Vizită la cetatea Forte di Bard din Valea Aosta

Vizită la cetatea Forte di Bard din Valea Aosta

De la înălțimea de 384m, de pe colina pe care este situat, Fortul Bard (il Forte di Bard) domină intrarea în Valea Aosta. Este una dintre primele cetăți pe care le vei întâlni imediat ce ieși din regiunea Piemonte și este greu să nu o remarci atunci când te îndrepți spre satele sau stațiunile de schi valdostane.

Timp de secole, fortăreața a protejat valea, fiind teatrul mai multor bătălii. Astăzi, poți vizita cetatea care s-a transformat în spațiu muzeal și de expoziții. A fost și locul în care s-a turnat filmul Avengers: Age of Ultron.

Dacă vizitezi fortul, fă o plimbare și prin satul Bard, aflat la poale. Ascuns între munte și colina pe care se află cetatea, satul este pe lista celor mai frumoase burguri din Italia.

Bilete

Există mai multe tipuri de bilete, în funcție de ceea ce îți dorești să vizitezi. Biletele se pot cumpăra online sau la casa de bilete de la fața locului.

Bilet care cuprinde intrarea în cetate și 1 muzeu sau 1 expoziție (la alegere):

(Dacă este să alegi un singur muzeu, noi îți recomandăm să vezi Muzeul Alpilor.)

Pentru a vizita expoziția "Gustav Klimt, aventurile unei capodopere" sau expoziția Wildlife photographer of the year se achită un supliment de 2 Euro.

Bilet care cuprinde intrarea la cetate și 2 muzee sau expoziții (la alegere):

Bilet care cuprinde intrarea la cetate și accesul la toate muzeele și expozițiile:

Fortul Bard cuprinde următoarele muzee și expoziții:

Valea Aosta văzută din Fortul Bard
Valea Aosta văzută din Fortul Bard

Acces

Fortul Bard se află în partea sud-estică a Văii Aosta, între Verrès și Pont-Saint-Martin, la circa 45 km distanță de orașul Aosta. Poți ajunge cu mașina, cu trenul (gara Hone-Bard se află la circa 600m de cetate) sau cu autobuzele Arriva sau Vita Group (vezi și articolul despre transport în Valle d'Aosta).

Chiar la baza colinei se află o parcare multietajată. Costul este de 3 Euro/zi în timpul săptămânii, respectiv 4 Euro/zi în weekend. Nu uita să iei bonul cu tine, astfel încât să poți face plata înainte de a reveni la mașină. 

La distanțe care variază între 200 și 600m se găsesc și trei parcări gratuite.

Accesul în fort se poate face pe un drum panoramic, care urcă până în vârful colinei sau cu ajutorul a trei lifturi cu pereți de sticlă (urcarea cu liftul este inclusă în biletul de intrare). În cetate vei găsi un frumos magazin cu suvenire și produse locale, dar și un cafe-bar unde poți face o pauză.

Accesul în cetate se poate face cu un sistem de lifturi din sticlă.
Accesul în cetate se poate face cu un sistem de lifturi din sticlă.

Program

Fortul Bard are următorul program:

Casa de bilete închide cu 45 minute înainte.

Zilele din anul 2024 în care Fortul Bard are program special sunt:

De sus se văd acoperișurile acoperite cu ardezie ale caselor din satul Bard.
De sus se văd acoperișurile acoperite cu ardezie ale caselor din satul Bard.

Istoria fortăreței

Pe colina situată deasupra satului Bard și a râului Dora Baltea, exista încă din Evul Mediu o cetate care avea drept scop apărarea văii. În sec. al XIII-lea, cetatea a trecut în stăpânirea dinastiei Savoia.

Extinsă în sec. al XVII-lea, fortăreața a fost distrusă în întregime în anul 1800. În luna mai a acelui an, o armată de 40.000 de oameni a lui Napoleon a trecut prin pasul Gran San Bernardo și a întâlnit armatele austriece la Fortul Bard. Austriecii au rezistat eroic timp de 2 săptămâni, dar în final au trebuit să se predea. Înfuriat de rezistența neașteptată, Napoleon a ordonat ca cetatea să fie rasă de pe suprafața pământului.

Mai târziu, între 1831 și 1838, Carlo Felice reconstruiește fortul. Planul noii cetăți a fost făcut de un inginer militar, care a proiectat-o astfel încât să poată rezista la trei luni de asediu. Cetatea avea 50 de guri de tragere și putea găzdui la nevoie până la 900 de oameni.

După unificarea Italiei din anul 1861, cetatea și-a pierdut din importanță. A fost utilizată o perioadă drept închisoare, iar mai apoi a fost folosită ca depozit de muniții. În anul 2006, după zece ani de restaurare, a fost deschisă publicului și transformată în centru cultural.

Vedere aeriană a cetății
Vedere aeriană a cetății

Ce poți vedea la Fortul Bard?

Cetatea este alcătuită din trei construcții principale (numite opera) care se află la diferite înălțimi pe colină și care găzduiesc mai multe muzee și expoziții.

Prima clădire pe care o vei întâlni (dacă urci pe jos) se numește Opera Ferdinando, unde se găseau cisternele și magaziile. Astăzi găzduiește Muzeul Fortificațiilor și al Frontierelor. Continuând urcușul, vei trece pe lângă depozitul de praf de pușcă, construit la începutul sec. al XX-lea și pe lângă Opera Mortai. Cea din urmă datează de la mijlocul sec. al XIX-lea și avea la nivelul superior o baterie de mortiere (arme cu țeavă scurtă și traiectorie curbată).

La mijloc se află Opera Vittorio, construită pe două niveluri. În interior, o scară acoperită venea dinspre depozitul de praf de pușcă și continua către Opera Carlo Alberto. Astăzi, Opera Vittorio adăpostește Muzeul Alpii Copiilor (Le Alpi dei Ragazzi), a cărui tematică o constuie alpinismul și escaladarea munților, cu tehnicile și echipamentele pe care le implică.

Opera Vittorio
Opera Vittorio
Scara acoperită din Opera Vittorio
Scara acoperită din Opera Vittorio

Chiar în vârful colinei se găsește Opera Carlo Alberto, care este construcția cea mai mare și mai impresionantă. Cele cinci niveluri care se înalță deasupra zidurilor au făcut-o să primească și porecla de "cetatea perpendiculară". Pe o latură era protejată printr-un șanț de apărare, iar pe celelalte trei beneficia de avantajul natural al reliefului abrupt.

Opera Carlo Alberto
Opera Carlo Alberto

Opera Carlo Alberto este alcătuită din mai multe corpuri de clădire care dau spre curtea interioară. Cândva, aici se aflau sediul comandamentului, cazarma, biserica, spitalul și câteva magazii. Astăzi se găsesc Muzeul Alpilor, Închisorile, magazinul, restaurantul și barul muzeului, dar și o piațetă internă – Piața Armelor, înconjurată de coridoare în care sunt amenajate expoziții.

În Piața Armelor au loc de obicei evenimente.
În Piața Armelor au loc de obicei evenimente.

Închisorile se compun din 24 de celule strâmte în care, în special în sec. al XIX-lea, au fost întemnițați prizonieri. După ce au încetat să funcționeze, au fost transformate în magazii de provizii. Astăzi, în interiorul lor se află un muzeu care, prin intermediul unui parcurs multimedia, cu filme și reconstituiri 3D, prezintă istoria Fortului Bard și personajele care au marcat evoluția sa.

Muzeul Alpilor se află la primul etaj al construcției Opera Carlo Alberto. În 29 de săli, cu amenajări interesante și instalații interactive, muzeul prezintă, din mai multe puncte de vedere, fascinanta lume alpină – de la geografie, natură și biodiversitate la modul de viață și tradițiile locuitorilor.

Din flora Alpilor
Din flora Alpilor
Geneza lanțului alpin
Geneza lanțului alpin

În câteva prezentări video apar câte un biolog, geograf, meteorolog și antropolog care descriu tema fiecărei secțiuni. Un video 3D îți permite să vezi de sus, din “zborul unei acvile”, cele mai frumoase peisaje ale Văii Aosta, trecând peste vârful masivului Mont Blanc și până la zborul deasupra Fortului Bard.

Zborul acvilei pe deasupra masivului Mont Blanc.
Zborul acvilei pe deasupra masivului Mont Blanc.
Construcție montană
Construcție montană
Interiorul unei locuințe
Interiorul unei locuințe
Grajdul
Grajdul

Sălile sunt dedicate florei, faunei, climei, genezei lanțului muntos, modului de viață și tradițiilor locuitorilor, dar și transformării pe care au oamenii au imprimat-o mediului montan.

Vremea Carnavalului
Vremea Carnavalului
Reconstituire a interiorului Hotelului Monte Rosa din Zermatt, deschis în anul 1855.
Reconstituire a interiorului Hotelului Monte Rosa din Zermatt, deschis în anul 1855.
Pregătirea pentru cucerirea muntelui
Pregătirea pentru cucerirea muntelui

Hotelul din cetate

Tot în Opera Carlo Alberto, în spațiul fostei garnizoane, aflată în punctul cel mai înalt, a fost amenajat un hotel cu 11 camere, ce poartă numele Hotel Cavour et des Officiers.

Dacă vrei o experiență de cazare deosebită, într-o cetate din Valea Aosta, poți rezerva câteva nopți acolo.

Rezervă Hotel Cavour et des Officiers

Intrarea în hotel se face dintr-o curte interioară.
Intrarea în hotel se face dintr-o curte interioară.

Forte di Bard și filmul Avengers

Deși filmul Avengers: Age of Ultron (producție Marvel, 2015) a fost filmat în mai multe locuri din Valea Aosta, Fortul Bard este cel mai cunoscut. Un panou mare cu afișul filmului te va întâmpina chiar lângă casa de bilete.

Imaginea filmului Avengers lângă casa de bilete a cetății Bard
Imaginea filmului Avengers lângă casa de bilete a cetății Bard

În film, cetatea este sediul HYDRA, dușmanul S.H.I.E.L.D. Aici baronul Von Strucker colaborează cu gemenii Scarlet Witch și Quicksilver și tot aici Ultron pune la punct planul său malefic de a distruge Pământul.

Sus în fort vei găsi trei modele la scara 1:1 – Captain America, Iron Man și Hulk, care au făcut parte dintr-o expoziție din anul 2016 dedicată filmului și care în final au rămas permanent în cetate.

Captain America
Captain America
Hulk și Iron Man
Hulk și Iron Man

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează