21 de obiective turistice de vizitat în Veneția

21 de obiective turistice de vizitat în Veneția

În Veneția sunt numeroase obiective turistice, muzee, monumente și locuri de vizitat. Pentru a le vedea pe toate vei avea probabil nevoie de mai multe călătorii (ceea ce îți dorim să poți face) sau de o perioadă mai lungă de timp. Dacă însă te afli pentru prima dată în Veneția, va trebui să alegi dintre multele atracții turistice pe care să le vizitezi. Fă această alegere în funcție de numărul de zile pe care le ai la dispoziție, dar și în funcție de interesele tale! Și în funcție de buget, bineînțeles – obiectivele turistice din Veneția nu au prețuri chiar mici.

Mai jos vei găsi un top al celor mai importante obiective din Veneția, care să te ajute în această alegere. Dincolo de asta însă, se spune că cea mai importantă atracție din Veneția este Veneția în sine - nu degeaba a fost inclusă, împreună cu laguna sa, pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

Pentru a-ți face o primă idee generală, poți începe cu un tur ghidat al principalelor puncte de interes din oraș.

1. Piața San Marco

Care este imaginea care îți vine prima dată în minte atunci când te gândești la Veneția? Cel mai probabil este chiar Piața San Marco, căreia venețienii îi spun pur și simplu la piazza (este singurul loc din Veneția care are această denumire – toate celelalte piețe sunt campi sau campielli). Elegantă, dar și gălăgioasă și forfotind de turiști, este inima orașului – "cel mai frumos salon din lume", cum o numea Napoleon. De-a lungul secolelor, a fost centrul politic, cultural și religios al Veneției și este și unul dintre primele locuri pe care ar trebui să le vizitezi în Veneția. În perimetrul pieței se află mai multe monumente (Turnul cu Ceas, Bazilica și Campanila San Marco, Palatul Dogilor, cele două coloane dinspre mare, Procuratie, Muzeul Correr, Muzeul de Arheologie și Biblioteca San Marco). Sub arcadele care o înconjoară pe trei laturi se află magazine, baruri și restaurante scumpe, dar și Caffè Florian, cea mai veche cafenea din Italia.

Piața San Marco, cu Bazilica și turnul clopotniță, flancate de clădirile Procuratie.
Piața San Marco, cu Bazilica și turnul clopotniță, flancate de clădirile Procuratie.

Vezi TURURI GHIDATE ÎN VENEȚIA

2. Canal Grande

Fie că ajungi cu trenul dinspre Mestre la Stazione Santa Lucia, fie că vii cu autobuzul de la Aeroportul Treviso sau de la Aeroportul Marco Polo, Canal Grande va fi unul dintre primele locuri pe care ai să le vezi în Veneția.

De forma literei S întoarse, Canal Grande ("Marele Canal") traversează orașul pe o lungime de aproape 4 km, între Ponte della Libertà și Punta della Dogana (bazinul San Marco). Împărțind în două centrul istoric și ajungând pe alocuri la circa 5m adâncime, Canal Grande (numit de venețieni și Canalozzo) este principala cale de navigație din Veneția. De-a lungul său se înșiră peste 200 de palazzi - cele mai frumoase și mai fastuoase palate, construite prin secolele XII-XVIII de familiile bogate ale orașului. Astăzi multe dintre ele sunt muzee, hoteluri, clădiri de birouri și doar câteva mai sunt reședințe particulare.

Canal Grande văzut de pe cupola Bisericii Santa Maria della Salute.
Canal Grande văzut de pe cupola Bisericii Santa Maria della Salute.

Te poți plimba și de-a lungul malurilor, dar cel mai bun mod de a vedea Canal Grande este chiar de pe apă, fie făcând o plimbare cu gondola, fie cu vaporașele (vezi și articolul despre transportul public din Veneția).

Vezi TURURI CU GONDOLA ÎN VENEȚIA

3. Ponte di Rialto

Legând cartierul San Polo cu cartierul San Marco, Podul Rialto (Ponte di Rialto) este cel mai vechi pod peste Canal Grande și totodată cel mai cunoscut dintre podurile Veneției.

În forma actuală, podul a fost construit la sfârșitul sec. al XVI-lea, înlocuind un mai vechi pod de lemn.

Chiar dacă este în permanență aglomerat, Ponte di Rialto este una dintre importantele atracții turistice din Veneția și merită să vezi panorama pe care ți-o oferă spre Canal Grande și spre acel du-te-vino continuu al ambarcațiunilor care trec pe dedesubt.

Podul Rialto
Podul Rialto

4. Bazilica San Marco

Aflată în piața cu același nume, Bazilica San Marco se numără printre cele mai faimoase biserici din întreaga lume. Amestec de Orient și Occident, este fastuoasă și copleșitoare, cu bogăția sa de mozaicuri, statui și decorațiuni din marmură și este cu siguranță în top 10 obiective turistice din Veneția. Vizita cuprinde bazilica, panoul de altar Pala d'Oro și accesul la muzeu și la terasa exterioară, cu vedere spre Piața San Marco. Dacă nu vrei să îți petreci câteva ore bune stând la coadă pentru bilete, te sfătuim să cumperi (din timp) bilete skip-the-line sau o vizită ghidată.

Bazilica San Marco este unul dintre obiectivele de vizitat în Veneția.
Bazilica San Marco este unul dintre obiectivele de vizitat în Veneția.

Bazilica San Marco

Orar:

Bazilica:

  • luni-sâmbătă: 09.30-17.15 (ultimul acces la 16.45)
  • duminica și în zilele de sărbătoare: 14.00-17.15 (ultimul acces la 16.45)

 

Muzeul și Loggia dei Cavalli:

  • luni-sâmbătă: 09.30-17.15 (ultimul acces la 16.45)
  • duminica și în zilele de sărbătoare: 09.30-17.15 (ultimul acces la 16.45)

 

25 aprilie (Sf. Marcu):

  • 14.00-15.30 (ultima intrare la ora 15.00)
  • intrarea în bazilică este gratuită
  • biletul pentru muzeu se achită la fața locului (7 EUR)
  • nu se pot cumpăra bilete skip the line

Preț bilet:

Bilete cumpărate la fața locului:

  • Basilica di San Marco: 3 EUR
  • Pala d'Oro: 5 EUR
  • Museo San Marco, cu Loggia dei Cavalli: 7 EUR

 

Bilete skip the line:

  • Basilica San Marco: 6 EUR
  • Basilica San Marco și Pala d'Oro: 12 EUR
  • Basilica San Marco și Muzeul, cu Loggia dei Cavalli: 15 EUR
  • Muzeul San Marco-Loggia dei Cavalli (se pot cumpăra bilete doar pentru duminică, 09.30-14.00, atunci când accesul în bazilică este interzis turiștilor): 10 EUR
  • Basilica San Marco, Pala d'Oro și Muzeul-Loggia dei Cavalli (bilet complet): 20 EUR

VEZI TURURI BAZILICA SAN MARCO

5. Campanila San Marco

Situată lângă bazilică, Campanila San Marco este un alt simbol al Veneției. Fiind cea mai înaltă construcție din oraș (are aproape 99m înălțime), este și unul dintre obiectivele turistice de vizitat, pentru vederea minunată pe care ți-o oferă asupra lagunei.

Pe vremuri, venețienii se duceau să bea un pahar de vin la tarabele care se afla la umbra Campanilei – de aceea, până astăzi în Veneția paharului cu vin i se spune ombra ("umbră") – poți afla mai multe din articolul despre mâncarea din Veneția.

Vederea din Campanila San Marco spre insula Giudecca și Punta della Dogana.
Vederea din Campanila San Marco spre insula Giudecca și Punta della Dogana.

Campanila San Marco

Orar:

  • 16 martie-11 noiembrie 2024: luni-duminică, 09.30-21.15 (ultima urcare la ora 20.45)

Preț bilet:

  • bilet cumpărat la fața locului: 10 EUR
  • bilet skip the line: 12 EUR

6. Palatul Dogilor

Un alt important obiectiv turistic din Veneția este faimosul Palat al Dogilor, care a fost timp de multe secole centrul puterii politice al Serenissimei și locul în care s-au petrecut multe evenimente care au marcat istoria orașului.

Cu marmura sa albă și roz, arcadele și coloanele grațioase, Palatul Dogilor pare desprins dintr-o poveste și este unul dintre cele mai frumoase exemple ale goticului venețian. Nici interiorul nu te va dezamăgi – sălile palatului sunt pictate de artiști celebri, iar detaliile pe care le vei afla în timpul vizitei te vor ajuta să înțelegi mai bine acest minunat oraș care este Veneția.

Palatul Dogilor văzut dinspre Canal Grande
Palatul Dogilor văzut dinspre Canal Grande

Palatul Dogilor

Orar:

  • 1 aprilie-31 octombrie 2024: luni-duminică, 09.00-19.00
  • ultima intrare se face cu o oră înainte de închidere

Preț bilet:

  • adult: 30 EUR (include și accesul la Muzeul Correr, Muzeul Arheologic și Biblioteca San Marco)
  • copii 6-14 ani, studenți 15-25 ani, persoane peste 65 ani: 15 EUR
  • copii sub 6 ani: gratuit

CUMPĂRĂ BILET PALATUL DOGILOR

7. Puntea Suspinelor

Puntea Suspinelor (Ponte dei Sospiri), care leagă Palatul Dogilor de închisorile orașului, este un alt pod faimos. Se spune că numele și l-a luat de la suspinele condamnaților care, prin mica fereastră a podului acoperit, vedeau pentru ultima dată cerul.

Chiar dacă vezi podul de la interior în timpul vizitei la Palatul Dogilor, du-te să-l vezi și de la exterior, pentru a admira clasica priveliște cu gondolele care trec pe dedesubt. Cel mai bun loc din care îl poți vedea este Ponte della Paglia, situat lângă Canal Grande (îl vei recunoaște cu siguranță după mulțimea de turiști care se înghesuie să facă fotografii).

Puntea Suspinelor văzută de pe Ponte della Paglia
Puntea Suspinelor văzută de pe Ponte della Paglia

8. Insulele Veneției

E păcat să mergi la Veneția și să nu vezi măcar o insulă din jur. Insulele Veneției sunt obiective turistice în sine. Fiecare are propria personalitate, iar unele dintre ele sunt foarte ușor accesibile cu vaporașul (dacă vrei să vezi mai multe insule, cel mai bine este să cumperi abonament și nu bilete individuale) sau cu excursii organizate. De la micuța insulă San Giorgio Maggiore, la Murano și atelierele sale de sticlă, colorata insulă Burano, mult mai liniștita insulă Torcello și până la insulele mai puțin turistice, sigur vei avea ce să alegi.

Burano este insula colorată a Veneției.
Burano este insula colorată a Veneției.

9. Galeriile Academiei

Galeriile Academiei (Gallerie dell'Accademia) nu ar trebui să lipsească de pe lista obiectivelor turistice de vizitat în Veneția, mai ales dacă ești un iubitor de artă.

Academia de Arte Frumoase din Veneția s-a înființat în anul 1750, iar în 1807 și-a mutat sediul în complexul actual, format din Biserica Santa Maria della Carità, Convento (mânăstirea) dei Canonici Lateranensi și Scuola Grande della Carità.

Galeriile Academiei
Galeriile Academiei

Muzeul găzduiește cea mai importantă colecție de artă bizantină, gotică și renascentistă din regiunea Veneto, cu opere faimoase ale unor pictori venețieni precum Paolo Veneziano, Giovanni Bellini, Vittore Carpaccio, Giorgione, Veronese, Tintoretto, Tițian sau Canaletto.

Tot la Galeriile Academiei se află și Omul Vitruvian al lui Leonardo da Vinci, lucrare care însă este foarte rar expusă, pentru a nu fi deteriorată de prezența luminii.

Galeriile Academiei

Orar:

  • luni: 08.15-14.00 (casa de bilete se închide la ora 13.00)
  • marți-duminică: 08.15-19.15 (casa de bilete se închide la ora 18.15)

Preț bilet:

  • adult: 15 EUR
  • sub 18 ani: gratuit
  • 18-25 ani: 2 EUR

10. Scuola Grande di San Rocco

În trecut, în Veneția au existat peste 300 de Scuole ("Școli"), care constituiau un fel de organizații cu scop caritabil, profesional sau religios. Șase dintre acestea – cele mai mari și mai bogate – au primit titlul de Scuola Grande ("Marea Școală"). Dintre ele, cea mai importantă este Scuola Grande di San Rocco, înființată în sec. al XV-lea în onoarea Sfântului Rocco, considerat vindecător în epidemiile de ciumă și ale cărui moaște fuseseră aduse din Germania în Veneția.

În sec. al XVI-lea, Scuola Grande di San Rocco a comandat construirea un sediu elegant, pentru decorarea căruia a organizat un concurs. Cel care l-a câștigat a fost pictorul venețian Tintoretto, care a oferit Școlii nu doar un desen, ci chiar lucrarea terminată San Rocco in gloria ("Sf. Rocco în glorie"), pe care reușise să o așeze în secret direct pe tavanul sălii. În plus, a oferit-o și în mod gratuit. Începând din acel moment, Tintoretto a lucrat timp de 25 de ani la decorarea celor trei încăperi, realizând un ciclu de circa 60 de picturi inspirate de Vechiul și de Noul Testament.

Picturile lui Tintoretto de la Scuola Grande di San Rocco reprezintă una dintre cele mai importante atracții din Veneția, fiind asemănate de mulți, pentru forța și caracterul lor unitar, cu Capela Sixtină din Vatican.

Scuola Grande di San Rocco
Scuola Grande di San Rocco

Scuola Grande di San Rocco

Orar:

  • luni-duminică: 09.30-17.30 (casa de bilete închide la ora 17.00)
  • închis pe 25 decembrie și 1 ianuarie

Preț bilet:

  • adult: 10 EUR
  • sub 65 ani: 8 EUR
  • 18-26 ani: 8 EUR
  • copii sub 18 ani însoțit de cel puțin un părinte: gratuit

 

11. Muzeul Peggy Guggenheim

Muzeul Peggy Guggenheim din Veneția este cel mai important muzeu italian dedicat artei moderne europene și americane din prima jumătate a sec. al XX-lea. 

Muzeul se află pe Canal Grande, în Palatul Venier dei Leoni – o clădire care, deși pare modernă, a fost construită pe la sfârșitul sec. al XVIII-lea, dar nu a fost terminată. Palatul a fost cumpărat în anul 1949 de colecționara de artă Peggy Gugenheim, pentru a-i deveni locuință. Trei ani mai târziu, colecțiile au fost deschise publicului, cu acces gratuit. După moartea lui Peggy (mormântul său se află chiar în grădina palatului), în anul 1980 s-a înființat Colecția Peggy Guggenheim, care cuprinde lucrări ale unor artiști importanți, precum Picasso, Kandinsky, Pollock, de Chirico, Duchamp, Max Ernst (cu care Peggy a fost și căsătorită o perioadă), Salvador Dali, Magritte și mulți alții. 

Muzeul Peggy Guggenheim din Veneția
Muzeul Peggy Guggenheim din Veneția

Muzeul Guggenheim din Veneția deține și două sculpturi de Brâncuși: "Măiastra III" și o "Pasăre în văzduh" (împrumutate adesea pentru expoziții de artă internaționale). De altfel, Peggy Guggenheim și Brâncuși au fost prieteni, iar Brâncuși o alinta cu numele de "Peghiță".

Colecția Peggy Guggenheim

Orar:

  • luni: 10.00-18.00
  • marți: închis
  • miercuri-duminică: 10.00-18.00
  • casa de bilete se închide la ora 17.15
  • muzeul este închis pe 25 decembrie

Preț bilet:

  • adult: 16 EUR (+1 EUR taxă rezervare online)
  • copii sub 10 ani: gratuit
  • peste 65 ani: 14 EUR (+1 EUR taxă rezervare online)
  • studenți sub 26 ani: 9 EUR (+1 EUR taxă rezervare online)

12. Bazilica Santa Maria della Salute

Bazilica Santa Maria della Salute este una dintre cele mai cunoscute biserici din Veneția. Venețienii o numesc pur și simplu La Salute (care se traduce prin "sănătatea"). Biserica a fost construită în sec. al XVII-lea de arhitectul Baldassare Longhena, în onoarea Fecioarei Maria, care salvase Veneția de o epidemie de ciumă ce omorâse peste o treime din populația orașului.

În sacristie se găsesc lucrări ale lui Tintoretto și Tițian, iar cupola bisericii oferă o priveliște superbă direct către Canal Grande și Bazinul San Marco.

În fiecare an, în data de 21 noiembrie, biserica este protagonista unei mari sărbători locale – Festa della Salute, care comemorează sfârșitul epidemiei de ciumă din anul 1630.

Vederea din Biserica Santa Maria della Salute spre Bazinul San Marco.
Vederea din Biserica Santa Maria della Salute spre Bazinul San Marco.

Basilica Santa Maria della Salute

Orar:

Bazilică:

  • 1 aprilie-31 octombrie 2024: luni-duminică: 09.00-12.00, 15.00-17.30

 

Sacristie:

 

1 aprilie-31 octombrie 2024:

  • luni: închis
  • marți:14.00-15.30, 16.40-17.30
  • miercuri-vineri: 10.00-12.30, 14.00-15.30, 16.40-17.30
  • sâmbătă: 10.00-12.30, 14.00-15.30, 16.40-17.30
  • duminică: 10.00-10.30, 14.00-17.30

Preț bilet:

  • bazilică: gratuit
  • sacristie: 6 EUR
  • cupolă: 8 EUR
  • terasa interioară: 5 EUR

13. Teatrul La Fenice

Teatrul La Fenice (Il Gran Teatro La Fenice) este unul dintre cele mai cunoscute teatre lirice din lume. Construit la sfârșit de secol XVIII, a fost numit Fenice (Phoenix), precum pasărea mitologică care renaște din propria cenușă. În sec. al XIX-lea, la Teatrul La Fenice au fost prezentate în premieră mondială operele unor compozitori faimoși, precum Giuseppe Verdi, Vincenzo Bellini, Gioachino Rossini sau Gaetano Donizetti.

Sala Teatrului La Fenice
Sala Teatrului La Fenice

În fiecare an, începând din 2004, în data de 1 ianuarie la Teatro Fenice are loc Concertul de Anul Nou.

Teatrul La Fenice din Veneția se poate vizita, iar biletul de intrare include un audioguide.

Teatrul La Fenice

Orar:

  • luni-duminică, 09.30-18.00
  • Programul de vizitare se modifică frecvent. Consultă-l aici!

Preț bilet:

  • adult: 12 EUR
  • copii sub 6 ani: gratuit
  • elevi și studenți 7-26 ani: 7 EUR
  • peste 65 ani: 9 EUR

 

Vizitează Teatro La Fenice

14. Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari

Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari este o altă biserică importantă din Veneția. Construcția sa a fost începută în sec. al XIII-lea, în stil gotic, de către călugării franciscani, de la care își ia și numele (frari înseamnă "călugări").

Deși exteriorul este auster, Basilica dei Frari adăpostește la interior trei dintre cele mai importante opere ale Renașterii.

Deasupra altarului principal se află "Înălțarea Fecioarei" a lui Tițian, care inițial nu a fost acceptată de biserică, din cauza culorilor aprinse, în special a roșului intens, atât de caracteristic artistului.

Opera "Înălțarea Fecioarei" a lui Tizian se află deasupra altarului principale din Basilica dei Frari.
Opera "Înălțarea Fecioarei" a lui Tizian se află deasupra altarului principale din Basilica dei Frari.

Tot lui Tițian îi aparține și opera Madonna di Ca' Pesaro, al cărei model a fost chiar soția pictorului. Și aici artistul ignoră convențiile vremii, plasând-o pe Fecioară într-o parte a picturii și nu în centru, așa cum se obișnuia în mod tradițional.

În sacristie se află frumosul triptic al lui Giovanni Bellini, "Madona cu pruncul și sfinți".

În Basilica dei Frari au fost înmormântate personalități faimoase, printre care se numără dogi, condotieri, sculptorul Antonio Canova (despre al cărui mormânt în formă de piramidă se spune că este de inspirație masonică) și chiar Tițian însuși.

Basilica dei Frari

Orar:

  • luni-sâmbătă: 09.00-18.00 (ultima intrare la ora 17.30)
  • duminică și în zile de sărbătoare: 13.00-18.00 (ultima intrare la ora 17.30)
  • În unele zile, în funcție de diferitele evenimente care au loc, vizitele sunt oprite în anumite intervale orare (îți recomandăm să urmărești programul pe site-ul oficial)

Preț bilet:

  • adult: 5 EUR
  • copii sub 11 ani: gratuit
  • studenți sub 30 ani: 2 EUR
  • peste 65 ani: 3 EUR

15. Scala Contarini del Bovolo

Scala Contarini del Bovolo este unul dintre obiectivele mai puțin cunoscute, dar nu și mai puțin interesante din Veneția. Este vorba despre scara exterioară, în formă de spirală, a palatului Contarini del Bovolo. Legenda spune că scara a fost adăugată clădirii la ordinul lui Pietro Contarini, care își dorea să ajungă pe cal direct la dormitorul aflat la ultimul etaj.

Merită să cauți palatul fie și doar pentru a-i admira arhitectura de la exterior. Dacă vei urca și cele circa 100 de trepte, vei avea parte de o perspectivă diferită asupra acoperișurilor Veneției.

Scala Contarini del Bovolo
Scala Contarini del Bovolo

Cumpără bilet Scala Contarini del Bovolo

Scala Contarini del Bovolo

Orar:

26 februarie-27 octombrie:

  • luni-duminică, 10.00-18.00 (ultima intrare la ora 17.30)

 

28 octombrie-23 februarie:

  • luni-duminică, 09.30-17.30
  • 24 decembrie 2024: 09.30-16.00
  • 25-26 decembrie 2024: închis
  • 31 decembrie 2024: 09.30-16.00
  • 1 ianuarie 2025: 14.00-18.00

 

Ultima intrare se face cu 30 de minute înainte de închidere.

Preț bilet:

  • adult: 8 EUR
  • sub 12 ani: gratuit
  • 12-26 ani: 6 EUR
  • peste 65 ani: 6 EUR

16. Arsenale și Muzeul Naval din Veneția

Aflat spre capătul estic, departe de nebunia și de agitația centrului istoric, Arsenalul (l'Arsenale) este un complex de șantiere navale și birouri care pe timpul Republicii venețiene constituiau nucleul industriei sale navale. Aici au fost construite navele cu care venețienii și-au purtat bătăliile prin diferite părți ale lumii. Cei care lucrau la Arsenal erau printre cei mai respectați constructori de nave din lume, iar în perioada de glorie a Veneției numărul lor ajungea și până la 16.000.

Arsenalul se întinde pe o suprafață de circa 48 ha și este înconjurat de ziduri din cărămidă cu lungimea de 3 km. În mod normal se poate vizita doar Arsenale Nord, deschis de luni până vineri, între orele 08.00 și 15.00. În timpul Bienalei de la Veneția este deschis Arsenale Sud, unde sunt găzduite expozițiile.

Campo de l'Arsenal
Campo de l'Arsenal

Muzeul Naval din Veneția (Museo Storico Navale di Venezia), proaspăt renovat și redeschis în primăvara lui 2024, este o parte a Arsenalului și este considerat unul dintre cele mai interesante muzee navale din lume. Expune o bogată colecție de ambarcațiuni, de la cele ale Republicii Veneția și până la nave mai moderne ale Marinei Italiene, dar și nave rare din China sau din Orientul Îndepărtat.

Rezervă bilet Muzeul Naval

Muzeul Istoric Naval din Veneția
Muzeul Istoric Naval din Veneția

În cadrul muzeului se găsește și submarinul Enrico Dandolo, unul dintre primele patru submarine proiectate în timpul Războiului Rece. Submarinul se poate vizita cu un bilet suplimentar, iar vizita prevede accesul în cabina de comandă și în camera de lansare a torpilelor. Intrarea în submarin a copiilor sub 6 ani nu este permisă, din motive de siguranță.

Rezervă bilet Muzeul Naval + Submarin

Muzeul Naval din Veneția

Orar:

Muzeul Naval

 

21 martie-4 noiembrie:

  • 10.00-18.00 (ultima intrare la ora 17.00)
  • marți închis

 

5 noiembrie-20 martie:

  • 10.00-16.00 (ultima intrare la ora 15.00)
  • marți închis

 

Pavilionul Navelor este momentan închis, pentru renovare.

 

Vizitele la Submarinul Enrico Dandolo au loc la ore fixe.

 

15 martie-4 noiembrie:

  • luni-duminică: 11.00, 12.00, 15.00, 16.00, 17.00

 

5 noiembrie-14 martie:

  • luni-sâmbătă: 11.00, 12.00
  • duminică: 11.00, 12.00, 15.00

Preț bilet:

Muzeul Naval:

  • adult: 10 EUR
  • sub 6 ani: gratuit
  • 6-14 ani: 5 EUR
  • 15-26 ani: 8 EUR
  • peste 65 ani: 8 EUR

 

Muzeul Naval + Submarinul Enrico Dandolo:

  • adult: 26 EUR
  • sub 6 ani: gratuit (accesul în submarin nu este permis, din motive de siguranță)
  • 6-14 ani: 16 EUR
  • 15-26 ani: 22 EUR
  • peste 65 ani: 22 EUR

17. Ca d'Oro

Construit pe Canal Grande, Ca d'Oro este unul dintre cele mai frumoase palate ale Veneției. Numele său se traduce, nu întâmplător, prin "Casa de aur" – cândva, decorațiile sale erau acoperite și cu aur. Palatul a fost ridicat în prima jumătate a sec. al XV-lea, în stil gotic venețian, pentru patricianul Marino Contarini. De atunci a trecut prin mâinile diferitor proprietari și a suferit din păcate tot felul de intervenții și restaurări nefericite. În final, la sfârșitul sec. al XIX-lea, palatul Ca d'Oro a fost restaurat cu atenție de baronul Giorgio Franchetti care l-a lăsat drept moștenire, împreuna cu colecțiile sale, statului italian.

Ca d'Oro
Ca d'Oro

În anul 1927, în Ca d'Oro s-a deschis Galleria Giorgio Franchetti, o colecție de pictură și sculptură medievală, mobilier, medalii, tapiserii și ceramică. Atracția principală este pictura San Sebastiano a lui Andrea Mantegna, pentru care baronul Franchetti a construit special o capelă decorată cu marmură.

Ca d'Oro (Galleria Giorgio Franchetti)

Orar:

  • luni: închis
  • marți-duminică: 10.00-19.00 (casa de bilete închide la ora 18.30)

Preț bilet:

  • adult: 6 EUR
  • sub 18 ani: gratuit
  • 18-25 ani: 2 EUR

18. Ca' Rezzonico

Tot pe Canal Grande, dar câteva secole mai târziu, a fost construit și palatul Ca' Rezzonico, început în anul 1667 de arhitectul Baldassare Longhena și terminat abia în 1758, de Giorgio Massari. Palatul venețian a fost și reședința fiului poetului englez Robert Browning, acesta din urmă murind în anul 1889, în apartamentul de la mezanin.

Din anul 1936, Ca' Rezzonico a devenit sediu pentru Museo del Settecento Veneziano ("Muzeul Veneției din sec. al XVIII-lea"). Pe lângă mobilierul și tapiseriile din acea epocă, poți admira și picturi de Tintoretto, Canaletto, Pietro Longhi sau Tiepolo. În frumoasa sală de bal au dansat în anul 1967 Elizabeth Taylor și Richard Burton, în timpul unui bal mascat.

Ca' Rezzonico (Museo del Settecento Veneziano)
Ca' Rezzonico (Museo del Settecento Veneziano)

Ca' Rezzonico (Museo del Settecento Veneziano)

Orar:

1 aprilie-31 octombrie 2024:

  • 10.00-18.00
  • marți: închis
  • ultima intrare se face cu o oră înainte de închidere

 

Preț bilet:

  • adult: 10 EUR
  • sub 6 ani: gratuit
  • elevi și studenți 6-25 ani: 7,5 EUR
  • peste 65 ani: 7,5 EUR

19. Ca' Pesaro

Un alt palat important situat pe Canal Grande este Ca' Pesaro, proiectat în sec. al XVII-lea de Baldassare Longhena, cel mai important arhitect al barocului venețian.

Astăzi Ca' Pesaro adăpostește două dintre muzeele Veneției: Galeria Internațională de Artă Modernă (Galleria Internazionale d’Arte Modernă) și Muzeul de Artă Orientală (Museo d'Arte Orientale).

În Ca' Pesaro se află Galeria Internațională de Artă Modernă și Muzeul de Artă Orientală din Veneția.
În Ca' Pesaro se află Galeria Internațională de Artă Modernă și Muzeul de Artă Orientală din Veneția.

Ca' Pesaro (Galeria Internațională de Artă Modernă și Muzeul de Artă Orientală)

Orar:

1 aprilie-31 octombrie 2024:

  • luni: închis
  • 10.00-18.00
  • ultima intrare se face cu o oră înainte de închidere

 

Preț bilet:

  • Biletul include intrarea la ambele muzee
  • adult: 10 EUR
  • sub 6 ani: gratuit
  • elevi și studenți 6-25 ani: 7,5 EUR
  • peste 65 ani: 7,5 EUR

Cumpără bilet Ca' Pesaro

20. Biserica Santi Giovanni e Paolo

Chiesa Santi Giovanni e Paolo (Biserica Sf. Ioan și Pavel) se află în piața cu același nume (Campo dei Santi Giovanni e Paolo), iar cei mai mulți venețieni o numesc San Zanipolo. Este o biserică dominicană masivă, construită prin sec. al XIV-lea și care adăpostește opere de artă de Bellini, Vivarini și Lorenzo Lotto, dar și mormintele a 25 de dogi, motiv pentru care este numită și "Panteonul Veneției". Cappella del Rosario, cu bolta pictată de Veronese, a fost construită pentru a sărbători victoria din anul 1571 de la Lepanto, împotriva turcilor.

În stânga bisericii, în frumoasa clădire care astăzi adăpostește Spitalul Sf. Ioan și Pavel (Ospedale S.S. Giovanni e Paolo) se găsea pe vremuri Scuola Grande di San Marco, cea mai bogată scuola din Veneția. 

Biserica și Spitalul Santi Giovanni e Paolo
Biserica și Spitalul Santi Giovanni e Paolo

Statuia din piață îl reprezintă pe condotierul Bartolomeo Colleoni și a fost realizată în sec. al XV-lea de sculptorul Andrea Verocchio din Florența. Colleoni lăsase prin testament cea mai mare parte a averii sale Veneției, cu condiția să-i fie ridicată o statuie în Piața San Marco, însă autoritățile au îndeplinit-o doar parțial, ridicând statuia în Campo dei Santi Giovanni e Paolo.

Biserica Santi Giovanni e Paolo

Orar:

  • luni-sâmbătă: 09.00-18.00
  • duminică: 12.00-18.00
  • de Crăciun și Paște biserica este închisă între orele 12.30 și 16.00

Preț bilet:

  • adult: 3,5 EUR
  • copii sub 12 ani: gratuit
  • 13-25 ani: 1,5 EUR

21. Biserica San Zaccaria

Biserica San Zaccaria (Chiesa di San Zaccaria), aflată nu departe de Piața San Marco, a fost construită inițial în sec. al IX-lea, pentru a adăposti moaștele Sf. Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul, moaște ce fuseseră donate de împăratul bizantin Leon al V-lea Armeanul, pentru a întări prietenia cu Veneția. Distrusă de un incendiu, biserica a fost refăcută în sec. al XV-lea și, pe lângă mormintele unor dogi, adăpostește și opere ale lui Giovanni Bellini, Andrea del Castagno și Palma il Vecchio.

O curiozitate a Bisericii San Zaccaria este cripta sa, construită în sec. X-XI, care este situată sub nivelul mării și, ca atare, este inundată în cea mai mare parte a anului.

Biserica San Zaccaria
Biserica San Zaccaria

Biserica San Zaccaria

Orar:

  • luni-duminică, 10.00-18.00

Preț bilet:

  • biserică: gratuit
  • capelă și criptă: 3,5 EUR

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează