Grădinile Vaticanului

Grădinile Vaticanului

Grădinile Vaticanului (i Giardini Vaticani) sunt o oază de liniște și verdeață care ocupă mai mult de jumătate din teritoriul micului stat al Vaticanului

Preț bilet Grădinile Vaticanului

Accesul la Grădinile Vaticanului se face din cadrul Muzeelor Vaticanului.

Poți vizita grădinile fie cu un tur cu un autobuz turistic (circa 45 minute), fie cu un tur ghidat, în limba engleză sau italiană (circa 3 ore). 

Prețul unui bilet pentru turul cu autobuzul turistic este:

Accesul copiilor sub 7 ani nu este permis la acest tur.

Turul include vizita în Grădinile Vaticanului cu autobuzul turistic (pe parcurs autobuzul face câteva scurte opriri, dar nu există posibilitatea să cobori), ghid audio multilingv cu căști de unică folosință și bilet de intrare (fără audioguide) la Muzeele Vaticanului.

Turul cu autobuzul turistic în Grădinile Vaticanului durează circa 45 minute.
Turul cu autobuzul turistic în Grădinile Vaticanului durează circa 45 minute.

Prețul unui bilet pentru turul ghidat este:

Turul include, pe lângă vizita ghidată la Grădinile Vaticanului și vizita la Galeria Candelabrelor, Galeria Hărților geografice, Galeria Tapiseriilor și Capela Sixtină.

Biletele sunt nominale, nu se pot modifica și sunt nerambursabile.

Program

Grădinile Vaticanului au următorul orar:

1 ianuarie-29 februarie 2024:

1 martie-31 decembrie 2024:

Grădinile Vaticanului sunt închise în zilele de duminică și de sărbători (19 martie, 1 aprilie, 1 mai, 29 iunie, 14 și 15 august, 1 noiembrie, 25 și 26 decembrie 2024).

În Grădinile Vaticanului vei întâlni fântâni, statui și plante exotice și mediteraneene.
În Grădinile Vaticanului vei întâlni fântâni, statui și plante exotice și mediteraneene.

Vizita la Grădinile Vaticanului

Nucleul inițial al Grădinilor Vaticanului datează din îndepărtatul secol al XIII-lea, când în interiorul zidurilor au fost create o pajiște, o livadă și o mică grădină, aflate pe locul în care sunt astăzi curțile muzeului și Palatul Belvedere.

Perioada în care grădinile cunosc cea mai mare dezvoltare este cea a secolelor XVI și XVII, când diferiți artiști au fost chemați pentru a înfrumuseța locul cu statui și fântâni în stil renascentist și mai târziu baroc. Tot aici au fost adăpostite și statui antice, găsite în Roma în timpul diferitelor săpături arheologice.

Grădinile Vaticanului au fost deschise publicului în anul 2014, de către papa Francisc.

Grădinile, care acoperă mare parte din Colina Vaticanului, sunt mărginite la nord, sud și est de zidurile Vaticanului, iar la est de Muzee și de Bazilica San Pietro. În interior sunt delimitate mai multe zone verzi, printre care Grădina italiană, Grădina englezească, Grădina în stil francez, Grădina americană, Grădina Trandafirilor sau Grădina Pătrată. Există și o mică grădină în care se cultivă legume pentru papă.

În grădini se găsesc peste 300 de specii din toată lumea – de la cele mediteraneene la cele exotice sau orientale: pini și cedri libanezi care au sute de ani, sequoia din California, tei din Slovacia, cireși japonezi și altele. Multe au fost primite în dar de papi cu diverse ocazii. Cele mai bătrâne plante sunt doi măslini de circa 1000 de ani, care au fost dăruiți papei Ioan Paul al II-lea de regiunea Puglia, cu ocazia Duminicii Floriilor din anul 2000.

Zidurile medievale sunt acoperite de plante de Bougainvillea.
Zidurile medievale sunt acoperite de plante de Bougainvillea.

Pe teritoriul Grădinilor Vaticanului se află și instituții de stat, precum Palatul Guvernatorului sau Tribunalul, Radio Vatican, Colegiul Etiopian, Mânăstirea Mater Ecclesiae, un heliport, o gară și două turnuri medievale.

Vila lui Pius al IV-lea (la Casina di Pio IV), construită în sec. al XVI-lea, este astăzi sediu al Academiei Pontificale de Științe. Fațada dinspre Muzeele Vaticanului este decorată cu o lojă și cu o fântână ornată cu mozaicuri și nișe cu basoreliefuri și statui antice.

Vila lui Pius al IV-lea (astăzi Academia Pontificală de Științe)
Vila lui Pius al IV-lea (astăzi Academia Pontificală de Științe)
Fântâna decorată cu mozaicuri și statui
Fântâna decorată cu mozaicuri și statui

Din grădini se vede întreaga clădire a Pinacotecii Vaticanului, care are în față Grădina Pătrată (il Giardino Quadrato), numită și Grădina Secretă. Creată în sec. al XVI-lea, grădina era în trecut înconjurată de ziduri înalte (din care se mai păstrează părți) și era grădina "secretă" a Papei Paul al III-lea, fiind destinată oaspeților iluștri ai Vaticanului. Spațiul a fost remodelat odată cu construirea Pinacotecii la începutul anilor 1930. Astăzi grădina ocupă o suprafață de 7735 mp, este mărginită de vase cu portocali și are în centru o fântână.

În fața Pinacotecii se întinde Grădina Pătrată.
În fața Pinacotecii se întinde Grădina Pătrată.

Fântâna Acvilei (la Fontana dell'Aquilone) a fost construită la începutul sec. al XVII-lea, cu ocazia restaurării vechiului apeduct Aqua Paola, care și astăzi alimentează cu apă cele circa o sută de fântâni de pe teritoriul Vaticanului. Fântâna, realizată din travertin, are aspectul unei grote stâncoase (motiv pentru care mai este numită și la Fontana dello Scoglio – Fântâna Stâncii). În vârf se află o mare acvilă din piatră, din apă ies capete de nimfe, iar în nișele laterale sunt statui de tritoni. 

Fântâna Acvilei (la Fontana dell'Aquilone)
Fântâna Acvilei (la Fontana dell'Aquilone)

Monumentul Sf. Petru, realizat din bronz, marchează centrul geografic al statului Vatican. Înspre dreapta, Casa Grădinarului, care datează din sec. al XIII-lea, este reședința șefului grădinarilor care îngrijesc spațiul verde (câteva zeci de grădinari sunt angajați în Grădinile Vaticanului). Casa Grădinarului este unul dintre puținele edificii civile încă existente aici. 

Imaginea statuii Sf. Petru îndreptată spre cupola Vaticanului este foarte frumoasă.
Imaginea statuii Sf. Petru îndreptată spre cupola Vaticanului este foarte frumoasă.

Urmează, cu o antenă în vârf, Turnul Leonin (la Torre Leonina), unde se află sediul direcției Radio Vatican, înființat în anul 1931. Din acest turn, inventatorul radio-ului, Guglielmo Marconi, originar din Bologna, a transmis primul mesaj al Radio Vatican.

Turnul Leonin
Turnul Leonin

Urcând colina Vaticanului (se ajunge la aproape 80m altitudine), drumul trece pe lângă Grădina Trandafirilor, cu tufișuri și arcade cu trandafiri cățărători. Din acest loc situat la înălțime vei avea parte de una dintre cele mai frumoase vederi către cupola lui Michelangelo.

Grădina Trandafirilor
Grădina Trandafirilor
Una dintre cele mai frumoase vederi ale cupolei Bazilicii San Pietro
Una dintre cele mai frumoase vederi ale cupolei Bazilicii San Pietro

Multe monumente din Grădinile Vaticanului sunt dedicate Fecioarei. Probabil cel mai faimos dintre ele este reproducerea Grotei din Lourdes, finalizată în anul 1905. Grota de la Vatican o reproduce în mod fidel pe cea din Franța.

Reproducerea Grotei din Lourdes în Grădinile Vaticanului
Reproducerea Grotei din Lourdes în Grădinile Vaticanului

Un monument din bronz, (Madona din Fatima) realizat de un sculptor american, amintește de tentativa de asasinare a papei Ioan Paul al II-lea din 13 mai 1981. Fecioara este reprezentată protejând un grup de persoane.

Madonna di Fatima
Madonna di Fatima

În apropiere, Grădina în stil francez e plină de flori.

Heliportul a fost construit la dorința papei Paul al VI-lea. Nu departe se găsește Turnul Sf. Ioan (Torre di San Giovanni), construit în sec. al XV-lea. Nu se știe dacă numele său se referă la Sf. Ioan Botezătorul sau la papa Ioan al XXIII-lea, a cărui stemă se găsește pe portal.

În Grădinile Vaticanului se află și un heliport.
În Grădinile Vaticanului se află și un heliport.

Clopotul Jubileului a fost realizat într-o turnătorie din regiunea Molise. Pe suprafața sa apare ochiul lui Dumnezeu, imaginea papei care deschide poarta sfântă, stema pape Ioan Paul al II-lea și expresia Totus tuus ("Totul al Tău"). În anul 2000, clopotul a fost adus în Piața San Pietro și a bătut la trecerea în noul mileniu.

Clopotul Jubileului
Clopotul Jubileului

În aceeași parte a grădinilor se găsește și o statuie a Sf. Teresa din Lisieux, donată papei Pius al XI-lea în anul 1927, de către sora sfintei. Sf. Tereza este patroana Grădinilor Vaticanului.

Grădina în stil italian include un labirint rectangular, mărginit de pini și de cedri libanezi. În grădină se mai găsesc palmieri, chiparoși, castani, stejari, dafini, bananieri și magnolii. 

Labirintul din Grădina italiană
Labirintul din Grădina italiană

Colegiul Etiopian a fost construit în anul 1929 de Giuseppe Momo, arhitectul care a proiectat și scara elicoidală din Muzeele Vaticanului. În Colegiul Etiopian se află măicuțele din ordinul Maria Bambina.

Tot Giuseppe Momo a construit și gara și Palatul Guvernatorului, aflat în fața Colegiului Etiopian. 

Palatul Gării a fost inaugurat în anul 1933, iar primul papă care a folosit gara a fost Ioan al XXIII-lea, pentru pelerinajul la Loreto și Assisi din anul 1962. Rețeaua feroviară din Vatican este cea mai mică din lume, măsurând doar 1,2 km. De la Gara din Vatican pleacă trenurile turistice spre Castel Gandolfo.

Palatul Gării din Vatican
Palatul Gării din Vatican

Palatul Guvernatorului, construit în anul 1929, este sediul administrativ al statului Vatican. În fața sa, într-o grădină, se află stema papală, realizată din plante, iar în vârful clădirii este statuia Fecioarei.

Vedere spre Palatul Guvernatorului
Vedere spre Palatul Guvernatorului
Grădinile Vaticanului văzute din cupola Bazilicii San Pietro
Grădinile Vaticanului văzute din cupola Bazilicii San Pietro

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează