclinat.

Pe insula Mazzorbo se cultivă un soi de strugure autohton, Dorona, din care Crama Venissa produce vinuri albe și roșii, în cantități limitate. Tot acolo vei găsi și un restaurant cu stele Michelin.

Cum ajungi: linia 12 de la Fondamente Nuove

Insula Mazzorbo are un aspect rural
Insula Mazzorbo are un aspect rural

Insula Torcello

Torcello, insula iubită de Hemingway, este mică și foarte puțin locuită, însă are o istorie străveche, fiind una dintre primele insule locuite din laguna Veneției. Dacă mergi acolo, nu rata Biserica Santa Maria Assunta, cu superbele sale mozaicuri, precum și vederea din turnul clopotniță.

Cum ajungi: linia 12 din Veneția (nu toate cursele fac oprire), linia 9 din Burano

Bazilica Santa Maria Assunta din Torcello are o istorie de peste 1000 de ani.
Bazilica Santa Maria Assunta din Torcello are o istorie de peste 1000 de ani.

Insula San Francesco del Deserto

Foarte puțin vizitată, insula San Francesco del Deserto este, conform tradiției, locul în care sfântul care a fondat ordinul franciscanilor a cerut păsărilor să facă liniște, pentru a se putea ruga în pace. Întreaga insulă emană o atmosferă de seninătate și de reculegere. Poți vizita biserica și mânăstirea franciscană din sec. al XIII-lea (este închisă în zilele de luni).

Cum ajungi: La insula San Francesco del Deserto poți ajunge doar din Burano, cu Laguna Fla Line, care are o singură cursă pe zi (fiind o companie diferită, nu este inclusă în abonamentele ACTV).

Insula Sant'Erasmo

Insula Sant'Erasmo, cea mai mare din laguna venețiană de nord, este o insulă cu caracter agricol, cunoscută drept "grădina Veneției". Aici se cultivau în mod tradițional fructele și legumele care apoi erau transportate cu barca spre Veneția. Specificul acestei insule este reflectat și de cele două festivaluri anuale care au loc aici: Sărbătoarea anghinarei violet în luna mai și Sărbătoarea mustului, pe la începutul lui octombrie. Anghinarea violet face parte din catalogul produselor Presidium Slow Food.

Pe insula Sant'Erasmo se înalță și fortăreața Torre Massimiliana, construită în sec. al XIX-lea, unde și-a găsit refugiul arhiducele Maximilian al Austriei în timpul mișcărilor din anul 1848.

Cum ajungi: linia 13 de la Fondamente Nuove

Insula Lazzaretto Nuovo

Chiar lângă Sant'Erasmo se află insula Lazzaretto Nuovo. Prin Evul Mediu aici erau trimiși în carantină toți marinarii suspecți de ciumă proveniți de pe ambarcațiunile din Mediterană.

Astăzi insula este un ecomuzeu și se poate vizita doar cu un tur ghidat, din aprilie până în octombrie, cu rezervare.

Cum ajungi: linia 13 de la Fondamente Nuove (oprire la cerere)

Insula Le Vignole

În trecut, insula Le Vignole era numită "Insula celor șapte podgorii", iar multe dintre legumele care se vindeau în piața Rialto proveneau de aici. Insula și-a păstrat caracterul rural și este un loc în care venețienii obișnuiesc să vină să ia masa la o trattoria sau să facă excursii în natură.

Dintre biserici s-a păstrat Biserica Santa Maria Assunta e Santa Eurosia, care datează din sec. al XVI-lea.

La una dintre extremitățile insulei Vignole se găsește insula Sant'Andrea, unde în sec. al XVI-lea a fost construită o fortăreață ce făcea parte din sistemul defensiv al Veneției. Deși nu se poate vizita, cetatea se poate vedea dinspre apă si poate ți se va părea interesant să știi că aici a fost închis pentru câteva luni, în anul 1743, aventurierul Giacomo Casanova.

Cum ajungi: linia 13 de la Fondamente Nuove (oprire la cerere)

Insula La Certosa

Sediu al unei vechi mânăstiri, jefuită de operele de artă și apoi abandonată, insula La Certosa, aflată lânga Veneția, a fost utilizată apoi în scopuri militare. De curând, insula a devenit un parc urban, unde poți face excursii în natură. Tot aici se află și un hotel, un restaurant, un șantier naval și o școală navală.

Cum ajungi: linia 4.1 de la Piazzale Roma sau de la Gara Santa Lucia (oprire la cerere) sau liniile 4.1 sau 4.2 de la Fondamente Nuove

Insulele de la sud de Veneția

Insula Giudecca

Insula Giudecca este insula cea mai mare a lagunei și se află cel mai aproape de centrul istoric al Veneției, de care o desparte canalul cu același nume. Datorită formei ei alungite, în antichitate se numea Spinalonga.

Locuită cândva de o comunitate ebraică de la care se pare că i-a provenit și numele, Giudecca a devenit mai târziu insula nobililor, care și-au construit aici palate fastuoase.

Odată ajuns pe insulă, poți face o plimbare pe Fondamenta della Giudecca, de unde se vede Veneția, pe latura opusă a canalului. Merită o vizită Biserica Mântuitorului (Chiesa del Santissimo Redentore), proiectată de faimosul arhitect Palladio, care adăpostește câteva opere valoroase ale lui Veronese, Tintoretto și Francesco Bassano și de care este legată o faimoasă sărbătoare venețiană (Festa del Redentore). Mai poți vizita Casa dei Tre Oci ("Casa cu trei ochi"), care găzduiește expoziții de artă, Biserica Sant'Eufemia (Chiesa delle Zitelle) sau poți admira luxosul Hotel Hilton care își are sediul în fosta moară de grâne a lui Giovanni Stucky, din sec. al XIX-lea. Te poți răsfăța și cu un cocktail la Skyline Rooftop Bar, barul aflat la etajul 8 al hotelului, care oferă o priveliște superbă asupra Veneției.

În ultimii ani, Giudecca a atras tot mai mulți artiști, care și-au mutat atelierele pe insulă.

Cum ajungi: liniile 2 sau 4.1 din Piazzale Roma sau linia 4.2. de la Fondamente Nuove

Insula Giudecca este foarte aproape de Veneția.
Insula Giudecca este foarte aproape de Veneția.

Insula San Giorgio Maggiore

Deși foarte mică, insula San Giorgio Maggiore ascunde multe comori. De la picturile lui Tintoretto din Bazilica San Giorgio, proiectată de Palladio, până la comorile arhitecturale ale fostei mânăstiri benedectine, labirintul lui Borges sau vederea din turnul clopotniță, sigur vei avea ce să vezi.

Cum ajungi: linia 2 de la San Marco-San Zaccaria

Insula San Giorgio Maggiore și o parte din insula Giudecca
Insula San Giorgio Maggiore și o parte din insula Giudecca

VEZI TURURI Mânăstirea San Giorgio Maggiore

Insula San Lazzaro degli Armeni

Din sec. al XII-lea și până mai târziu pe insula San Lazzaro degli Armeni s-a găsit un spital pentru bolnavii de lepră, al căror sfânt protector era San Lazzaro. În anul 1717, insula a devenit sediul unei comunități de monahi armeni fondată de călugărul Mekhitar, fugit din calea persecuțiilor turcești. Micuța insulă s-a transformat astfel într-un centru mondial al culturii armene. Funcționa acolo o importantă tipografie, iar în biblioteca mânăstirii se găsesc până astăzi peste 150.000 de volume și manuscrise prețioase.

Pe San Lazzaro degli Armeni și-a petrecut 2 ani din viață poetul Lord Byron, înainte de a pleca spre Grecia.

Astăzi cei câțiva locuitori ai insulei sunt călugării armeni, iar mânăstirea se poate vedea doar cu vizite ghidate.

Cum ajungi: linia 20 de la San Marco-San Zaccaria

Lido di Venezia

Despărțind laguna venețiană de Marea Adriatică, Lido di Venezia este o fâșie de pământ cu o lungime de circa 12 km. Este una dintre insulele cele mai populate ale lagunei și, în același timp, plaja preferată a venețienilor. Tot aici are loc în fiecare an faimosul Festival de Film de la Veneția.

Cum ajungi: liniile 5.1, 5.2 sau 6 de la Piazzale Roma sau liniile 1 sau 14 de la San Marco-San Zacaria. Ca alternativă, poți lua feribotul 17 de la Tronchetto (este inclus în abonamentul ACTV).

O altă variantă (doar sâmbăta și duminica) este să iei o navă rapidă de la San Giuliano (Mestre) până la Lido di Venezia.

Insula San Servolo

Pe insula San Servolo s-a aflat cândva ospiciul Veneției, destinat în primul rând bolnavilor mintal care proveneau din familiile venețiene bogate. Spitalul a funcționat până în anul 1978. De atunci, insula a fost transformată și valorificată, iar astăzi poți vizita, pe lângă frumosul parc, și Muzeul Azilului.

Cum ajungi: linia 20 de la San Marco-San Zaccaria

Insula Pellestrina

Insula Pellestrina este o fâșie îngustă de uscat aflată între laguna venețiană și Marea Adriatică. Este cunoscută pentru tradițiile sale, pentru satele pescărești, pentru natură și pentru turismul sustenabil, fiind foarte potrivită pentru excursii cu bicicleta.

Cum ajungi: ferry nr. 11 de la Alberoni, de pe Lido di Venezia (feribotul este inclus în abonamentul ACTV)

Insula Chioggia

Aflată în partea cea mai de sud a lagunei, insula Chioggia mai este numită și "mica Veneție". Este faimoasă pentru istoria și monumentele sale, dar și pentru gastronomia pe bază de pește.

Cum ajungi: linia 11 din Pellestrina

Te-ar putea interesa și:

Piața San Marco din Veneția Piața San Marco din Veneția
Descoperă Piața San Marco din Veneția! Citește despre Turnul cu Ceas și despre celelalte lucruri de interes. Află ce poți să vezi în Piazza San Marco!
Detalii
Bazilica San Marco din Veneția Bazilica San Marco din Veneția
Vizitează Basilica San Marco din Veneția. Vezi program 2024 și preț bilete intrare (normale și skip the line), tururi ghidate, informații și sfaturi utile.
Detalii

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează