Pré-Saint-Didier: SPA și băi termale în Valle d'Aosta

Pré-Saint-Didier: SPA și băi termale în Valle d'Aosta

Pré-Saint-Didier este o mică localitate din regiunea Valle d'Aosta, renumită pentru băile termale. Se află în partea superioară a văii (zonă numită Valdigne), la circa 1000m altitudine, în apropiere de stațiunile Courmayeur și La Thuile.

Cum ajungi la Pré-Saint-Didier?

Pré-Saint-Didier se află la o distanță de circa 30km de orașul Aosta, capitala regiunii și la 22km de Tunelul Mont Blanc, care leagă Italia de Franța, ajungând la Chamonix.

Dacă nu ai închiriat o mașină, va trebui să iei un autobuz local din Aosta (până acolo poți ajunge cu alte autobuze sau cu trenul, în funcție de locul de plecare). Mai multe informații găsești în articolul Cum ajungi în Valle d'Aosta.

Autobuzele Arriva, care în sezonul de iarnă leagă Courmayeur de La Thuile, fac opriri și în Pré-Saint-Didier și sunt gratuite.

VEZI OFERTE RENT-A-CAR

Ce poți face la Pré-Saint-Didier?

Pré-Saint-Didier este un sat micuț, care cuprinde și cătunele (frazioni) Champex, Palleusieux și Verrand (spre Courmayeur) și Torrent, Elévaz, La Balme și Revers (spre La Thuile).

Conform unei legende, denumirea localității provine de la Sf. Didier, un preot fugit din Lyon în anul 202, din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor. Ajuns în aceste locuri, obișnuia să se roage pe platoul de deasupra satului. De aici ar veni numele de Pré-Saint-Didier, care se traduce prin "Pajiștea Sfântului Didier".

Străduță din Pré-Saint-Didier
Străduță din Pré-Saint-Didier

Șoseaua care urcă spre La Thuile traversează chiar centrul localității. În stânga sa se află piața principală (unde găsești și un oficiu de informare turistică), iar de cealaltă parte este Biserica San Lorenzo (Sf. Laurențiu).

Drumul dintre La Thuile și Courmayeur trece prin centrul satului Pré-Saint-Didier.
Drumul dintre La Thuile și Courmayeur trece prin centrul satului Pré-Saint-Didier.
În piața centrală se află Primăria (dreapta), care are în galeriile de la parter un oficiu de informare turistică.
În piața centrală se află Primăria (dreapta), care are în galeriile de la parter un oficiu de informare turistică.

Biserica San Lorenzo a fost construită în sec. al XI-lea sau al XII-lea. Clopotnița, în stil romanic, renovată la sfârșitul anilor '80, și-a menținut frumosul aspect medieval, fiind considerată cea mai veche din Valea Aosta.

Biserica San Lorenzo se află în centrul localității Pré-Saint-Didier.
Biserica San Lorenzo se află în centrul localității Pré-Saint-Didier.

Biserica a fost refăcută mai întâi în sec. al XV-lea și apoi în anul 1891, când a căpătat aspectul actual. Deasupra intrării în biserică se află statuia din lemn a Sf. Laurențiu. În interior, altarul principal, din lemn aurit, datează din sec. al XVIII-lea.

Interiorul Bisericii San Lorenzo
Interiorul Bisericii San Lorenzo

În fiecare an, în data de 10 august, în piața centrală se organizează sărbătoarea Sf. Laurențiu. Tot în august se desfășoară și târgul de artizanat Creativa, care prezintă doar obiecte realizate de femei.

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, în perimetrul localității au fost săpate galerii subterane. Astăzi ele sunt folosite pentru maturarea brânzei locale fontina (află mai multe din articolul despre mâncarea din Valea Aosta).

Principala atracție din Pré-Saint-Didier o constituie băile termale (despre care poți citi mai jos). 

În timpul verii, se fac drumeții, ciclism, rafting sau parapantă (îi poți contacta pe cei de la Totem Adventure, care au sediul în localitate). Amatorii de pescuit au la dispoziție o rezervație no kill în care este obligatorie eliberarea capturii (perioada de pescuit ține de la 31 martie la 14 octombrie 2024).

Iarna poți schia, căci stațiunile de schi La Thuile și Courmayeur se găsesc la foarte mică distanță de Pré-Saint-Didier, iar autobuzele până la acestea sunt gratuite. 

Cel mai important punct de interes din Pré-Saint-Didier (după băile termale) este defileul (Orrido di Pré-Saint-Didier sau Orrido di Verney) săpat de râul Dora di Verney, pe care îl poți admira de pe o pasarelă panoramică semicirculară. Pasarela din metal a fost construită în anul 2014 și este suspendată la 160m deasupră văii. Îți oferă o vedere frumoasă spre cascadă, spre casele din vale și spre masivul Mont Blanc.

Atenție! Baza pasarelei este ca un grătar metalic, deci poți vedea hăul de sub tine, lucru care poate crea probleme pentru oamenii care au rău de înălțime.

Râul Dora di Verney traversează Pré-Saint-Didier.
Râul Dora di Verney traversează Pré-Saint-Didier.

Poți ajunge la pasarelă fie pe un scurt traseu montan, fie cu mașina.

Cei care vor să facă o drumeție pot urma traseul bine semnalizat care începe din sat, din fața complexului balnear Terme di Pré-Saint-Didier. Urmând poteca, vei ajunge în circa 200m la un vechi pod din piatră, flancat de o construcție montană abandonată.

Traseul spre pasarelă este bine marcat.
Traseul spre pasarelă este bine marcat.
Vechiul pod de piatră peste râul Dora di Verney
Vechiul pod de piatră peste râul Dora di Verney
La capătul podului se află o construcție din piatră.
La capătul podului se află o construcție din piatră.

După ce traversezi râul, traseul începe să urce abrupt pe deasupra cheilor, pentru mai bine de 1 kilometru. Diferența de nivel este de 180m, iar timpul necesar pentru a ajunge la pasarelă este de circa 40 de minute. Este nevoie de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate drumețiilor.

Defileul râului. Sus, spre dreapta, se vede pasarela. În timpul iernii, accesul este interzis.
Defileul râului. Sus, spre dreapta, se vede pasarela. În timpul iernii, accesul este interzis.

Pentru a ajunge cu mașina, mergi din Pré-Saint-Didier spre La Thuile (poți urma și indicatoarele spre Parcul de Aventură Mont Blanc), treci de serpentine și, la 300m după tunel, pe dreapta, vei găsi o parcare (drumul cu mașina nu durează mai mult de 10 minute). Continuând în direcția respectivă, după încă 100m, mai este o parcare. De acolo, o potecă prin pădure te conduce în 5 minute la pasarela panoramică.

Lângă pasarelă vei găsi o tiroliană și Parcul de Aventură Mont Blanc.

Accesul la pasarela panoramică este gratuit. Din motive de siguranță, atât traseul montan cât și pasarela sunt închise în sezonul rece, atunci când este gheață și zăpadă, dar și în zilele cu furtuni din timpul verii.

Băile termale de la Pré-Saint-Didier

Izvoarele termale de la Pré-Saint-Didier sunt cunoscute încă din vremea romanilor, dar exploatarea lor a început abia în prima jumătate a sec. al XVII-lea. Apele calde țâșnesc dintr-o grotă care se află la baza cascadei Orrido, în apropiere de locul în care începe traseul spre pasarela panoramică.

Primul complex balnear a fost construit în anul 1834, când satul și-a adăugat la denumire și cuvintele les Bains ("Băile"), iar în anul 1888 a fost construită clădirea cazino-ului.

Drumul spre băile termale se continuă cu traseul spre pasarela panoramică.
Drumul spre băile termale se continuă cu traseul spre pasarela panoramică.

Perioadei de glorie în care băile termale erau adesea vizitate de familia regală de Savoia, i-au urmat 30 de ani de indiferență și de abandon.

În anii 2000, complexul a fost renovat, păstrând stilul epocii și a fost redeschis, devenind centrul de atracție al localității. Astăzi oferă piscine, saune, băi turcești, căzi de hidromasaj, cascade revigorante, saline, parcursuri Kneipp, dușuri Vichy și zone de relaxare panoramice, masaje, tratamente SPA și programe de wellness.

Chiar și în timpul iernii, pe frig sau pe ninsoare, te poți relaxa în grădina complexului, bucurându-te de vederea munților care te înconjoară. Afară se găsesc trei piscine cu apă termală și saune cu pereți din sticlă. Băile termale pot fi un răsfăț binevenit într-o zi de pauză de la schi.

Complexul balnear poartă numele de QC Terme Pré Saint Didier. Este recomandată rezervarea, iar accesul femeilor gravide și al persoanelor sub 14 ani nu este permis. Nu uita să pui în bagaj costumul de baie!

Complexul balnear a fost construit în anul 1834 și renovat în anii 2000.
Complexul balnear a fost construit în anul 1834 și renovat în anii 2000.

Cazare în Pré Saint Didier

Pré-Saint-Didier este o localitate mică, așa că nu are foarte multe unități de cazare. Cele câteva hoteluri și apartamente sunt împrăștiate în zona dintre centru și cătunele din apropiere.

Caută cazare în Pré-Saint-Didier

Foarte aproape de băile termale se găsesc apartamentele La mansarda delle marmotte, La Maisonnette și Lo Scoiattolo.

Chiar în centru sunt Le Refuge du Coeur, Maison Clocher și Locanda Bellevue.

La intrarea în localitate dinspre șoseaua națională se află Hotel Edelweiss (un hotel bun, de 2 stele) și apartamentele Gentiana și Mirtillo.

Un alt hotel care aparține lanțului ce gestionează băile termale este QC Termemontebianco. Este un hotel de lux situat în Pallusieux, la 2 km de Pré-Saint-Didier și dispune și acesta de un centru SPA.

Dacă vrei cazare în apartamente, aruncă o privire și pe site-ul Vrbo.

Hotel Residence Universo
Hotel Residence Universo

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează