La schi în Cervinia, pe masivul Matterhorn

La schi în Cervinia, pe masivul Matterhorn

Cervinia (pe numele său întreg Breuil-Cervinia) este stațiunea de schi din regiunea Valle d'Aosta aflată la cea mai mare altitudine (circa 2000m). Este o stațiune modernă, cunoscută la nivel internațional, care își ia numele de la masivul Matterhorn (Monte Cervino în italiană), la poalele căruia se află.

Cum ajungi la Cervinia?

Cervinia se găsește la o distanță de circa 120km de Aeroportul din Torino, 190km de Aeroportul Milano Malpensa, 210 km de Aeroportul Milano Linate, respectiv 235km de Aeroportul din Bergamo.

Așa cum este cazul mai tuturor destinațiilor din Valea Aosta, cel mai simplu mod de a ajunge în Cervinia este să închiriezi o mașină. Odată ce ai intrat în regiunea Valle d'Aosta, vei parcurge o bună bucată din drum pe autostrada A5. Va trebui să ieși de pe autostradă la Châtillon, de unde drumul urcă accentuat pentru circa 28 km, până la Breuil-Cervinia.

VEZI OFERTE RENT-A-CAR

Să ajungi la Cervinia folosind transportul public este un pic mai complicat, întrucât nu există niciun mijloc de transport direct (găsești informații și în articolul Cum ajungi în Valle d'Aosta). Va trebui să iei un autobuz până la Châtillon (autobuze directe sunt de la aeroporturile Torino și Milano Malpensa, în anumite zile ale săptămânii) și de acolo să iei un autobuz Arriva spre Cervinia. Drumul cu autobuzul de la Châtillon la Cervinia durează 1 oră. 

Cu trenul este și mai complicat. Va trebui să ajungi la gara Châtillon-Saint Vincent și de acolo să iei autobuz spre Cervinia. În funcție de aeroportul pe care aterizezi, acest lucru presupune să schimbi 2-3 trenuri (în unele cazuri va trebui să iei și un autobuz pentru a ajunge în centrul orașelor mari, unde ai gara).

Drumul urcă spre Breuil-Cervinia.
Drumul urcă spre Breuil-Cervinia.

Domeniul schiabil Cervino Ski Paradise

Domeniul schiabil Cervino Ski Paradise se află la cea mai mare altitudine din Munții Alpi (poți schia de la circa 3800 înălțime), fiind și unul dintre cele mai întinse. Este unul dintre cele mai spectaculoase din Europa, legând pârtiile din partea italiană (inclusiv Valturnenche) cu pârtiile de la Zermatt, din Elveția.

Domeniul schiabil Cervino Ski Paradise este alcătuit din:

Sunt în total peste 100 de pârtii de schi, de diferite dificultăți, care însumează peste 360km.

Spre deosebire de alte stațiuni de schi din Valea Aosta, la Cervinia prezența ghețarului îți permite să schiezi tot timpul anului. În timpul verii ai la dispoziție 25 km de pârtii, de la Piccolo Cervino (3883m) la Plateau Rosà (3480m).

Schi fond se poate face pe un circuit de 3 km la Breuil-Cervinia, la Champlève, lângă Valtournenche (3 porțiuni – de 3km, 2,5 km și respectiv 3,8 km) și la Torgnon (pârtia Maisonette, cu porțiuni de 3, 7,5 și respectiv 10km și pârtia Grandes Montagnes, de 20km).

Poți descărca harta pârtiilor de schi de la Cervino Ski Paradise de pe site-ul Cervinia.it.

Harta domeniului schiabil Cervino Ski Paradise
Harta domeniului schiabil Cervino Ski Paradise

Instalații de schi

Întregul domeniu schiabil Cervino Ski Paradise are 44 de instalații de transport pe cablu, care cuprind telecabine, gondole, telescaune și benzi transportatoare.

Instalații de transport pe cablu în Breuil-Cervinia:

Instalații de transport pe cablu în Valtournenche:

Instalații de transport pe cablu în Chamois:

Instalații de transport pe cablu în Torgnon:

Instalații de transport pe cablu în Zermatt:

Telescaunele Campetto și Cretaz din Breuil-Cervinia
Telescaunele Campetto și Cretaz din Breuil-Cervinia

Programul instalațiilor de schi

Perioada de schi la Breuil-Cervinia este:

Programul instalațiilor în perioada 6 mai - 8 septembrie 2024:

Telecabina Breuil-Cervinia-Plan Maison
Telecabina Breuil-Cervinia-Plan Maison

Perioada de schi la Valtournenche este:

Perioada de schi la Chamoix este:

Perioada de schi la Torgnon este:

Notă: programul poate suferi modificări, în funcție de condițiile meteo.

Plan Maison
Plan Maison

Prețuri skipass 2024

Societatea care administrează domeniul schiabil este Cervino S.p.a.

Skipass-ul se încarcă pe un key-card (suport electronic), al cărui preț este 2 Euro.

Conform legii, asigurarea de răspundere civilă este obligatorie pentru toți schiorii. Asigurarea este legată de skipass, iar prețul acesteia este de 3 Euro/adult/zi, respectiv 1,5 Euro/copil sub 8 ani/zi.

Purtarea căștii este obligatorie pentru persoanele sub 18 ani.

Senior = persoană peste 65 ani (născută înainte de 31 mai 1960)

Adolescent = persoană sub 18 ani (născută după 31 octombrie 2006)

Junior = persoană sub 14 ani (născută după 31 octombrie 2008)

Reducerile sunt valabile doar în baza actului de identitate.

Skipass-ul se poate cumpăra online și are următoarele prețuri:

BREUIL-CERVINIA
6 mai 2024 - 8 septembrie 2024
 
ZILE CONSECUTIVE
Tip bilet Tarif unic
1 zi 35 EUR
2 zile 70 EUR
3 zile 105 EUR
4 zile 140 EUR
5 zile 175 EUR
6 zile 210 EUR

Skipassul este valabil pentru pentru instalațiile de schi deschise din Breuil-Cervinia. Pentru gondola Plan Maison - Cime Bianche Laghi și telecabina Cime Bianche Laghi - Plateau Rosà este valabil doar pentru urcare.

Pentru skipass-urile de 5 și 6 zile este obligatoriu numele și prenumele.

Jos se vede Cervinia.
Jos se vede Cervinia.
BREUIL-CERVINIA - ZERMATT
6 mai 2024 - 8 septembrie 2024
 
ZILE CONSECUTIVE
Tip bilet Adult Senior/Adolescent Junior
1 zi 60 EUR 54 EUR 30 EUR
2 zile 115 EUR 103,5 EUR 57,5 EUR
3 zile 165,5 EUR 149 EUR 83 EUR
4 zile 211 EUR 190 EUR 105,5 EUR
5 zile 252 EUR 227 EUR 126 EUR
6 zile 288 EUR 259 EUR 144 EUR
       
ZILE NECONSECUTIVE
Tip bilet Adult Senior/Adolescent Junior
2 zile 117,5 EUR 106 EUR 59 EUR
3 zile 173 EUR 155,5 EUR 86,5 EUR
4 zile 225,5 EUR 203 EUR 113 EUR
5 zile 276 EUR 248,5 EUR 138 EUR
6 zile 324 EUR 291,5 EUR 162 EUR

Skipass zile consecutive: permite accesul (atunci când sunt deschise) la instalațiile de schi din Breuil-Cervinia și la următoarele instalații din Elveția: teleschi Plateau Rosà I, II, III, Testa, Plateau-Breithorn, telescaun Furgsattel, telecabina/ gondola Trockener Steg - Piccolo Cervino (doar la urcare), telecabina/ gondola Plateau Rosà/ Testa Grigia - Piccolo Cervino (Matterhorn Alpine Crossing) doar la urcare; Snow Experience nu este inclus; începând de la 5 zile sunt necesare numele și prenumele.

Un copil sub 8 ani (născut după 31 octombrie 2016) are dreptul la gratuitate dacă un adult cumpără un skipass de același tip.

Persoanele peste 80 ani (născute înainte de 1 noiembrie 1944) au dreptul la skipass gratuit.

Skipass zile neconsecutive: permite accesul (atunci când sunt deschise) la instalațiile de schi din Breuil-Cervinia și la următoarele instalații din Elveția: teleschi Plateau Rosà I, II, III, Plateau-Breithorn, telecabina/ gondola Trockener Steg - Piccolo Cervino (doar la urcare), telecabina/ gondola Plateau Rosà/ Testa Grigia - Piccolo Cervino (Matterhorn Alpine Crossing) doar la urcare; se pot folosi în tot sezonul estival;

Nu sunt prevăzute reduceri pentru copiii sub 8 ani sau pentru persoanele peste 80 de ani.

Un calimero (lichior bombardino - de ou, cafea și frișcă) pe pârtie
Un calimero (lichior bombardino - de ou, cafea și frișcă) pe pârtie

Ce mai poți face în Cervinia?

Cervinia este mai tot timpul o stațiune animată. Pe Via Carrel, strada principală a localității, se înșiră hoteluri mari, restaurante și magazine de toate felurile (în anul 1865, Jean Antoine Carrel s-a numărat printre cei care au ajuns pentru prima dată pe Matterhorn).

Via Carrel este plină de magazine și restaurante.
Via Carrel este plină de magazine și restaurante.
Intersecția dintre străzile Guido Rey și Carrel, cu Biserica Maria Regina Vallis Augustanae
Intersecția dintre străzile Guido Rey și Carrel, cu Biserica Maria Regina Vallis Augustanae

Fiind de obicei asaltată de turiști, și activitățile pe care le poți face sunt diverse. Majoritatea sunt din categoria sport/ aventură: dincolo de schi și snowboard, există posibilitate de patinaj, drumeții cu rachete de zăpadă, plimbări cu snowmobile sau cu săniile trase de câini husky, cățărare pe gheață sau parapantă în tandem.

În timpul verii, ai la dispoziție o grămadă de trasee montane, canyoning și mountain bike.

Societatea Ghizilor (Società delle Guide del Cervino), înființată în anul 1865, organizează tot felul de excursii și activități. Își are sediul în aceeași clădire cu Oficiul de Turism, pe Via Circonvallazione 2. Vechea construcție din lemn pe care o vezi în fața intrării este Capanna Luigi Amedeo di Savoia, care a fost cândva refugiu pe Matterhorn.

Masivul Matterhorn se înalță deasupra stațiunii Cervinia.
Masivul Matterhorn se înalță deasupra stațiunii Cervinia.

Satele din zonă păstrează arhitectura și atmosfera tradițională a localităților montane, unele având și mici muzee pe care le poți vizita.

În lunile iulie-august au loc la Cervinia două festivaluri: Cervino CineMountain, dedicat filmului și Settimana del Cervino ("Săptămâna Muntelui Cervino/ Matterhorn"), care cuprinde tot felul de manifestări dedicate legendarului masiv.

Chiar dacă nu schiezi, te poți urca cu telecabina din Cervinia la Plateau Rosà, la 3480m, (schimbând la Plan Maison și la Cime Bianche Laghi) pentru a admira mai de aproape panorama vârfurilor de peste 4000m care te înconjoară. 

În apropiere de stația telecabinei, la 3500m altitudine, se găsește muzeul aflat la cea mai mare înălțime din Europa. Numele său este Una Montagna di Lavoro ("Un munte de muncă") și prezintă istoria primelor instalații de transport pe cablu din zonă, începând din anii 1930. Accesul se face în baza skipass-ului sau a biletului de telecabină dus-întors. Pe terasa panoramică, o roză a vânturilor indică vârfurile cele mai înalte din Valea Aosta și din Vallese (în Elveția).

Prețurile pentru transportul cu telecabina sunt:

EXPLORE PASS (gondole și telecabine)
6 mai 2024 - 8 septembrie 2024 (Breuil-Cervinia)
29 iunie - 8 septembrie 2024 (Valtournenche)
 
URCARE
Tip bilet Breuil Cervinia - Plan Maison Breuil Cervinia - Cime Bianche Laghi Breuil Cervinia - Plateau Rosà Valtournenche - Salette
Adult 12,5 EUR 23,5 EUR 35 EUR 10 EUR
Junior 6,5 EUR 11,5 EUR 17,5 EUR 7 EUR
Senior/ Adolescent 11,5 EUR 21 EUR 31,5 EUR 9 EUR
Grup 5 pers. 11,5 EUR 21 EUR 31,5 EUR 9 EUR
Grup 10 pers. 11 EUR 20 EUR 30 EUR 8,5 EUR
Grup 20 pers. 10 EUR 18,5 EUR 28 EUR 8 EUR
         
COBORÂRE
Tip bilet Breuil Cervinia - Plan Maison Breuil Cervinia - Cime Bianche Laghi Breuil Cervinia - Plateau Rosà Valtournenche - Salette
Adult 12,5 EUR 23,5 EUR 35 EUR 10 EUR
Junior 6,5 EUR 11,5 EUR 17,5 EUR 7 EUR
Senior/ Adolescent 11,5 EUR 21 EUR 31,5 EUR 9 EUR
DUS-ÎNTORS
Tip bilet Breuil Cervinia - Plan Maison Breuil Cervinia - Cime Bianche Laghi Breuil Cervinia - Plateau Rosà Valtournenche - Salette
Adult 19 EUR 37 EUR 55 EUR 15 EUR
Junior 9,5 EUR 18,5 EUR 27,5 EUR 10,5 EUR
Senior/ Adolescent 17 EUR 33,5 EUR 49,5 EUR 13,5 EUR
Grup 5 pers. 17 EUR 33,5 EUR 49,5 EUR 13,5 EUR
Grup 10 pers. 16 EUR 31,5 EUR 46,5 EUR 12,5 EUR
Grup 20 pers. 15 EUR 29,5 EUR 44 EUR 12 EUR

Un copil sub 8 ani (născut după 31 octombrie 2016) are dreptul la gratuitate dacă un adult cumpără un Explore pass de același tip.

Persoanele peste 80 ani (născute înainte de 1 noiembrie 1944) au dreptul la Explore pass gratuit.

În vara anului 2023 a fost inaugurată telecabina Matterhorn Alpine Crossing (care are cel mai înalt traseu din Europa), așa că de la Plateau Rosà/ Testa Grigia îți poți continua urcarea, ajungând la 3883m, la Piccolo Cervino/ Klein Matterhorn ("Micul Matterhorn"). De acolo poți coborî cu instalațiile de transport pe cablu până la Zermatt, în Elveția. Lângă stația de sus a telecabinei, în ghețar, se află peștera de gheață (Grotta di Ghiaccio) situată la cea mai mare înălțime din Europa.

Prețul transportului cu telecabina Matterhorn Alpine Crossing este:

TELECABINA MATTERHORN ALPINE CROSSING
(dus-întors)
   
Telecabine 1 mai - 30 iunie 2024 1 iulie - 31 august 2024 1 - 8 septembrie 2024
Adult Copil 9-16 ani neîmpliniți Adult Copil 9-16 ani neîmpliniți Adult Copil 9-16 ani neîmpliniți
Breuil-Cervinia - Matterhorn Glacier Paradise 109 EUR 54,5 EUR 120 EUR 60 EUR 109 EUR 54,5 EUR
Breuil-Cervinia - Zermatt 218 EUR 109 EUR 240 EUR 120 EUR 218 EUR 109 EUR
Breuil-Cervinia - Trockner Steg 163 EUR 81,5 EUR 179,5 EUR 90 EUR 163 EUR 18,5 EUR
Breuil-Cervinia - Schwarzsee 181 EUR 90,5 EUR 181 EUR 90,5 EUR 181 EUR 90,5 EUR
Breuil-Cervinia - Furi 201 EUR 100,5 EUR 221 EUR 110,5 EUR 201 EUR 100,5 EUR

Reducerile se acordă în baza actului de identitate.

Copiii între 3 și 9 ani neîmpliniți însoțiti de adulți au gratuitate.

Din motive de sănătate, accesul copiilor sub 3 ani în telecabina Matterhorn Alpine Crossing este interzis.

Pentru cei care vor să exploreze împrejurimile, foarte aproape de Cervinia se găsesc două obiective turistice importante. La câțiva km spre sud se află lacul Layet, mai cunoscut sub numele de Lago Blu ("Lacul Albastru"), în ale cărui ape se oglindește masivul Matterhorn, deosebit de frumos în timpul verii. La o depărtare de alți câțiva km spre Valtournenche se găsesc cheile săpate de râul Marmore (Gouffre de Busserailles). Pe parcursul traseului, amenajat pe o pasarelă de metal, poți vedea o grotă și o cascadă.

Satul Paquier se află în apropiere de Gouffre de Busserailles.
Satul Paquier se află în apropiere de Gouffre de Busserailles.

Cazare în Cervinia

Există sute de opțiuni de cazare în Cervinia (majoritatea apartamente, dar și multe hoteluri de lux).

Caută cazare în Cervinia

În Cervinia există multe posibilități de cazare.
În Cervinia există multe posibilități de cazare.

Dacă vrei să te cazezi chiar lângă pârtiile de schi, un hotel bun este Hotel Meublé Mon Rêve (3 stele), care are și shuttle spre centrul localității (unde ajungi cam în 10 minute pe jos). 

Jos, lângă stația telecabinei spre Plateau Rosa și aproape de centru, se află Mollino Rooms.

Dacă vrei să stai chiar în centru, hotelurile de 3 stele Da Compagnoni și Marmore pot fi o alegere bună, dar și Hotel Meublé Joli, de 2 stele sau apartamentul Central Apart Chalet.

Cervinia oferă multe variante și pentru cei care doresc un hotel cu SPA (și au buget corespunzător). Printre acestea se numără Aux Pieds du Roi - Suite & Spa, Sertorelli Sporthotel, Excelsior Planet, White Angel, Valtur Cervinia Cristallo Ski Resort și frumosul Saint Hubertus Resort.

Pentru cazare în apartamente, vezi și site-ul Vrbo.

Hotel Marmore se află chiar în centru, pe Via Carrel.
Hotel Marmore se află chiar în centru, pe Via Carrel.

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează