15 activități de făcut în Bologna

15 activități de făcut în Bologna

Bologna este un oraș care oferă activități variate de făcut, care îi pot mulțumi atât pe iubitorii de artă, cât și pe cei de gastronomie, shopping sau mișcare în aer liber. În plus, unele activități pot fi amuzante și pentru cei mici.

1. Admiră Piazza Maggiore

Piazza Maggiore este punctul central al orașului, așa că începe-ți vizita de aici. În jurul său se concentrează cele mai multe obiective turistice din Bologna. Sub arcadele de sub Palazzo del Podestà (vizavi de Biserica San Petronio) vei găsi Oficiul de turism Bologna Welcome, de unde poți lua o hartă sau poți cere informații suplimentare.

Piazza Maggiore văzută din Turnul Primăriei
Piazza Maggiore văzută din Turnul Primăriei

2. Încearcă "telefonul fără fir" de sub Voltone del Podestà

Știai că sub Palazzo del Podestà poți încerca un efect acustic deosebit? Caută bolta (Voltone del Podestà) care se află la intersecția celor două pasaje pietonale de sub palat. Este susținută de patru coloane, împodobite de statuile sfinților Petroniu, Procul, Dominic și Francisc, sculptate în anul 1525 de Alfonso Lombardi.

Du-te într-un colț, în timp ce o altă persoană se așază în colțul opus, pe diagonală. Acum șoptește ceva spre perete și vei vedea că persoana de la celălalt capăt te va auzi. În Evul Mediu, călugării puteau spovedi în acest fel bolnavii de ciumă sau lepră, fără a exista riscul de contaminare.

Turiștii încearcă neobișnuitul efect sonor de sub Voltone del Podestà.
Turiștii încearcă neobișnuitul efect sonor de sub Voltone del Podestà.

3. Caută unghiul "indecent" al lui Neptun

Fântâna lui Neptun, aflată lângă Piazza Maggiore, este unul dintre simbolurile Bolognei. Încă din momentul construcției, în sec. al XVI-lea, a reușit să stârnească un scandal. Deși ar fi trebuit să reprezinte puterea papală, fântâna era cam prea "sexy" pentru epoca respectivă – nici nimfele voluptoase de la bază și nici corpul musculos al statuii nu au fost pe placul Bisericii. 

Se spune că, drept răzbunare, sculptorul Giambologna ar fi apelat și la un efect optic. Du-te în spatele statuii, spre dreapta, înspre scările Bibliotecii Salaborsa. Dacă îl privești de acolo pe Neptun, vei observa că degetul mare al mâinii stângi se profilează îndrăzneț, semănând cu un organ genital erect.

Dacă cumva ești student și ai un examen de dat, poți testa superstiția bologneză: dă de două ori tur fântânii, în direcția opusă acelor de ceasornic și ar trebui să iei examenul!

Legenda spune că sculptorul Giambologna ar fi recurs în mod intenționat la această iluzie optică.
Legenda spune că sculptorul Giambologna ar fi recurs în mod intenționat la această iluzie optică.

4. Privește Bologna de sus

Privită de sus, Bologna este și mai fermecătoare. În Evul Mediu, în jur de o sută de turnuri se înălțau pe cerul ei. Astăzi s-au mai păstrat vreo 20, iar 4 dintre ele sunt vizitabile.

Turnurile din Bologna în care te poți urca pentru a vedea orașul de sus sunt: Turnul Accursi (în Piazza Maggiore, peste Palatul Primăriei), Turnul Asinelli (momentan închis, din cauza lucrărilor de restaurare începute în octombrie 2023 la turnul alăturat Garisenda), Turnul Prendiparte și turnul Catedralei San Pietro.

Bologna văzută din Turnul Prendiparte
Bologna văzută din Turnul Prendiparte

5. Caută cel mai lung meridian din lume

Pe pardoseala Bazilicii San Petronio este trasat cel mai lung meridian interior din lume (în Italia, alte linii meridiane mai poți găsi în Domul din Milano și în bisericile Santa Maria degli Angeli din Roma și San Giorgio din Modica, în Sicilia). Acesta măsoară 67m și a fost realizat în anul 1655 de Cassini, un profesor la Universitatea din Bologna, pentru a efectua observații astronomice detaliate.

Cel mai bun moment să vizitezi biserica este într-o zi însorită, în jurul orei 12, când lumina soarelui se proiectează prin orificiul din acoperiș direct pe meridian.

Pe podeaua Bisericii San Petronio este trasat cel mai lung meridian interior din lume.
Pe podeaua Bisericii San Petronio este trasat cel mai lung meridian interior din lume.

6. Lasă-te surprins de o reprezentare fascinantă a Judecății de Apoi

Tot în Bazilica San Petronio, în Capela Bolognini, se află o frescă spectaculoasă – este Judecata de Apoi, pictată de Giovanni da Modena în 1410. Modul în care artistul a imaginat Infernul și pe diavol ca monstru cu două capete, înghițindu-l pe Iuda cu o gură și eliminându-l pe cealaltă, zecile de feluri în care a reprezentat torturile păcătoșilor, dar și controversata (astăzi) reprezentare a lui Mahomed în infern sunt într-adevăr surprinzătoare.

7. Mergi la shopping

Dacă îți place să faci shopping în vacanță, atunci Quadrilatero este pentru tine. Așa se numește partea din spatele Palazzo dei Banchi, cuprinsă între străzile Via Rizzoli, Via dell’Archiginnasio, Via Farini și Via Castiglione. Zona este plină de viață și, pe lângă nenumăratele restaurante, baruri și cafenele, vei găsi aici și magazine de tot felul – de la mici prăvălii tradiționale până la magazine de bijuterii.

Tot în Quadrilatero se află eleganta și luxoasa Galleria Cavour, care adună laolaltă cele mai mari branduri ale modei italiene și internaționale.

Galleria Cavour este un templu al luxului în Bologna.
Galleria Cavour este un templu al luxului în Bologna.

Dacă ești genul care preferă atmosfera mai populară, mergi într-o zi de vineri sau de sâmbătă în Piazza VIII Agosto din fața Parcului Montagnola. Acolo se ține de mulți ani un târg cu de toate, numit la Piazzola. În sec. al XIII-lea, în acest loc se organiza piața de animale, iar mai târziu s-au făcut exerciții militare. Astăzi sunt peste 400 de tarabe care vând haine, genți, încălțăminte, lenjerie, vase sau flori. Atmosfera s-a mai schimbat de-a lungul timpului, astăzi mărfurile nu mai provin neapărat din Italia dar, cu răbdare și atenție, poți găsi lucruri frumoase, care sunt vândute la prețuri mult mai mari prin magazinele elegante din Bologna.

La Piazzola are loc în fiecare vineri și sâmbătă.
La Piazzola are loc în fiecare vineri și sâmbătă.

O altă destinație pentru iubitorii de shopping este Via dell’Indipendenza.

8. Bea un pahar cu vin în cea mai veche osterie din oraș

Tot în Quadrilatero, pe o străduță îngustă, vei găsi cea mai veche osterie din oraș. Se numește Osteria del Sole și datează din îndepărtatul an 1465.

Localul este simplu, deloc pretențios, dar are o atmosferă autentică și este frecventat de mulți localnici de toate vârstele.

Se servește doar băutură, dar ceea ce e deosebit e faptul că poți să-ți aduci mâncarea de acasă sau din altă parte și să o mănânci aici. Noi te sfătuim să cumperi brânzeturi și mezeluri de la băcăniile din apropiere (îți recomandăm băcănia istorică Tamburini).

Osteria del Sole este cel mai vechi local din Bologna.
Osteria del Sole este cel mai vechi local din Bologna.

9. Ia masa într-o librărie

Rămânem în Quadrilatero. Pe Via degli Orefici nr. 19, într-un loc care a fost în Evul Mediu măcelărie, iar mai târziu cinematograf, se găsește librăria Coop Ambasciatori. Este un loc special, care îmbină cărțile cu gastronomia, născut în urma colaborării cu rețeaua Eataly.

La fiecare nivel se găsesc cărți, dar și un spațiu dedicat gastronomiei: la parter este Caffè di Eataly (cafenea, patiserie și bar), la etajul 1 restaurantul La Trattoria di Eataly, iar la etajul 2 Osteria Stagioni (pentru mâncare mai ușoară, vinuri și bere), precum și un magazin de produse alimentare.

Noi ți-am recomanda, pentru ineditul experienței, să iei un cappuccino și un produs de patiserie în cafeneaua de la parter. Nu că restaurantele Eataly nu ar fi bune, dar în Bologna e foarte ușor să găsești mâncare cel puțin la fel de bună, dar la prețuri ceva mai mici.

Librăria Coop Ambasciatori îmbină cărțile cu gastronomia.
Librăria Coop Ambasciatori îmbină cărțile cu gastronomia.

10. Vezi inscripția controversată

Lângă Piazza Maggiore, la intersecția dintre Via Indipendenza și Via Rizzoli, se află o inscripție controversată. Pe bolta porticului clădirilor de sub Turnul Scappi, stă scris: Panis vita ("Pâinea e viață"), Canabis protectio ("Canabis e protecție") și Vinum laetitia ("Vinul e bucurie").

"Pâinea e viață"
"Pâinea e viață"
"Vinul e bucurie"
"Vinul e bucurie"

S-a crezut inițial că inscripția referitoare la canabis ar face aluzie la efectele medicinale ale plantei. Se pare că este vorba totuși de perioada în care în Bologna înflorise comerțul cu cânepă, care aducea orașului mulți bani, și deci protecție.

"Canabis e protecție"
"Canabis e protecție"

11. Caută-l pe Michelangelo la Bologna

Pe Michelangelo îl asociem de obicei cu Roma sau cu Florența. Puțini știu însă că artistul a trecut de două ori prin Bologna.

Din prima perioadă au rămas trei sculpturi, pe care le vei găsi în Bazilica San Domenico. Au fost realizate la vârsta de 19 de ani și împodobesc mormântul Sf. Dominic, numit Arca di San Domenico. În partea din față a sarcofagului se află statuia Sf. Petroniu (San Petronio), care ține în mâini macheta orașului. Dacă o privești cu atenție, vei recunoaște cele două turnuri înclinate. Tot în partea din față se află îngerul sculptat de Michelangelo – este cel din dreapta (îngerul din partea stângă a fost sculptat de Niccolò d'Arca, având-o pe soția sa drept model). În partea din spate a sarcofagului este sculptat Sf. Procul (San Procolo). Dacă ți se pare cunoscut, este pentru că seamănă cu statuia lui David, sculptată mai târziu, care se găsește astăzi la Galeria Academiei din Florența.

Arca di San Domenico. A doua statuie din partea stângă sus și îngerul din dreapta jos sunt sculptate de Michelangelo.
Arca di San Domenico. A doua statuie din partea stângă sus și îngerul din dreapta jos sunt sculptate de Michelangelo.

În cea de-a doua perioadă pe care a petrecut-o în Bologna, pe când avea 31 de ani, artistul a sculptat enorma statuie din bronz a Papei Iulius al II-lea, care împodobea fațada Bazilicii San Petronio. Aceasta nu a mai ajuns până în zilele noastre: în 1511, când familia Bentivoglio a recucerit orașul din mâinile papei, statuia a fost topită și transformată în cel mai mare tun al vremii, numit Iulia.

12. Găsește "mica Veneție"

Cu ani în urmă, Bologna era traversată de mai multe canale. Apa acestora era necesară în special activităților de producție în perioada în care orașul juca un rol important în industria mătăsii. Multe dintre aceste canale au fost acoperite prin anii '50, dar apele lor încă mai curg pe sub oraș, iar străzile le păstrează amintirea – de exemplu Via Riva di Reno ("Str. Malurile râului Reno") sau Via delle Moline, care își datorează numele morilor de apă folosite la măcinatul grânelor.

În ultimul timp, localnicii au început să redescopere și să încerce să valorifice această fațetă mai necunoscută a Bolognei, de "oraș al apelor". În anul 1998, au redeschis o ferestruică de pe Via Piella nr. 16 (lângă Osteria Biassanot), de unde vederea spre Canale delle Moline amintește de Veneția. Locul a căpătat chiar denumirea de "Mica Veneție". Din păcate, canalul nu are apă tot timpul.

Priveliști similare poți avea și din capetele canalului, din Via Malcontenti sau din Via Oberdan.

"Mica Veneție" de la Bologna
"Mica Veneție" de la Bologna

13. Parcurge cel mai lung portic din lume

În Bologna se află cel mai lung portic din lume, porticul San Luca. Este o galerie cu arcade care urcă de la Porta Saragozza până în vârful dealului della Guardia, la circa 300m înălțime, unde se află Bazilica San Luca.

Porticul măsoară aproape 4 km și îți va lua circa o oră să ajungi în vârf. De-a lungul său se întâlnesc 15 capele și 666 de arcade, număr simbolic, care reprezintă victoria Bisericii asupra răului.

Dacă cumva ești superstițios, ar trebui să știi că se spune că nu trebuie să parcurgi acest drum alături de persoana iubită (pentru că vă veți despărți) sau dacă ești student și urmează să dai un examen. Se pare că în aceste cazuri porticul San Luca aduce ghinion...

14. Încearcă mâncarea tradițională

Nu poți pleca din Bologna fără să încerci mâncarea tradițională bologneză, renumită ca fiind cea mai bună din Italia. Ține minte trei lucruri: lasagna verde, tagliatelle al ragu și tortellini in brodo. Nu uita nici de mortadella sau de cotoletta alla bolognese (șnițelul local).

Iubitorii gastronomiei ar trebui să viziteze Mercato di Mezzo, o piață istorică acoperită, aflată în Quadrilatero și Mercato delle Erbe, cea mai veche și mai mare piață alimentară din oraș. Pe lângă tarabe cu fructe sau legume și magazine cu delicatese locale, vei găsi și mici localuri unde poți lua o gustare sau un prânz rapid.

Tagliatelle al ragù
Tagliatelle al ragù

15. Învață să faci paste

Ce loc mai potrivit să înveți să faci paste decât Bologna, orașul în care pastele sunt înconjurate de legende?

La circa 20 minute de centrul orașului se află parcul cu tematică gastronomică FICO Eataly World (momentan parcul este închis). Sâmbăta și duminica transportul cu shuttle bus este gratuit și te poți înscrie la ateliere de paste, pentru începători. Pe lângă cursul de paste, mai poți participa la cursuri de pizza, mortadella, vinuri sau înghețată.

Curs de paste la FICO Eataly World
Curs de paste la FICO Eataly World

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează