Cum ajungi în Valle d'Aosta?

Cum ajungi în Valle d'Aosta?

Cea mai comodă modalitate de a ajunge în Valle d'Aosta este să iei un avion până la unul dintre aeroporturile apropiate și de acolo să închiriezi o mașină. Ia în calcul și faptul că autostrada A5, cea care traversează Valea Aosta, legând Torino cu Tunelul Mont Blanc, este una dintre cele mai scumpe din Italia. Pe site-ul Autostrade.it poți verifica totalul taxelor de autostradă, în funcție de locul din care pleci. Ca variantă, poți folosi drumurile naționale care merg pe lânga austostradă (de exemplu, SS26). Marele dezavantaj este că acestea trec prin multe sate, unde sunt limite de viteză și vei pierde mult timp.

O alternativă (mai convenabilă atunci când călătoresc împreună mai multe persoane) este să rezervi un transfer privat.

Cei care doresc să folosească transportul public, pot alege varianta (mai complicată, dar mai ieftină) de a călători cu trenul sau cu autobuzul (cu dezavantajul că acestea nu ajung în toate stațiunile sau trebuie schimbate mai multe mijloace de transport). Nu uita să validezi biletele de tren sau autobuz și, în cazul autobuzului, să apeși butonul Stop înainte de stația la care dorești să cobori.

Există un aeroport în regiune – aeroportul Corrado Gex din orașul Aosta, dar este foarte puțin folosit. Valea Aosta se află însă destul de aproape de unele dintre cele mai importante aeroporturi din Italia de nord, precum aeroportul din Torino sau aeroporturile din Milano.

Aeroporturile cele mai apropiate de orașul Aosta sunt:

Aeroport Torino - Valle d'Aosta

Rent a Car

Cu o mașină închiriată de la aeroportul din Torino vei ajunge în Valea Aosta în circa 1 oră (depinde de destinația ta), pe autostrada A5 (pe drum există stații de taxare).

VEZI OFERTE RENT-A-CAR AEROPORT TORINO

Nu uita să iei tichetul de la stațiile de taxare! Plata se face la ieșirile de pe autostradă, în funcție de distanța parcursă.
Nu uita să iei tichetul de la stațiile de taxare! Plata se face la ieșirile de pe autostradă, în funcție de distanța parcursă.

Transfer privat

În funcție de numărul de persoane alături de care călătorești, de bugetul pe care îl ai și de tipul de vacanță, poți lua în calcul și varianta unui transfer privat.

Autobuz

În timpul iernii există un autobuz al firmei VITA care leagă aeroportul din Torino cu principalele localități din Valle d'Aosta. Serviciul de transfer se numește Ti porto in Valle d'Aosta ("Te duc în Valle d’Aosta") și este activ în perioada 2 decembrie 2023-31 martie 2024.

Autobuzele VITA circulă doar sâmbăta și duminica, între orele 11.00 și 19.30, spre Pont-Saint-Martin (gară), Verrès (autogară), Châtillon (autogară) și Aosta (gară). Prețul unei curse este de 25 EUR/pers./sens.

Suplimentar, poți lua un transfer de 80 EUR (pentru maxim 5 persoane) până la hotelul și stațiunea turistică care te interesează.

Rezervările se fac online, cu minim 72 ore înainte.

Autobuzele VITA leagă aeroportul din Torino cu principalele localități din Valea Aosta.
Autobuzele VITA leagă aeroportul din Torino cu principalele localități din Valea Aosta.

O altă variantă este să ajungi de la aeroport în orașul Torino, de unde să iei un autobuz. Autobuzele firmelor Itabus și Flixbus efectuează curse din Torino spre orașul Aosta. Durata călătoriei este de circa 1,5 ore.

Și firma Arriva are curse care leagă orașul Torino cu principalele localități din centrul Văii Aosta (Pont-Saint-Martin, Verrès, Châtillon, Nus și Aosta). Stațiile din Torino sunt la gara Porta Nuova (Corso V. Emmanuele II nr. 62), gara Porta Susa (terminalul de autobuze din Corso Bolzano, peron 13), Corso G. Cesare nr. 10 (Porta Palazzo), Corso G. Cesare nr. 140, Corso G. Cesare (IVECO). Tarifele sunt între 11,5 EUR și 15 EUR/pers./sens (în funcție de destinație).

Tren

Pentru a merge cu trenul în localitățile din Valle d'Aosta va trebui în primul rând să ajungi de la aeroport la una dintre gările din Torino - Porta Susa sau Porta Nuova.

Atât de la Torino Porta Susa cât și de la Torino Porta Nuova poți ajunge în Aosta, schimbând trenul în Ivrea. Durata călătoriei este de circa 2,5 ore, iar prețul de 10,05 EUR.

Aeroport Milano Malpensa - Valle d'Aosta

Rent a Car

Dacă închiriezi mașină de la aeroportul Malpensa, vei avea de mers 180 km (circa 2 ore) până la Aosta, pe autostrada A4 și apoi pe A5 (pe drum există stații de taxare).

Vezi oferte Rent-a-Car Aeroport Malpensa

Autostrada A5 mai este numită și "Autostrada della Valle d'Aosta".
Autostrada A5 mai este numită și "Autostrada della Valle d'Aosta".

Autobuz

În timpul iernii (2 decembrie 2023-15 aprilie 2024), legătura dintre aeroportul Malpensa și Valea Aosta (localitățile Pont-Saint-Martin, Verrès, Chatillon și Aosta) este asigurată de firma Arriva. Autobuzele circulă în zilele de luni, joi, vineri, sâmbătă și duminică și în zilele de sărbătoare și au stații la terminalul 1 (ieșirea nr. 5) și la terminalul 2 (peronul nr. 4). Tariful este de 25 EUR/pers./ sens.

O altă variantă este să ajungi de la aeroport în orașul Milano (vezi articolul legat de transport aeroport Milpensa-Milano) și acolo sa mergi la Lampugnano (linia de metrou M1 roșie), de unde pleacă autobuzele Arriva spre Valea Aosta.

Autobuz Arriva în autogara din orașul Aosta
Autobuz Arriva în autogara din orașul Aosta

Transfer privat

Dacă crezi că te avantajează, poți încerca și varianta unui transfer privat.

Vezi transferuri private

Tren

Varianta de a călători cu trenul este cea mai lungă și mai incomodă. Va trebui să ajungi la gara Milano Centrale, de unde să iei trenul spre Aosta (schimbând la Chivasso și la Ivrea). Durata călătoriei este de 3,5-4 ore, iar prețurile încep de la 16 EUR.

Aeroport Milano Linate - Valle d'Aosta

Rent a Car

Cu o mașină închiriată vei avea de mers de la Aeroportul Linate la Aosta cam 200 km (circa 2h și 15 minute), parcurgând autostrăzile A4 și A5 (drumuri cu taxe).

Vezi oferte Rent-a-Car Aeroport Linate

La intrarea pe autostradă va trebui să ridici un tichet, pe care îl vei plăti ulterior, la stațiile de taxare.
La intrarea pe autostradă va trebui să ridici un tichet, pe care îl vei plăti ulterior, la stațiile de taxare.

Transfer privat

O alternativă de a ajunge în localitățile de pe Valea Aosta este să rezervi un transfer privat.

Vezi transferuri private

Autobuz

De la aeroport va trebui să ajungi în orașul Milano (info în articolul despre transport Linate-Milano). Autobuzele spre Valea Aosta pleacă de la Lampugnano (linia de metrou M1 roșie).

Tren

Dacă vrei să iei trenul, va trebui să ajungi la gara Milano Centrale. Călătoria cu trenul până în orașul Aosta durează 3,5-4 ore (cu o schimbare la Chivasso și încă una la Ivrea), iar prețul începe de la 16 EUR.

Aeroport Bergamo - Valle d'Aosta

Rent a Car

Dacă închiriezi o mașină, vei avea de mers între aeroportul din Bergamo și Aosta 225 km (circa 2,5 ore), pe autostrăzile A4 și A5 (cu taxe).

Vezi oferte Rent-a-Car Aeroport Bergamo

Tichet de intrare pe autostrada din Valea Aosta (se achită cu card sau numerar la stațiile de taxare).
Tichet de intrare pe autostrada din Valea Aosta (se achită cu card sau numerar la stațiile de taxare).

Autobuz

Există un autobuz Flixbus cu transfer direct între aeroportul din Bergamo și orașul Aosta.

O altă variantă este să iei un transfer de la aeroportul din Bergamo în Milano și acolo să mergi la Lampugnano (linia de metrou M1 roșie), de unde pleacă autobuzele Arriva spre localitățile din Valea Aosta.

Transfer privat

O alternativă mai costisitoare este un transfer privat.

Vezi transferuri private

Tren

Pentru a folosi trenul, va trebui să ajungi la gara Milano Centrale (cu autobuz sau cu tren de la gara din Bergamo), de unde vei lua tren în direcția Aosta (cu 2 schimbări, la Chivasso și Ivrea).

Powered by GetYourGuide

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează