Murano, insula venețiană a sticlei

Murano, insula venețiană a sticlei

Faimoasă în întreaga lume pentru arta fabricării sticlei, Murano este una dintre cele mai cunoscute insule ale lagunei venețiene. Este alcătuită din șapte insule micuțe, unite prin canale, iar cel principal se numește Canal Grande, precum cel din Veneția.

Cum ajungi la Murano?

Poți ajunge pe insula Murano folosind transportul public din Veneția. Aflată în nord, Murano este una dintre insulele cel mai apropiate de Veneția, de care o separă doar insula San Michele.

Cel mai simplu este să pleci de la debarcaderul Fondamente Nove și să iei vaporetto nr. 12 sau vaporetto nr. 13, care fac 10 minute până la Murano Faro. De la aceeași stație poți lua și vaporetto nr. 4.1 sau 4.2, care opresc la insula San Michele și apoi în diferite locuri din Murano.

Dacă pleci de la Piazzale Roma, va trebui să iei vaporetto nr. 3, care oprește mai întâi la Stazione Stanta Lucia din Veneția și apoi la Murano Colonna și Murano Faro. Durata călătoriei este de circa 25 minute. De aici vaporașul mai face câteva opriri pe insulă.

Prețul unui bilet este de 9,5 EUR (valabil 75 minute de la validare). Dacă vrei ca în aceeași zi să vezi mai multe insule, este mai rentabil să cumperi un abonament de 24h, care costă 25 EUR.

CUMPĂRĂ BILET/CARD TRANSPORT ACTV VENEȚIA

Dacă ți se pare complicat să-ți organizezi singur vizita și vrei să eviți aglomerația prezentă adesea pe transportul public (se mai întâmplă ca din cauza mulțimii de oameni să nu te poți urca în primul vaporaș care vine), poți lua parte la o excursie ghidată Murano-Burano-Torcello. Dezavantajul este că nu vei avea așa de mult timp la dispoziție, dar nu îți vei mai bate capul cu organizarea.

VEZI EXCURSII MURANO-BURANO-TORCELLO

 

Ce să vizitezi în Murano?

Ca și pe celelalte insule din laguna venețiană (cu excepția, desigur, a Veneției), obiectivele turistice din Murano nu sunt numeroase. Pentru a vizita Murano vei avea nevoie de câteva ore.

Vizită la o fabrică de sticlă

Istoria sticlei de Murano își are începuturile pe la anul 1291 când, în urma unui decret de lege, toate cuptoarele de sticlă din Veneția au fost obligate să se mute în Murano. Motivația era pe de-o parte legată de incendiile care izbucneau adeseori în fabricile de sticlă, unde focul era un instrument de lucru. Se evitau astfel pagubele aduse clădirilor Veneției, construite pe atunci în principal din lemn. Pe de altă parte, izolând meșterii sticlari pe insula Murano, era mai ușor de păstrat secretul artei fabricării sticlei. O nouă lege a împiedicat sticlarii să își exercite meseria în alte locuri (sub amenințarea pedepsei cu moartea), pentru a împiedica răspândirea cunoștințelor. În schimb, meșterii dețineau o mulțime de privilegii. Printre altele, aveau dreptul să își bată monedă cu numele lor, să iasă pe străzi înarmați cu un cuțit, iar fetele lor se puteau căsători cu un nobil, astfel încât moștenitorii să beneficieze de titluri nobiliare.

Mica insulă pescărească s-a transformat astfel, în sec. XV-XVI, într-unul dintre cele mai faimoase centre ale sticlăriei din Europa. 

Fabrica Cristalleria Murano a funcționat până la începutul anilor 1960, când s-a închis din cauza crizei generate de concurența cu industria materialelor plastice.
Fabrica Cristalleria Murano a funcționat până la începutul anilor 1960, când s-a închis din cauza crizei generate de concurența cu industria materialelor plastice.

Astăzi, în Murano încă funcționează câteva fabrici unde poți să asiști la o demonstrație a tehnicilor de realizare a sticlei. Mai multe se află pe Fondamenta dei Vetrai ("Cheiul Sticlarilor"), de-a lungul canalului Rio dei Vetrai.

Unele ateliere organizează demonstrații gratuite, altele contra cost (cu durată de 15-30 minute), iar la unele ateliere poți sufla chiar tu sticla. Cam toate au și un magazin de prezentare, de unde poți cumpăra obiecte din sticlă de Murano.

Fabrica Ellegi Murano Glass, care funcționează din anul 1934, organizează demonstrații de circa 15 minute, din jumătate în jumătate de oră. Poți vedea două tehnici de lucru: suflarea sticlei și modelarea sticlei. Fabrica se află pe Fondamenta S. Giovanni dei Battuti, în apropiere de stația Murano Faro.

Rezervă vizită la Ellegi Murano Glass

Un meșter sticlar de la Ellegi Murano Glass arată tehnica de suflare a sticlei.
Un meșter sticlar de la Ellegi Murano Glass arată tehnica de suflare a sticlei.
În urma tehnicii de modelare, a fost creat un căluț delicat din sticlă.
În urma tehnicii de modelare, a fost creat un căluț delicat din sticlă.

Vetreria artistica Gino Mazzuccato a fost fondată în anul 1958 și organizează mai multe tipuri de tururi – de la cele simple, care includ doar o demonstrație, până la cele care includ un cadou, un pahar de prosecco sau ateliere în cadrul cărora poți să sufli chiar tu sticla. Fabrica are un show room care se întinde pe 2000mp și se găsește pe Fondamenta dei Vetrai, lângă stația Murano Colonna. 

Experiențe la VETRERIA ARTISTICA GINO MAZZUCCATO

Vetreria artistica Colleoni se găsește pe Fodamenta S. Giovanni dei Battuti, lângă stația Murano Faro și funcționează din anul 1985.

Rezervă vizită Vetreria Artistica Colleoni

Printre locurile în care se organizează demonstrații de fabricare a sticlei se numără și fosta biserică Santa Chiara. Este una dintre cele mai vechi construcții din insula Murano, care în anul 2016 a fost restaurată și transformată într-un spațiu de evenimente și ateliere ce poartă astăzi numele de Cattedrale del Vetro ("Catedrala sticlei"). 

Rezervă vizită Catedrala sticlei

Pe strada Fondamenta dei Vetrai (dar nu numai) vei găsi numeroase magazine cu produse din sticlă. Pentru că și insula Murano a fost invadată de falsuri, dacă intenționezi să achiziționezi ceva original, ai grijă ca produsele să poarte marca Vetro artistico ®Murano. Aceasta este denumirea sub care regiunea Veneto încearcă să protejeze și să promoveze obiectele originale de sticlă realizate pe insulă, pentru a le distinge de copiile realizate prin alte părți ale lumii.

Caută magazinele care au marca Vetro artistico ®Murano.
Caută magazinele care au marca Vetro artistico ®Murano.

Chiar dacă nu cumperi nimic, este interesant să arunci o privire la varietatea obiectelor de sticlă pe care le realizează meșterii sticlari din Murano.

În fiecare an, la Murano, Veneția și Mestre se ține un festival al sticlei numit The Venice Glass Week.

Chiar dacă nu cumperi nimic, poți pur și simplu admira bogăția formelor și a culorilor.
Chiar dacă nu cumperi nimic, poți pur și simplu admira bogăția formelor și a culorilor.

Muzeul Sticlei din Murano

Găzduit în Palazzo Giustinian, vechiul palat al episcopilor din Torcello, ce datează din anul 1680, micul Muzeu al Sticlei este principalul obiectiv turistic din Murano. A fost înființat în anul 1861 de către un preot, iar un an mai târziu a fost asociat unei școli al cărei scop era de a da posibilitatea sticlarilor să studieze exponatele din muzeu.

Muzeul Sticlei din Murano prezintă obiecte realizate în diferite perioade istorice, plecând de la epoca romană și ajungând până în zilele noastre.

Prețul unui bilet de intrare este 10 EUR (12 EUR dacă vrei să vizitezi și Muzeul Dantelei din Burano). Pentru rezervările făcute online se scanează direct codul QR din voucherul primit, fără să mai treci pe la casă.

Cumpără bilet Muzeul Sticlei Murano

Muzeul Sticlei Murano

Orar:

 • 1 aprilie-31 octombrie: 10.00-18.00
 • în perioada 3 mai-28 septembrie 2024, în fiecare vineri și sâmbătă, programul este prelungit până la ora 20.00
 • ultima intrare se face cu o oră înainte de închidere

Preț bilet:

 • adult: 10 EUR (12 EUR bilet combinat cu Muzeul Dantelei din Burano)
 • copil 6-14 ani: 7,5 EUR
 • peste 65 ani: 7,5 EUR
 • sub 6 ani: gratuit
Obiecte de sticlă realizate de meșterii din Murano în sec. al XVI-lea.
Obiecte de sticlă realizate de meșterii din Murano în sec. al XVI-lea.
Obiecte din sticlă realizate în sec. al XIX-lea.
Obiecte din sticlă realizate în sec. al XIX-lea.
Obiecte de design realizate la începutul sec. XX.
Obiecte de design realizate la începutul sec. XX.

Domul din Murano

Din cele 18 biserici care se găseau cândva pe insula Murano, astăzi mai funcționează doar două, iar Domul sau Basilica dei Santi Maria e Donato este cea mai importantă dintre acestea.

Basilica dei Santi Maria e Donato
Basilica dei Santi Maria e Donato

Basilica dei Santi Maria e Donato (Bazilica Sfinților Maria și Donato) a fost construită în sec. al VII-lea. Forma actuală datează din perioada 1125-1140, când a fost refăcută în stil romanic, împreună cu turnul clopotniță. Inițial, biserica era dedicată doar Sfintei Fecioare Maria. De când a primit moaștele Sf. Donato, la denumire s-a adăugat și numele acestuia. 

În fațadă sunt încorporate resturi de proveniență romană.

Fațada bisericii cuprinde resturi romane.
Fațada bisericii cuprinde resturi romane.

Splendida pardoseală a bisericii, decorată cu animale, figuri geometrice și bucățele de sticlă de Murano, amintește de modelul pardoselii Bazilicii San Marco și este plină de simboluri.

Interiorul bisericii, cu pardoseală din mozaic
Interiorul bisericii, cu pardoseală din mozaic

Cele două cupluri de grifoni și de păuni din fața intrării sunt simbol al imortalității și al sacralității. Cupa din care beau păunii reprezintă grația divină.

Păunii sunt un simbol al sacralității.
Păunii sunt un simbol al sacralității.

Spre dreapta, cele opt cercuri care conțin opt flori cu câte șase petale fac referire la Noul Testament.

Mozaic cu motive florale
Mozaic cu motive florale

Puțin mai în față, doi cocoși cară o vulpe învinsă. Sunt simbolul vigilenței divine, care înfrânge șiretenia.

Cocoșii simbolizează vigilența divină.
Cocoșii simbolizează vigilența divină.

Înaintând pe aceeași parte, vei vedea două păsări răpitoare și doi dragoni, care reprezintă viciile pe care le îndepărtează apa botezului.

Dragonii sunt simbolul viciilor.
Dragonii sunt simbolul viciilor.

Spre stânga, aproape de intrarea în biserică, un mozaic prezintă o acvilă care duce o căprioară. Este o alegorie a sufletului uman, care este înălțat de Iisus.

Căprioara simbolizează sufletul omului.
Căprioara simbolizează sufletul omului.

Mai în față, spre altar, un cuplu de greieri reprezintă prosperitatea.

Greierii sunt simbolul prosperității.
Greierii sunt simbolul prosperității.

Bolta absidei este dominată de mozaicul Fecioarei, pe fundal aurit, datând din sec. al XII-lea.

Mozaicul aurit al Fecioarei datează din sec. al XII-lea.
Mozaicul aurit al Fecioarei datează din sec. al XII-lea.

Biserica ascunde și o legendă: în spatele altarului se află niște oase despre care se spune că ar fi oasele dragonului ucis de San Donato. În realitate este vorba de niște oase de balenă, dar...povestea rămâne.

Conform legendei, oasele din spatele altarului i-ar aparține dragonului ucis de San Donato.
Conform legendei, oasele din spatele altarului i-ar aparține dragonului ucis de San Donato.

O altă legendă este legată de leul Sf. Marcu, care este reprezentat în biserică alături de două steme și de un...butoi, numit "butoiul Sf. Albano". Se zice că pe timpuri locuitorii din Burano au observat un cufăr plutind pe apele de lângă insulă. Aducându-l la mal, au descoperit în interior moaștele Sf. Albano, alături de un mic butoi din care curgea încontinuu vin. Invidioși, cei din Murano au furat butoiul și l-au dus pe insula lor. Acolo au observat însă că butoiul nu mai dădea vin, pentru că nu se mai găsea lângă moaștele sfântului. Atunci au hotărât să-l zidească în interiorul bisericii, pentru ca cei din Burano să nu-l mai poată lua înapoi.

Basilica dei Santi Maria e Donato

Orar:

 • luni-sâmbătă: 09.00-17.00
 • duminică: 12.00-15.30

Preț bilet:

 • adult: 3,5 EUR
 • copil sub 12 ani: gratuit

Turnul cu Ceas

Deși după aspect pare mult mai vechi, Turnul cu Ceas a fost ridicat abia în anul 1890, în piața Campo Santo Stefano, aproape de intersecția dintre canalele Rio dei Vetrai și Canal Grande. Ceasul a fost adăugat un an mai târziu, în 1891.

În momentul construirii, turnul a fost destul de criticat din cauza arhitecturii sale, care nu amintea de stilul venețian, ci mai curând de Toscana, părând inspirat de Palazzo Vecchio din Florența și de turnul Primăriei din Siena.

Turnul cu Ceas
Turnul cu Ceas

Biserica San Pietro Martire

Biserica San Pietro Martire se găsește pe Rio dei Vetrai, vizavi de Turnul cu Ceas și aproape de Canal Grande. A fost construită în sec. al XIV-lea și reconstruită în anul 1511 în forma actuală, în urma unui incendiu.

Turnul cu Ceas (stânga) și turnul bisericii San Pietro Martire (dreapta)
Turnul cu Ceas (stânga) și turnul bisericii San Pietro Martire (dreapta)

În Biserica San Pietro Martire și-au găsit refugiul multe dintre operele care se găseau în cele 18 biserici care existau pe insulă înainte de invazia lui Napoleon. Printre ele se numără picturi ale lui Tintoretto, Veronese, Giovanni Bellini și Palma il Giovane.

Interiorul bisericii
Interiorul bisericii

Biserica San Pietro Martire

Orar:

 • luni: 09.00-17.00

 • marți: 09.00-15.30

 • miercuri-vineri: 09.00-17.00

 • sâmbătă-duminică: 11.00-16.30

Preț bilet:

 • biserică: gratuit
 • muzeu: 3 EUR
Jacopo Tintoretto - Botezul lui Iisus
Jacopo Tintoretto - Botezul lui Iisus
Giovanni Bellini - Fecioara pe tron între Sf. Evanghelist Marcu, care îl prezintă pe doge și Sf. Augustin
Giovanni Bellini - Fecioara pe tron între Sf. Evanghelist Marcu, care îl prezintă pe doge și Sf. Augustin

Biserica Santa Maria degli Angeli

Construită pe Canal Grande în sec. al XII-lea și reconstruită în sec. al XVI-lea, Santa Maria degli Angeli a fost cândva o mânăstire ale cărei călugărițe proveneau din familiile bogate ale nobilimii venețiene. Se spune că aici ar fi trăit una dintre cele mai faimoase amante ale lui Casanova, călugărița M.M., iar Casanova participa adesea la slujbă doar pentru a se întâlni cu aceasta.

Biserica se poate vizita de obicei doar cu programare.

Palazzo da Mula

Cu frumoasa sa fațadă, Palazzo da Mula este una dintre cele mai interesante clădiri din Murano.

Situat pe malul principalului canal al insulei, palatul a fost cândva reședință de vară a nobililor venețieni, într-o epocă în care se credea că numărul mare de cuptoare aprinse pentru a lucra sticla ar face ca aerul din Murano să fie mai curat decât cel din Veneția.

Familia Diedo a stăpânit palatul până în sec. al XVII-lea, când acesta a intrat în posesia familiei Da Mula, de la care îi provine și numele. 

Palazzo da Mula
Palazzo da Mula

Cele două panouri dreptunghiulare din marmură situate în partea superioară a fațadei prezintă stema familiei Diedo, cu un scut, un îngeraș care ține o panglică cu deviza familiei și o himeră.

După ce în sec. al XVIII-lea și începutul sec. al XIX-lea în clădire a funcționat un atelier de sticlărie, de pe la jumătatea sec. al XIX-lea palatul a intrat în ruină, schimbând proprietar după proprietar până când, într-un final, a ajuns în posesia Primăriei din Murano.

Astăzi, la etajul clădirii își desfășoară activitatea Centrul Civilizației Lagunare, care organizează diferite expoziții.

Coloana romană

Prima stație de vaporetto de la Murano, atunci când vii dinspre Veneția, se numește Murano Colonna. Numele și-l ia de la coloana romană din granit care se găsește acolo.

Cândva, pe ea se ridica probabil statuia dogelui Domenico Contarini, care a condus Veneția în a doua jumătate a sec. al XVII-lea. El a fost acela care a acordat din nou insulei Murano dreptul de a fabrica monedele de aur pe care dogele le dăruia unor magistrați cu ocazia Crăciunului.

Coloana a fost folosită ca reper de Galileo Galilei atunci când și-a prezentat Senatului noua sa invenție. Cu ajutorul telescopului, s-au putut vedea oameni urcând și coborând din gondolă la coloana de pe insula Murano, care se afla pe atunci la începutul canalului Rio dei Vetrai.

Coloana datează din epoca romană.
Coloana datează din epoca romană.

Farul din Murano

Dacă în schimb cobori în Murano la stația Faro, farul este una dintre primele construcții pe care le vei vedea. 

Construit inițial din lemn, în sec. al XVII-lea, a fost reconstruit mai întâi în anul 1912, din fier și apoi în anul 1934, din piatră de Istria.

Farul din Murano este construit din piatră de Istria.
Farul din Murano este construit din piatră de Istria.

Farul este încă folosit și joacă un rol foarte important pentru traficul maritim din lagună. Cele trei benzi negre din partea superioară au rolul de a asigura vizibilitatea și pe timp de ceață.

Farul din Murano este un reper pentru traficul din laguna venețiană.
Farul din Murano este un reper pentru traficul din laguna venețiană.
 

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează