Ce să mănânci și să bei în Padova?

Ce să mănânci și să bei în Padova?

Orașul Padova nu se remarcă doar prin fresce și monumente UNESCO, ci și printr-o gastronomie demnă de luat în seamă. Și, dacă tot plănuiești o vacanță acolo, ar fi bine să știi ce feluri tradiționale poți să mănânci, căci să cunoști cu adevărat un oraș nu înseamnă doar să-l vizitezi, ci și să-i guști preparatele caracteristice.

Bucătăria padovană se bazează în principal pe carne de găină, rață, gâscă și bibilică și pe o diversitate de legume locale. Pentru că, la urma urmei, te afli în regiunea Veneto, vei întâlni și prin meniul restaurantelor din Padova preparate din carne de cal, iar pe la terase vei vedea o mulțime de oameni bând spritz, aperitivul tradițional. Preparatele dulci nu lipsesc, iar multe dintre ele sunt delicioase produse de patiserie.

Bigoli

Bigoli sunt poate primul fel care ar trebui menționat atunci când vorbim despre bucătăria tradițională padovană. Sunt un tip de spaghete (proaspete) mai groase, preparate de obicei cu ragù de găină sau de rață (dar le vei întâlni și în versiunea cu sardine), pe care le vei găsi aproape în meniul tuturor restaurantelor din oraș. Tradiția afirmă că pastele bigoli au fost inventate în Padova, la începutul sec. al XVII-lea.

Bigoli cu ragù de găină
Bigoli cu ragù de găină

Gran bollito alla padovana

Gran bollito alla padovana, numit și bollito misto alla padovana, este un fel tradițional alcătuit din diferite tipuri de carne, care se fierb lent, împreună cu legume variate și care se servesc alături de sosuri gustoase.

Se spune că gran bollito alla padovana era unul dintre felurile preferate ale lui Galileo Galilei. S-a păstrat o listă de-a sa de cumpărături pe care apar ingredientele pe care le cumpărase pentru a pregăti acest preparat.

Găina padovană

Înscrisă în catalogul Presidio Slow Food, găina padovană e un tip de găină moțată, cu carnea puțin mai închisă la culoare. După cum îi spune și numele, este specifică acestei zone. Nu există crescătorii intensive, de aceea o vei găsi mai rar prin meniul restaurantelor (noi am găsit-o la Caffè Pedrocchi).

Gallina padovana in saor - gustare la Caffè Pedrocchi, într-o interpretare modernă
Gallina padovana in saor - gustare la Caffè Pedrocchi, într-o interpretare modernă

Radicchio trevisano

Radicchio trevisano este un tip special de radicchio, originar din Treviso, însă căruia și padovanii îi acordă un loc special în bucătărie. Ca atare, îți recomandăm să încerci orice preparat cu radicchio trevisano – de la risotto și paste până la diferite preparate cu carne.

Radicchio trevisano în Piazza delle Erbe
Radicchio trevisano în Piazza delle Erbe
Penne cu radicchio trevisano, nuci și gorgonzola
Penne cu radicchio trevisano, nuci și gorgonzola
Fâșii de carne de vițel cu radicchio trevisano și mămăligă
Fâșii de carne de vițel cu radicchio trevisano și mămăligă

Sopressa

Sopressa (atenție cum pronunți, nu-l confunda cu sorpresa, care înseamnă "surpriză") este un salam caracteristic regiunii Veneto. Îl poți încerca în sandvișuri sau ca gustare (antipasto).

Gustare cu salam sopressa
Gustare cu salam sopressa

Pizza

Menționăm aici pizza pentru că există în Padova o pizzerie unde localnicii fac coadă așteptând să se deschidă. Este vorba despre Pizzeria Orsucci, care funcționează din anul 1922 și se află aproape de Piazza Prato della Valle. Este un loc mic, fără pretenții, dar care a apărut prin tot felul de topuri gastronomice.

Pizza la Pizzeria Orsucci
Pizza la Pizzeria Orsucci

Oprește-te pentru o felie de pizza atunci când faci o pauză de la a vizita obiectivele turistice din Padova. Și, dacă tot ești acolo, poți admira în dreapta intrării în pizzerie și una dintre lucrările de street art ale lui Alessio B despre care ți-am povestit în articolul Ce să faci în Padova.

Pizzeria Orsucci este un local popular și fără pretenții, care funcționează din 1922.
Pizzeria Orsucci este un local popular și fără pretenții, care funcționează din 1922.

Caracatiță

Poate părea ciudat, dar caracatița este o tradiție printre localnici atunci când vine vorba de street food. În Piazza della Frutta vei găsi La Folperia (folpo se traduce prin "caracatiță"). Este un alt loc nepretențios (e de fapt o tonetă), dar foarte popular în Padova. Este o afacere de familie, care a început în anul 1977 și este continuată astăzi de Barbara și Max, care pregătesc preparate simple și delicioase, pe bază de pește și fructe de mare.

Max și Barbara și a lor La Folperia
Max și Barbara și a lor La Folperia
Bucățele fragede și delicioase de caracatiță, cu sos verde
Bucățele fragede și delicioase de caracatiță, cu sos verde

Torta pazientina

Torta pazientina este un desert pe care îl vei găsi în patiserii (noi l-am încercat la patiseria istorică Brera). Este un fel de prăjitură alcătuită din mai multe straturi de blat, umplute cu cremă zabaione și presărată cu fulgi de ciocolată. Tradiția spune că s-a născut în jurul anului 1600, într-o mânăstire din oraș.

În ceea ce privește numele, padovanii nu s-au pus de acord. O variantă afirmă că derivă de la substantivul pazienti ("pacienți"), pentru că se dădea bolnavilor, pentru a-i ajuta să se recupereze. Altă explicație derivă numele de la pazienza, adică "răbdare", pentru că este un desert foarte elaborat, pentru pregătirea căruia cofetarul are nevoie de multă răbdare.

Torta pazientina la Pasticceria Brera
Torta pazientina la Pasticceria Brera

Alte produse de patiserie

Printre celelalte deserturi tradiționale pe care le vei găsi în patiserii (le poți încerca la mic dejun, alături de un cappuccino) sunt figassa (un fel de tartă cu smochine), smegiassa (cu stafide) și dolce del Santo.

Figassa și Dolce del Santo
Figassa și Dolce del Santo

Il dolce del Santo se traduce prin "desertul Sfântului" și, evident, este dedicat Sfântului Anton de Padova. Este un desert făcut din aluat, umplut cu dulceață de caise. Se spune că își are originile în perioada în care călugării de la Basilica Sant'Antonio împărțeau săracilor pâinici, ca să-și potolească foamea. Rețeta acestor pâinici s-a tot îmbogățit de-a lungul timpului, până când a ajuns il dolce del Santo de astăzi.

O mențiune specială pentru millefoglie – localnicii spun că la cofetăria (și ea istorică) Graziati, aflată în Piazza della Frutta, poți încerca cel mai bun millefoglie din Padova. Noi l-am încercat și am fost de acord că este delicios.

Millefoglie și Aperol spritz la Pasticceria Graziati
Millefoglie și Aperol spritz la Pasticceria Graziati

Spritz

Nu poți să fii în Padova și să nu te așezi la o terasă pentru a bea un spritz. Spritz-ul este o adevărată instituție aici. Aperolul, cunoscutul aperitiv dulce-amărui, a fost inventat la Padova în anul 1919, iar numele său provine de la franțuzescul apéro, care înseamnă chiar "aperitiv".

Cynar este o altă băutură care a fost produsă pentru prima dată la Padova. Este un amaro pe bază de anghinare, care se regăsește în multe spritz-uri.

Dacă vrei să adopți obiceiurile localnicilor, este musai să bei un spritz într-o piață din Padova.
Dacă vrei să adopți obiceiurile localnicilor, este musai să bei un spritz într-o piață din Padova.

Îți sugerăm să faci o pauză pentru spritz la unul dintre barurile din piețele istorice. Noi îți recomandăm Bar Nazionale din Piazza delle Erbe, unde poți să încerci și delicioasele sandvișuri tramezzini sau Bar dei Osei din Piazza della Frutta, cunoscut și el pentru tramezzini și pentru sandvișurile cu porchetta.

Tramezzino cu vinete și porchetta la Bar Nazionale
Tramezzino cu vinete și porchetta la Bar Nazionale
Tramezzini și Cynar spritz la Bar dei Osei
Tramezzini și Cynar spritz la Bar dei Osei

Cafea

Atunci când vine vorba de cafea, Padova are încă o tradiție: Caffè Pedrocchi. Este locul în care trebuie să încerci specialitatea casei: cafeaua cu cremă de mentă, care "nu se amestecă și nu se îndulcește", după cum îți vor spune probabil chelnerii. Și, dacă tot ești acolo, poți încerca și tortul Pedrocchi sau crema zabaione de care era îndrăgostit Stendhal.

Faimoasele specialități ale Cafenelei Pedrocchi: cafea cu mentă și zabaione
Faimoasele specialități ale Cafenelei Pedrocchi: cafea cu mentă și zabaione
Tort Pedrocchi, cu ciocolată și mentă
Tort Pedrocchi, cu ciocolată și mentă

Vinuri

Padova este situată lângă o regiune de dealuri de origine vulcanică, numită Colli Euganei. Tradiția viticolă datează aici din perioada romană. Alege deci pentru prânz sau cină vinurile locale produse în această regiune.

Pentru desert îți recomandăm un vin dulce DOCG (denumire de origine controlată și garantată), numit Fior d'Arancio ("floare de portocală"). Este un vin delicat și foarte parfumat, obținut din soiul de struguri Muscat galben, pe care îl poți lua în loc de desert sau îl poți alătura unui preparat dulce.

Te-ar putea interesa și:

Ce să faci în Padova? Ce să faci în Padova?
Ce să faci în Padova - idei și activități de făcut în Padova în cazul în care nu ești pasionat de artă sau de istorie.
Detalii

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează