Palatul Dogilor din Veneția (preț bilete și program)

Palatul Dogilor din Veneția (preț bilete și program)

Palatul Dogilor (Palazzo Ducale) este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Veneției. Timp de aproape 1000 de ani a fost sediul puterii venețiene, reunind reședința dogilor, Senatul, Curtea de Justiție, camerele de tortură și închisorile în care a fost întemnițat în sec. al XVIII-lea faimosul aventurier Casanova. Vizitând Palatul Dogilor vei putea vedea de la interior și renumita Punte a Suspinelor.

Palatul Dogilor: preț intrare

Palatul Dogilor este inclus în circuitul muzeelor din Piața San Marco. Biletul de intrare este valabil nu doar pentru Palatul Dogilor, ci și pentru Muzeul Correr, Muzeul Arheologic și Sălile Monumentale ale Bibliotecii Marciana.

Prețul unui bilet de intrare la Palatul Dogilor din Veneția (+muzeele din Piața San Marco) este:

Cumpără bilet Palatul Dogilor

Dacă biletele se cumpără online cu peste 30 de zile înainte, prețul de intrare este:

Prețul unui ghid audio este de 5 EUR/pers. Pentru închirierea sa va trebui să lași un act de identitate.

Unele părți din Palatul Dogilor se pot vedea doar cu vizite ghidate (engleză, italiană, franceză) la anumite ore:

Bilete Palatul Dogilor

Poți cumpăra bilete la Palatul Dogilor fie la fața locului (dar pot fi cozi foarte lungi și timp mare de așteptare la casele de bilete, mai ales în sezonul de vârf), fie online. Biletele sunt nerambursabile (nu uita să verifici programul).

Există intrări separate pentru cei care au rezervări online, pentru cei care au tururi ghidate și pentru cei care vor să cumpere bilete la fața locului.

În cazul în care cumperi bilete online, va trebui să te prezinți la intrarea specială (semnalizată). Chiar dacă ai bilete skip-the-line, este posibil totuși să trebuiască să mai stai la coadă pentru a trece de controlul de securitate.

Cei care cumpără bilete online au o intrare separată.
Cei care cumpără bilete online au o intrare separată.

Intrarea cu bagaje mari nu este permisă. Acestea vor trebui lăsate la garderobă.

Poți cumpăra bilete online fie de pe site-uri specializate în vânzare de bilete și tururi, precum GetYourGuide, Tiqets sau Musement, fie de pe site-ul oficial.

1. Bilete la Palatul Dogilor de pe site-uri specializate

Prețurile biletelor online la Palatul Dogilor sunt aceleași cu prețurile oficiale (furnizorul este chiar Oficiul de Turism al Veneției).

E avantajos să cumperi de aici dacă iei bilete cu până la 30 de zile înainte de data vizitei și dacă nu te interesează cele două circuite ghidate speciale.

Biletele de pe GetYourGuide și Musement sunt valabile doar în intervalul 12-17, iar la cele de pe Tiqets va trebui să alegi ora la care te vei prezenta (în cadrul programului normal de vizitare).

Cumpără bilet Palatul Dogilor

Există și diferite variante de tururi ghidate, care pot include și alte obiective din Veneția, precum Bazilica San Marco.

Vezi tururi ghidate la Palatul Dogilor

2. Bilete la Palatul Dogilor de pe site-ul oficial

Sistemul de rezervare de pe site-ul oficial e un pic mai greoi și va trebui să selectezi ora de intrare.

Este avantajos să cumperi de aici dacă iei bilete cu peste 30 de zile înainte de data vizitei, pentru a beneficia de tarifele reduse sau dacă vrei să rezervi unul dintre cele două circuite ghidate speciale.

Palatul Dogilor – program de vizitare

Palatul Dogilor are următorul program de vizitare:

Ultima intrare se face cu o oră înainte de închidere.

Sfat: Atunci când au loc diferite evenimente în Venezia sau sunt sărbători legale, Palatul Dogilor se poate închide mai devreme sau poate fi închis pe parcursul întregii zile. Îți recomandăm să verifici aceste date înainte de a-ți planifica vizita.

Palatul Dogilor (stânga) și Biblioteca Marciana (dreapta)
Palatul Dogilor (stânga) și Biblioteca Marciana (dreapta)

Vizită la Palatul Dogilor

Prima reședința a dogilor a fost construită în sec. al IX-lea și avea mai mult aspectul unei fortărețe. Distrusă de un incendiu, a fost reconstruită și, de-a lungul timpului a suferit mai multe transformări până să ajungă la elegantul aspect actual, ce datează din jurul anului 1550. Aripa cea mai veche a palatului este cea dinspre bazinul San Marco, reconstruită începând cu anul 1340.

În interiorul Palatului Dogilor se găsesc superbe saloane aurite cu pereții pictați, dar și cămăruțe secrete, precum și teribilele închisori ale Veneției.

Înainte de a intra în Palatul Dogilor, fă un scurt tur al exteriorului.

Începem de la capătul lipit de Bazilica San Marco. Chiar pe colțul dinspre palat al bazilicii se află grupul statuar al Tetrarhilor, din porfir egiptean, adus de la Constantinopol în anul 1204. După o legendă, aceștia ar fi fost hoți pietrificați de Sf. Marcu după ce ar fi încercat să fure din comorile bisericii.

Legenda spune că Tetrarhii ar fi fost niște hoți pedepsiți de Sf. Marcu.
Legenda spune că Tetrarhii ar fi fost niște hoți pedepsiți de Sf. Marcu.

Vizavi de ei, deasupra capitelului coloanei din colțul Palatului Dogilor, se află un grup statuar din marmură ce reprezintă Judecata lui Solomon.

Între cele două grupuri statuare se află frumoasa Porta della Carta ("Poarta Documentelor"), realizată în sec. al XV-lea, în stil gotic. Deasupra porții tronează statuia dogelui Francesco Foscari, aflat în fața leului înaripat. Astăzi pe aici se face ieșirea turiștilor la finalul vizitei, însă în trecut aceasta era intrarea de onoare.

Deasupra porții sunt reprezentați dogele Francesco Foscari și leul înaripat.
Deasupra porții sunt reprezentați dogele Francesco Foscari și leul înaripat.

Prin poartă se întrevede eleganta Scară a Giganților (Scala dei Giganti), proiectată de Antonio Rizzo și mărginită de impunătoarele statui ale lui Marte și Neptun, sculptate în anul 1565 de Sansovino. Cele două statui, care dau și numele scării, simbolizează stăpânirea Veneției asupra uscatului și respectiv a apei.

În capătul acestei scări era încoronat dogele, în prezența poporului și a demnitarilor Republicii. Tot aici erau primiți ambasadorii și oaspeții iluștri.

Scara Giganților, cu statuile lui Marte și Neptun, simbolizează puterea Veneției asupra uscatului și a apei.
Scara Giganților, cu statuile lui Marte și Neptun, simbolizează puterea Veneției asupra uscatului și a apei.

Privind cu atenție fațada Palatului Dogilor dinspre Piazzetta San Marco, vei observa că cele două coloane din mijloc au o culoare diferită față de restul. Între acestea erau citite sentințele la moarte, care se executau apoi în piațetă, între coloana Sf. Marcu și coloana Sf. Toader.

Între coloanele de culoare roșiatică erau citite sentințele capitale.
Între coloanele de culoare roșiatică erau citite sentințele capitale.

Deasupra coloanei din colțul opus al palatului, dinspre mare, se găsește un alt grup statuar, reprezentându-i pe Adam și Eva.

Pe colțul dinspre Piazzetta San Marco și mare se află un basorelief care îi reprezintă pe Adam și Eva.
Pe colțul dinspre Piazzetta San Marco și mare se află un basorelief care îi reprezintă pe Adam și Eva.

Fațada dinspre mare are deasupra ferestrei centrale statuia Justiției, ce datează din anul 1579.

Deasupra fațadei dinspre mare se află statuia Justiției.
Deasupra fațadei dinspre mare se află statuia Justiției.

Ajungând în capătul Palatului Dogilor, de pe Ponte della Paglia vei putea observa nu doar Puntea Suspinelor, ci și ultimul basorelief de pe colțurile palatului, reprezentând Beția lui Noe.

Basorelieful dinspre Puntea Suspinelor reprezintă Beția lui Noe.
Basorelieful dinspre Puntea Suspinelor reprezintă Beția lui Noe.

Să trecem acum la vizita interiorului Palatului Dogilor. Odată ce ai prezentat biletul și ai trecut de controlul de securitate, te vei găsi în frumoasa curte interioară, care păstrează două fântâni din bronz din sec. al XVI-lea.

Fântână din bronz din sec. al XVI-lea
Fântână din bronz din sec. al XVI-lea

Cumpără bilet Palatul Dogilor

Privind în sus, de jur-împrejurul tău, poți observa că cele două aripi mai vechi ale palatului – cea dinspre mare și cea dinspre Piazzetta San Marco, au fațade austere, în timp ce fațada renascentistă, care are în capăt Scara Giganților, este foarte bogat decorată.

Curtea interioară a Palatului Dogilor
Curtea interioară a Palatului Dogilor

Urcând pe Scara Cenzorilor și pe Scara de Aur (Scala d'Oro) a lui Sansovino, vei ajunge la cele mai frumoase saloane ale palatului, decorate în sec. al XVI-lea de maeștrii picturii venețiene.

Plafonul Scării de Aur
Plafonul Scării de Aur

Sala celor patru uși (Sala delle Quattro Porte) funcționa drept cameră de așteptare și de trecere. Tavanul are fresce de Tintoretto, iar pe unul dintre pereți o pânză de Tițian îl reprezintă pe dogele Antonio Grimani în genunchi în fața Credinței și a Sf. Marcu.

Sala Colegiului (Sala del Collegio – consiliul de conducere al Veneției), ale cărei decorații au fost proiectate după incendiul din anul 1574, de arhitectul Andrea Palladio, are un splendid tavan, decorat cu picturi de Veronese. Este reprezentat Guvernul Republicii, Credința pe care se bazează și Virtuțile care îl călăuzesc. Marea pânză de pe peretele din spatele sălii îi aparține tot lui Veronese și reprezintă victoria de la Lepanto din anul 1571 a flotei creștine asupra celei turce.

Sala del Collegio
Sala del Collegio

Sala Senatului (Sala del Senato) adăpostea întrunirile uneia dintre cele mai vechi instituții venețiene, creată în sec. al XIII-lea. Senatul se ocupa de problemele economico-financiare și reunea membrii celor mai bogate familii ale Veneției. Și această sală a fost refăcută după incendiu, fiind terminată în anul 1595. Pe tavan este reprezentat Triumful Veneției, pictat de Tintoretto. Alte opere îi aparțin lui Jacopo Palma il Giovane și Marco Vecellio.

Sala del Senato
Sala del Senato

În Sala Consiliului celor Zece (Sala del Consiglio dei Dieci), pictată de Veronese, se aduna temuta magistratură a poliției secrete a Veneției pentru a a judeca delicte de natură politică contra siguranței statului. Consiliul celor Zece fusese creat în anul 1310, cu scopul de a-i judeca pe participanții la o conspirație pentru răsturnarea instituțiilor statului. Deși ar fi trebuit să fie provizorie, s-a transformat într-o instituție permanentă. Consiliul celor Zece era alcătuit din zece membri aleși de Senat și votați de Marele Consiliu, cărora li se adăugau dogele și cei șase consilieri ai săi. De aceea, sala are 17 portrete în semicerc. Tabloul oval din centru, reprezentându-l pe Jupiter care coboară din cer pentru a fulgera viciile, este doar o copie după originalul făcut de Veronese, care a fost dus la Luvru de Napoleon.

Sala del Consiglio dei Dieci
Sala del Consiglio dei Dieci

Sala della Bussola își ia numele de la cabina din lemn deasupra căreia tronează statuia Justiției și care ascunde intrarea în Sălile celor trei Capi ai Consiliului celor Zece și în Sala Inchizitorilor. Aceste săli se pot vedea doar în cadrul traseului ghidat Itinerari Segreti, împreună cu închisorile de la parter, numite Pozzi și cu cele de la etajul superior, numite Piombi (din care a evadat Casanova). În Sala della Bussola așteptau condamnații pentru crime împotriva statului. Și în această sală pictura originală a tavanului, care îi aparținea lui Veronese, a fost dusă de Napoleon la Luvru, iar acum în locul său se află o copie.

Sala della Bussola
Sala della Bussola
Sala Torturii se poate vizita doar în cadrul turului "Itinerari segreti".
Sala Torturii se poate vizita doar în cadrul turului "Itinerari segreti".

Sălile Armelor (Sale d'Armi) cuprind o colecție de arme, prețioasă pentru faptul că include multe armuri întregi. Cele mai multe arme provin din sec. XV-XVI.

Armura lui Henric al IV-lea al Franței, donată Veneției în anul 1604 (a doua sală a armelor)
Armura lui Henric al IV-lea al Franței, donată Veneției în anul 1604 (a doua sală a armelor)

Sala della Quarantia (Consiliul celor Patruzeci) găzduia întrunirile celei mai importante curți de apel a Republicii, creată încă din sec. al XII-lea.

În impresionanta Sală a Marelui Consiliu (Sala del Maggior Consiglio), cea mai mare din întregul Palat al Dogilor (53x25m) și una dintre cele mai mari din Europa, se țineau adunările celor mai importanți și puternici magistrați venețieni. Marele Consiliu era o instituție foarte veche, formată din toți patricienii venețieni, care a reunit, în funcție de perioadă, între 1200 și 2000 de nobili. Membrii se întâlneau în această sală în fiecare duminică, atunci când băteau clopotele în Campanila San Marco. Dogele, care prezida adunarea, stătea în centrul tribunei, iar consilierii stăteau pe scaune dispuse pe lungimea sălii.

Sala del Maggior Consiglio este cea mai mare din Palatul Dogilor.
Sala del Maggior Consiglio este cea mai mare din Palatul Dogilor.

Sala a fost distrusă de un incendiu în anul 1577 și reconstruită de Antonio Da Ponte (arhitectul care a proiectat și Podul Rialto). Din pictura de secol XIV s-au descoperit resturile unei fresce de Guariento di Arpo (cel care a pictat și Reggia Carrarese, unul dintre obiectivele turistice din Padova).

Resturile frescei lui Guariento, care se afla sub Paradisul lui Tintoretto.
Resturile frescei lui Guariento, care se afla sub Paradisul lui Tintoretto.

Noua pictură a fost realizată de Veronese, Jacopo și Domenico Tintoretto și Palma il Giovane. Deasupra tribunei, pe un întreg perete (în locul în care se aflase în trecut fresca lui Guariento) este Paradisul, grandioasa pânză pictată de Jacopo Tintoretto în anul 1592, care este și astăzi cea mai mare pictură în ulei din lume (700x2285cm).

Paradisul lui Tintoretto este cea mai mare pânză în ulei din lume.
Paradisul lui Tintoretto este cea mai mare pânză în ulei din lume.

Pe pereți sunt episoade din istoria Veneției, iar pe tavanul sculptat și aurit este Apoteoza Veneției, pictată de Veronese. Friza de sub tavan prezintă portretele primilor 76 de dogi ai Veneției (ceilalți sunt pictați în Sala Scrutinului). Fiecare doge ține în mână o panglică cu cele mai importante lucrări înfăptuite sub conducerea sa. Dacă te uiți în colțul stâng al peretelui opus Paradisului, vei observa că un portret lipsește, iar în locul său este pictată o draperie neagră. Ține locul portretului dogelui Marin Faliero, care în anul 1355 a încercat o lovitură de stat. A fost condamnat nu doar la moarte prin decapitare pentru trădare, ci și la ștergerea din istorie a numelui și a chipului său.

În locul dogelui Marin Faliero (stânga) a fost pictată o draperie neagră.
În locul dogelui Marin Faliero (stânga) a fost pictată o draperie neagră.

Și Sala Scrutinului (Sala dello Scrutinio) a fost refăcută de același Antonio Da Ponte, după incendiul din 1577. Pe tavan sunt reprezentate victoriile navale ale venețienilor în Orient si cucerirea Padovei în anul 1405. Picturile de pe pereți ilustrează bătăliile câștigate între 809 și 1656.

Sala dello Scrutinio
Sala dello Scrutinio

Arcul de Triumf din spatele sălii a fost ridicat în onoarea dogelui Francesco Morosini, mort în anul 1694, în timpul războiului împotriva turcilor.

Arcul de Triumf a fost ridicat pentru dogele Morosini.
Arcul de Triumf a fost ridicat pentru dogele Morosini.

Sălile Pinacotecii găzduiesc opere de Hieronymus Bosch, Tițian, Tintoretto, Artemisia Gentileschi, Tiepolo, Giovanni Bellini și Carpaccio.

Vittore Carpaccio - Leul Sfântului Marcu (1516)
Vittore Carpaccio - Leul Sfântului Marcu (1516)

În continuare vei traversa faimoasa Punte a Suspinelor, trecând din Palatul Dogilor în clădirea noilor închisori (Prigioni Nuove). Podul acoperit are două coridoare cu sens separat. La dus vei putea privi spre interiorul Veneției, iar la întors spre laguna venețiană.

Fereastra Podului Suspinelor, văzută de la interior
Fereastra Podului Suspinelor, văzută de la interior
Vederea spre Ponte della Canonica
Vederea spre Ponte della Canonica

Clădirea noilor închisori a fost construită în a doua jumătate a sec. al XVI-lea, în scopul de îmbunătăți condițiile de viață ale deținuților. Spre deosebire de închisorile vechi, de la parterul și etajul superior al Palatului Dogilor, celulele din noile închisori erau mai spațioase și mai luminate, pereții, pardoseala și tavanul fiind îmbrăcate în lemn de tisă. Această clădire a fost una dintre primele construcții din Europa construite cu intenția clară de a servi drept închisoare de stat.

Prigioni Nuove
Prigioni Nuove
Celulele erau îmbrăcate în lemn de tisă.
Celulele erau îmbrăcate în lemn de tisă.

După ce faci un tur al celulelor (poți alege între un parcurs mai scurt sau turul complet), te vei întoarce în Palatul Dogilor prin celălalt coridor al Punții Suspinelor, ajungând în Sala Cenzorilor (Sala dei Censori), pe ai cărei pereți se găsesc portrete și steme ale unor magistrați, pictate de Domenico, fiul lui Tintoretto.

Coridorul dinspre lagună al Punții Suspinelor
Coridorul dinspre lagună al Punții Suspinelor
Vederea spre Ponte della Paglia
Vederea spre Ponte della Paglia
De pe Puntea Suspinelor vei trece în Sala Cenzorilor.
De pe Puntea Suspinelor vei trece în Sala Cenzorilor.

Din la fereastra următoarei săli, Sala dell'Avogaria de Comun, poți vedea și fotografia de aproape exteriorul Punții Suspinelor.

Sala dell'Avogaria de Comun
Sala dell'Avogaria de Comun
Vederea de la fereastră spre Puntea Suspinelor
Vederea de la fereastră spre Puntea Suspinelor

După încă două săli (Sala dello Scrigno și Sala della Milizia da Mar), vei ajunge în magazinul Palatului și apoi te vei găsi din nou în curtea interioară. Dacă vrei, îți poți trage sufletul la cafeneaua Palatului sau poți ieși, de această dată prin Porta della Carta.

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează