Ce să faci în Padova?

Ce să faci în Padova?

Situat în regiunea Veneto, Padova este considerat un oraș al artei, motiv pentru care a fost și inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Mai puțin turistic decât faimoasele Veneția și Verona, aflate în apropiere, este un oraș italian autentic, care oferă vizitatorului destule obiective turistice. Dacă nu ești însă pasionat de artă sau de istorie, ci te interesează mai curând să descoperi spiritul și atmosfera orașului, iată ce poți să faci în Padova.

1. Plimbă-te prin centru

Hoinărește pur și simplu pe străduțele și prin piețele din centru, observă arhitectura, străzile pietruite și porticurile care amintesc de Bologna. Dacă vrei să afli mai multe informații despre oraș, poți descărca o aplicație cu un tur audio auto-ghidat.

Un punct bun de început pentru plimbare poate fi Piazza Antenore, cu sarcofagul miticului întemeietor al orașului. Conform legendei, Padova ar fi fost fondată de un personaj numit Antenore, în anul 1185 î.Hr. Eroul, fugit din Troia incendiată, a ajuns până la gurile râului Brenta, pe cursul căruia a urcat. Un oracol i-a prezis că va întemeia un oraș mareț. Pentru a găsi locul potrivit, trebuia să tragă cu o săgeată spre un stol de păsări, iar locul în care ar fi căzut pasărea ucisă ar fi indicat amplasamentul viitoarei așezări.

Piazza Antenore, cu mausoleul lui Antenore și mormântul poetului Lovato de' Lovati.
Piazza Antenore, cu mausoleul lui Antenore și mormântul poetului Lovato de' Lovati.

În sec. al XIII-lea, în Padova a fost descoperit un sarcofag antic ce conținea un schelet. Poetul Lovato de' Lovati s-a grăbit să-l atribuie lui Antenore, iar autoritățile din acele vremuri au construit un monument pentru a expune sarcofagul, protejându-l de intemperii. Lovati și-a construit și el un sarcofag similar, care a fost așezat lângă cel al presupusului Antenore. Secole mai târziu, cercetările științifice au dovedit că scheletul găsit îi aparținea de fapt unui luptător ungur din sec. III d. Hr. Mai mult, din cauza basoreliefului unui câine de pe sarcofagul lui Lovati, acesta a rămas în memoria colectivă a locuitorilor Padovei drept..."mormântul câinelui lui Antenore".

2. Fă un tur Hop On Hop Off

Un tur cu autobuzul Hop On Hop Off în Padova este un mod foarte bun de a îți face o primă idee despre un oraș, pentru ca abia apoi să intri în detalii. Te poți urca și coborî în orice stație vrei, iar la bord ai un audio-guide care îți oferă informațiile esențiale.

Rezervă tur Hop On Hop Off Padova

3. Street Art

Padova nu este doar un oraș al artei medievale, ci și al artei stradale, care s-a dezvoltat începând cu anii '80. Atunci când te vei plimba prin oraș, vei avea surpriza să descoperi, atât în centru, cât și spre periferie, o mulțime de colțuri și de pereți pictați și nu trebuie să fii un pasionat al genului ca să îți placă.

Street Art în Padova (Kenny Random)
Street Art în Padova (Kenny Random)

Inconfundabilă este figura omului negru cu joben, care apare în diferite ipostaze, adesea însoțit de o pisică. Lucrările sunt semnate de Kenny Random (pseudonimul artistului padovan Andrea Coppo). Ușor de recunoscut este și amprenta poetică a lui Alessio B, ale cărui picturi murale sensibile surprind lumea copilăriei, ca și lucrările colorate și onirice ale lui Tony Gallo. Cei trei artiști sunt cunoscuți și pe plan internațional, având expoziții în marile capitale ale lumii.

Un joc de tip escape game îți permite să descoperi Padova într-un mod diferit, plecând de la povestea artistului Kenny Random.

Kenny Random - "Cine iubește nu doarme"
Kenny Random - "Cine iubește nu doarme"
Alessio B - "Vis cu fluturi"
Alessio B - "Vis cu fluturi"

4. Bea un spritz într-o piață

În Padova spritz-ul este o tradiție – de la cunoscutul Aperol Spritz (știai că în Padova s-a inventat Aperolul?), până la Campari Spritz sau Cynar Spritz (cynar este un amaro pe bază de anghinare, produs prima dată în Padova). Începând de la pe la ora 11, terasele se umplu de oameni ieșiți la o vorbă și la o băutură aperitivo.

Adoptă deci și tu obiceiurile localnicilor și așază-te la un spritz într-o piață din oraș. Noi îți recomandăm Bar Nazionale din Piazza delle Erbe (dacă tot ești acolo, încearcă și sandvișurile tramezzini) sau Bar dei Osei din Piazza della Frutta. Despre gastronomia Padovei poți afla mai multe detalii din articolul Ce să mănânci și să bei în Padova.

Campari și Aperol Spritz la Bar Nazionale, în Piazza delle Erbe
Campari și Aperol Spritz la Bar Nazionale, în Piazza delle Erbe
Bar dei Osei în Piazza della Frutta
Bar dei Osei în Piazza della Frutta

5. Fă o plimbare pe malurile râurilor și canalelor din Padova

Padova este mărginită de două râuri: Brenta în nord și Bacchiglione în sud. Între acestea, orașul este străbătut de câțiva afluenți și canale, pe malul cărora te poți plimba pe jos sau cu bicicleta. 

Râul Tronco Maestro
Râul Tronco Maestro

O plimbare de-a lungul malurilor verzi ale râului Tronco Maestro (o ramură a râului Bacchiglione) poate fi o experiență relaxantă, în special la apus, iar pe malurile canalului Naviglio Interno vei avea supriza să descoperi multe imagini care îți vor aminti de Veneția.

Unele părți din canalul Naviglio Interno îți vor aduce aminte de Veneția.
Unele părți din canalul Naviglio Interno îți vor aduce aminte de Veneția.

6. Bea o cafea cu mentă la Caffè Pedrocchi

Caffè Pedrocchi este cea mai faimoasă cafenea a Padovei. Până în timpul Primului Război Mondial a fost numită "cafeneaua fără uși", pentru că era deschisă zi și noapte. A fost loc de întâlnire pentru intelectuali și a fost frecventată de Stendhal. Poți încerca multe bunătăți aici, dar specialitatea casei este cafeaua Pedrocchi, o cafea cu cremă delicată de mentă, presărată cu cacao (cafeaua nu se amestecă și nu i se adaugă zahăr).

Specialitatea casei la Cafeneaua Pedrocchi: cafea cu cremă de mentă.
Specialitatea casei la Cafeneaua Pedrocchi: cafea cu cremă de mentă.

7. Fă o excursie cu barca pe fluviul Brenta

Din martie până în octombrie, ambarcațiunile tradiționale numite burchiello străbat râul Brenta, între Padova si Veneția, făcând opriri pentru tururi ghidate la unele dintre cele mai frumoase vile din zonă, precum Villa Pisani, Villa Foscari și Villa Widmann.

Burchiello era o ambarcațiune tradițională, frumos decorată, cu cabină de lemn și câteva balcoane, folosită pe la 1700 de venețienii bogați pentru a ajunge la vilele lor din provincie. Astăzi navele s-au modernizat și refac traseul istoric de acum câteva secole.

Ce trebuie să știi: 

Rezervă excursie cu barca

8. Descoperă cartierul evreiesc al Padovei

Fostul cartier evreiesc din Padova, numit Ghetto, este un labirint de străduțe înguste și clădiri medievale, aflate în centrul istoric. Este delimitat de străzile Daniele Manin (către Piazza delle Erbe), San Gregorio Barbarigo (către Dom), Marsala și Roma. Este o zonă frumoasă, în care vei găsi și câteva dintre cele mai apreciate localuri din oraș.

În sec. XVII și XVIII, cele patru porți ale cartierului se închideau în timpul nopții, iar evreilor le era interzis să iasă. Cartierul a fost deschis, iar evreii au fost declarați cetățeni liberi și egali cu ceilalți locuitori odată cu venirea lui Napoleon în Padova, în anul 1797.

Dacă vrei să afli mai multe, poți rezerva un tur ghidat.

Fostul cartier evreiesc este astăzi una dintre cele mai pitorești părți ale Padovei.
Fostul cartier evreiesc este astăzi una dintre cele mai pitorești părți ale Padovei.

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează