O zi în Bologna

O zi în Bologna

Bologna, capitala regiunii Emilia-Romagna, este un oraș care merită o vizită de mai multe zile. Dacă însă nu ai decât o zi la dispoziție (poate pentru că vrei de fapt să ajungi de la Bologna la Florența sau din alte motive), iată o variantă de itinerar pentru o zi, care te va conduce pe la principalele puncte de interes din oraș.

Traseu de o zi în Bologna

Începem traseul de la Gara Centrală (Stazione Centrale). Înainte de a de te îndrepta spre centru, oprește-te un pic în piața din fața gării (Piazza delle Medaglie d'Oro) și uită-te la ceasul de pe clădire. Arată ora 10:25, iar ora aceasta nu se schimbă niciodată. Este ora la care, în ziua de 2 august 1980, o bombă a explodat în gară, omorând 85 de persoane și rănind câteva sute. A fost cel mai grav atentat din istoria Italiei, iar ceasul s-a oprit în acel moment. După ce a fost pus de câteva ori în funcțiune, s-a hotărât să continue să arate ora 10:25, în memoria acestei tragedii.

Ceasul din Piazza delle Medaglie d'Oro arată doar ora 10:25.
Ceasul din Piazza delle Medaglie d'Oro arată doar ora 10:25.

Mergi acum pe Viale Pietramellara, care face parte din inelul ce marchează zona centrală a Bolognei. În Piazza XX Settembre vei vedea Porta Galliera, una dintre vechile porți de intrare în oraș. Forma sa actuală datează din sec. al XVII-lea.

Porta Galliera
Porta Galliera

Dincolo de ea se află autogara și imediat lângă, ruinele castelului Galliera, construit în sec. al XIV-lea, pentru a-l primi pe papă (nu uita că în trecut Bologna a fost stat papal). Imediat în apropiere se află frumoasa Scalinata del Pincio, una dintre intrările în Parcul Montagnola.

Ruinele castelului Galliera
Ruinele castelului Galliera
Scalinata del Pincio, o intrare monumentală în Parcul Montagnola
Scalinata del Pincio, o intrare monumentală în Parcul Montagnola

Urcă scările și intră în parc, mergând spre dreapta, paralel cu Via dell'Indipendenza. Colina pe care este amenajat parcul este una artificială, creată în timp, încă din Evul Mediu, în urma depozitării gunoaielor și a materialelor de construcții. Abia în sec. al XVII-lea spațiul a fost transformat în loc de plimbare, iar forma actuală datează de la sfârșitul sec. al XVIII-lea, când Napoleon a dat ordin ca parcul să fie reamenajat.

Parcul Montagnola
Parcul Montagnola

Ieși din parc înspre Piazza VIII Agosto. Piața își ia numele de la ziua de 8 august 1848, când în acest loc s-au dat lupte între trupele armatei austriece, chemate de papă și locuitorii Bolognei. Monumentul de la ieșirea din parc a fost ridicat în amintirea aceluiași eveniment și se numește Il Popolano ("Omul din popor"). În fiecare vineri și sâmbătă, în piață are loc un mare târg, numit la Piazzola.

Piazza VIII Agosto, cu monumentul Il Popolano
Piazza VIII Agosto, cu monumentul Il Popolano

Fă dreapta și apoi stânga, astfel încât să te găsești din nou pe Via dell'Indipendenza, unde se află și multe magazine, în cazul în care vrei să faci și niște cumpărături. Vei trece pe lângă Teatrul Arena del Sole, înființat în anul 1810, iar pe partea opusă a străzii vei vedea statuia lui Giuseppe Garibaldi.

Teatrul Arena del Sole
Teatrul Arena del Sole
Statuia lui Giuseppe Garibaldi
Statuia lui Giuseppe Garibaldi

Este momentul pentru un mic ocol, ca să vezi și o față mai puțin cunoscută a Bolognei, cea de oraș al apei. În trecut, străzile erau traversate de mai multe canale, care alimentau morile de grâne sau serveau diferitelor activități de producție. După cel de-al Doilea Război Mondial, cele mai multe canale au fost acoperite, iar astăzi se mai păstrează la suprafață doar câteva. Unul este Canale delle Moline. Vederea cea mai sugestivă este de la ferestruica din Via Piella nr. 16 (lângă Osteria Biassanot), numită de locuitori "Mica Veneție", pentru că priveliștea (atunci când canalul are apă) amintește oarecum de Veneția.

"Mica Veneție"
"Mica Veneție"

Mergi în continuare pe Via Piella, apoi pe Via del Fico și pe Via Carbonara și vei ajunge la Turnul Prendiparte, unul dintre turnurile din Bologna în care te poți urca (300 trepte), pentru a admira orașul de sus. Turnul datează din sec. al XII-lea și se mai numește și Coronata. Dacă te uiți în sus, vei vedea decorația în formă de coroană din partea superioară. De-a lungul timpului a fost folosit drept cantină, seminar, închisoare și, mai nou, B&B.

Vederea din Turnul Prendiparte
Vederea din Turnul Prendiparte

Turnul Prendiparte

Orar:

 • Turnul Prendiparte se poate vizita doar duminica
 • urcarea în turn se face la orele 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00 și 18.00

Preț bilet:

 • adult: 10 EUR
 • copii 10-17 ani: 8 EUR
 • copii sub 10 ani: gratuit

De la turn mergi pe Via Sant'Alò și apoi fă dreapta pe Via Altabella. Lângă intersecția acestor străzi se află Turnul Altabella, al doilea ca înălțime din Bologna (61m), fără a lua în calcul turnul Catedralei. Observă și porticurile Palatului Arhiepiscopal de pe Via Altabella – au 10m și sunt cele mai înalte din oraș. Ieși din nou în Via dell'Indipendenza și aruncă o privire la Catedrala San Pietro. Pe fațadă se află statuile sfinților Petru și Paul și stema papei Benedict al XIV-lea, care a dorit refacerea bisericii în stil baroc, în sec. al XVIII-lea. Sâmbăta și duminica este permisă și urcarea în turnul catedralei, care datează din sec. al XII-lea și cuprinde în interiorul său turnul vechi, din sec. al X-lea.

Catedrala San Pietro
Catedrala San Pietro

Campanila San Pietro Bologna

Orar:

 • octombrie-mai: sâmbătă și duminică, 14:00-16:30
 • iunie-septembrie: sâmbătă 14:30-22:30, duminică 14:00-16:30

Preț bilet:

 • 5 EUR
 • biletul include și accesul la cripta și Muzeul Tezaurului din catedrală

Mergi în continuare pe Via dell'Indipendenza. Puțin mai în față, pe dreapta, se află o clădire interesantă. Este Palazzina Majani, ridicată în stil Liberty (echivalentul Art Nouveau-lui vienez) la începutul sec. al XX-lea, ca sediu pentru cafeneaua și magazinul de ciocolată Majani. Frumoasa clădire nu a fost lipsită de controverse: la început, locuitorii mai tradiționaliști ai Bolognei au spus că este "un scaun din Viena pus acolo ca să se lovească de picioarele trecătorilor").

Palazzina Majani, în stil Liberty
Palazzina Majani, în stil Liberty

Chiar înainte să ajungi la Via Rizzoli, pe bolta porticului clădirilor din partea stânga a străzii, se găsesc trei inscripții: Panis vita ("Pâinea e viață"), Canabis protectio ("Canabis e protecție"), Vinum laetitia ("Vinul e bucurie"). Inscripția despre canabis se referă la perioada în care comerțul cu cânepă aducea Bolognei multă bogăție, și deci protecție.

Una dintre cele trei inscripții de sub Turnul Scappi
Una dintre cele trei inscripții de sub Turnul Scappi

Traversează Via Rizzoli și te vei găsi în Piazza del Nettuno. În mijloc se înalță fântâna lui Neptun, unul dintre simbolurile Bolognei. A fost construită în anul 1566 de sculptorul Giambologna și a stârnit niște contradicții la vremea ei, căci senzualitatea nimfelor de pe soclu și nudul puternic al zeului (care ar fi trebuit să simbolizeze puterea papei), nu au fost pe placul Bisericii. Sculptorul ar fi vrut ca organele genitale ale lui Neptun să fie mai mari, astfel încât proporțiile să corespundă dimensiunii statuii, care are peste 3m înălțime. Biserica s-a opus, iar Giambologna ar fi recurs la un truc optic: dacă privești statuia din spate, dinspre dreapta, vei vedea cum degetul mare al mâinii stângi a lui Neptun se profilează îndrăzneț și...indecent.

Fântâna lui Neptun
Fântâna lui Neptun

Palatul din stânga statuii (cum privești dinspre Via Rizzoli) este Palatul Re Enzo, care poartă numele unui rege al Sardiniei ce a fost capturat în sec. al XIII-lea și ținut prizonier până la moarte în această clădire.

Palatul Re Enzo
Palatul Re Enzo

În dreapta statuii se află Biblioteca Salaborsa, fosta Bursă a orașului, transformată în anul 2001 într-o frumoasa bibliotecă multimedia. Fotografiile de pe perete, din stânga intrării, sunt ale locuitorilor care au fost omorâți de naziști. Poți intra în curtea interioară acoperită (Piazza Coperta), care poartă numele lui Umberto Eco, profesor la Universitatea din Bologna.

Curtea interioară din Salaborsa
Curtea interioară din Salaborsa
Biblioteca Salaborsa
Biblioteca Salaborsa

Din Piazza del Nettuno vei ajunge imediat în Piazza Maggiore. Este înconjurată de unele dintre cele mai frumoase clădiri din oraș. Atenția îți va fi imediat atrasă de imensa biserică cu fațada doar pe jumătate îmbrăcată în marmură alb-roz. Este Bazilica San Petronio, care întrece ca importanță chiar și catedrala pe care ai văzut-o mai devreme. Nu rata basorelieful de deasupra portalului de intrare, sculptat de Jacopo della Quercia în sec. al XV-lea, meridianul trasat pe podeaua bisericii (cel mai lung din lume) și capela Bolognini, în care se păstrează niște fresce spectaculoase.

Piazza Maggiore văzută din Turnul cu ceas
Piazza Maggiore văzută din Turnul cu ceas
Bazilica San Petronio
Bazilica San Petronio

Bazilica San Petronio

Orar:

Biserică:

 • zilnic, 08:30-13:30, 15:00-18:30

 

Capelele Bolognini, San Sebastiano și San Vincenzo:

 • zilnic, 09:00-13:00, 15:00-18:00
 • ultima intrare cu 15 minute înainte de închidere


Muzeu:

 • marți-sâmbătă: 09:00-12:30

Preț bilet:

Biserică: gratuit

 

Capelele Bolognini, San Sebastiano și San Vincenzo:

 • adult: 5 EUR
 • copii sub 11 ani: gratuit
 • între 11 și 18 ani: 3 EUR
 • peste 65 ani: 3 EUR

 

Muzeu: gratuit

Vizavi de biserică este Palazzo del Podestà. Sub bolta sa centrală (Voltone del Podestà) poți testa un efect acustic neobișnuit. Așază-te cu fața la unul dintre colțuri și șoptește spre perete. Persoana aflată în colțul opus, în diagonală, te va auzi foarte clar. Se pare că în Evul Mediu, se putea face în acest fel spovedania celor care aveau boli contagioase, fără ca preoții să fie în pericol de a se contamina.

Palazzo del Podestà
Palazzo del Podestà

Palatul aflat în dreapta bisericii este Palatul Primăriei (Palatul d'Accursio), pe fațada căruia se află statuia papei Gregorio al XIII-lea (cel cu calendarul gregorian) și o sculptură în teracotă a Fecioarei cu Pruncul, realizată în sec. al XV-lea. În interior, poți vizita gratuit unele săli (atunci când nu sunt organizate evenimente), iar contra cost poți vizita Colecțiile Municipale de Artă și te poți urca în Turnul cu ceas, de unde este o vedere foarte frumoasă către piață. Scara pe care urci în interiorul Palatului Primăriei a fost făcută de arhitectul Bramante în sec. al XVI-lea, special pentru a permite accesul pe cal al mai-marilor orașului.

Palatul Primăriei
Palatul Primăriei

Palatul Primăriei

Orar:

Turnul cu ceas:

 • luni-duminică, de trei ori pe oră (la fix, la și 20 și la și 40 de minute)
 • ultima oră este ora ultimului acces
 • 1 martie-30 aprilie 2024: 10:00-18:20
 • 1 mai 2024: închis
 • 2 mai-27 octombrie 2024: 10:00-18:20
 • 28 octombrie-23 decembrie 2024: 10:00-17:20
 • 24 decembrie 2024: ultima intrare la 16:20
 • 25 decembrie 2024: închis
 • 26-30 decembrie 2024: 10:00-17:20
 • 31 decembrie 2024: ultima intrare la 16:20
 • 1 ianuarie - 28 februarie 2025: 10:00-17:20

 

Colecțiile Municipale de Artă:

 • luni: închis
 • marți, joi: 14:00-19:00
 • miercuri, vineri: 10:00-19:00
 • sâmbătă: 10:00-18:30
 • duminică: 10:00-19:00
 • închis: 1 mai, 25 decembrie

Preț bilet:

Turnul cu ceas și Colecțiile Municipale de Artă:

 • adult: 8 EUR
 • copil 4-11 ani: 5 EUR
 • copil sub 4 ani: gratuit
 • peste 65 ani: 5 EUR
 • gratuit cu Bologna Card

 

Colecțiile Municipale de Artă:

 • adult: 6 EUR
 • 18-25 ani: 2 EUR
 • sub 18 ani: gratuit

Mergi pe Via dell'Archiginnasio, strada din stânga bisericii. În curând vei întâlni Palatul dell'Archiginnasio, construit în sec. al XVII-lea, ca sediu al Universității, pe locul în care ar fi trebuit să se afle o aripă a bisericii San Petronio. În sec. al XIX-lea a fost transformat în bibliotecă. Poți intra în curtea interioară, înconjurată de 30 de arcade ce poartă stemele studenților. La etaj, se pot vizita Teatrul Anatomic (sala în care se făceau disecții în trecut, bogat decorată cu lambriuri de lemn) și sala Stabat Mater, destinată legiștilor.

Arcadele pictate de sub Palazzo dell'Archiginnasio
Arcadele pictate de sub Palazzo dell'Archiginnasio
Teatrul Anatomic
Teatrul Anatomic

Palazzo dell'Archiginnasio

Orar:

 • luni-sâmbătă: 10.00-18.00
 • 25 aprilie 2024: 10-14
 • 1 mai 2024: 10-14
 • 24 și 25 decembrie 2024: închis
 • 26 decembrie 2024: 10.00-14.00
 • 31 decembrie 2024: închis

Preț bilet:

Bilet Teatrul Anatomic+Sala Stabat Mater:

 • la fața locului (doar cu card): 3 EUR
 • online: 3,5 EUR (rezervarea online este obligatorie sâmbăta și în zilele de sărbătoare)

În piața din fața palatului se găsește statuia lui Luigi Galvani, profesor de anatomie la Universitatea din Bologna. Dacă te uiți la cartea pe care o ține în mână, vei remarca picioarele de broască. Galvani este cunoscut pentru experimentele prin care studia efectul electricității asupra mușchilor animalelor.

Din Piazza Galvani, traversează Via Farini (admiră frumoasele porticuri de pe partea opusă a străzii) și apoi mergi prin Piazza Cavour și Via Garibaldi până în Piazza San Domenico. Coloana din piață are în vârf statuia Sf. Dominic. Mormântul său (Arca di San Domenico) se află în interiorul Bazilicii San Domenico, în a șasea capelă din dreapta și este o adevărată operă de artă, la care au lucrat artiști renumiți, timp de mai mulți ani. Printre ei se numără și Michelangelo, care în tinerețe a trecut prin Bologna. El a realizat statuia Sf. Petroniu, care ține în mâini macheta orașului (a doua statuie din stânga, de pe capacul sarcofagului de marmură), statuia îngerului care ține lumânarea din dreapta și statuia Sf. Procul (pe partea din spate a sarcofagului). Mai în față, în dreapta altarului, se află renumita pictură a lui Filippino Lippi, "Căsătoria mistică a Sf. Caterina", realizată în anul 1501.

Arca di San Domenico
Arca di San Domenico

Bazilica San Domenico

Orar:

 • luni-vineri, 09:00-12:00, 15:30-18:00
 • sâmbătă-duminică: 15:30-17:00

Preț bilet:

 • gratuit

Întoarce-te în Via Farini și pierde-te pe străduțele din vechea zonă comercială a Bolognei, numită il Quadrilatero ("Cadrilaterul"), delimitată de Via Farini, Via Castiglione, Via Rizzoli și Via dell’Archiginnasio. Este o zonă plină de magazine (printre ele se numără și luxoasa Galleria Cavour), de băcănii, de restaurante, baruri și cafenele. Fă o pauză și încearcă mâncarea tradițională din Bologna sau pur și simplu admiră animația și culorile străzilor, tarabele cu fructe și legume, brânzeturile, varietatea de tipuri de paste și salamurile mortadella care atârnă prin băcănii.

Admiră tarabele cu fructe și legume din Quadrilatero.
Admiră tarabele cu fructe și legume din Quadrilatero.

De aici traversează Via Castiglione și mergi spre frumoasa Piazza Santo Stefano, unde se află Bazilica Santo Stefano. Este de fapt un interesant complex de patru biserici (inițial erau șapte) și două curți interioare, care cuprinde cele mai vechi edificii religioase din Bologna, a căror simbolistică amintește de Sfântul Mormânt din Ierusalim.

Piazza Santo Stefano
Piazza Santo Stefano
Claustrul medieval de la Bazilica Santo Stefano
Claustrul medieval de la Bazilica Santo Stefano

Bazilica Santo Stefano

Orar:

 • luni: închis
 • marți-vineri, 09:30-12:30, 14:30-19:00
 • sâmbătă-duminică, 09:30-12:30, 14:30-19:30

Preț bilet:

 • gratuit

După ce ai ieșit din nou în Piazza Santo Stefano, mergi spre dreapta și traversează galeria Palatului Isolani (Corte Isolani), până ajungi în Strada Maggiore, una dintre cele mai caracteristice străzi din Bologna. Aruncă o privire spre frumoasele porticuri medievale ale fațadei Casei Isolani. O legendă spune că în tavanul din lemn aflat la înălțimea de 9m ar fi înfipte trei săgeți (destul de greu de văzut).

Porticul medievald din lemn al Casei Isolani ascunde o legendă.
Porticul medievald din lemn al Casei Isolani ascunde o legendă.

Mergi pe Strada Maggiore spre cele două turnuri înclinate, cel mai cunoscut simbol al Bolognei. Turnurile Asinelli și Garisenda au fost construite în sec. al XII-lea. Turnul Asinelli este cel mai înalt din Bologna (97,2m și 498 de trepte ca să ajungi în vârf). Turnul Garisenda este mai mic (are doar 48m, fiind scurtat prin Evul Mediu), însă este mult mai înclinat (3,22m față de verticală). Momentan nu se mai poate urca în Turnul Asinelli, din cauza lucrărilor de consolidare începute în octombrie 2023 la Garisenda.

Cele două turnuri înclinate văzute din Turnul Prendiparte
Cele două turnuri înclinate văzute din Turnul Prendiparte

Aici se încheie turul de o zi în Bologna. Dacă mergi pe Via Rizzoli, vei ajunge din nou la intersecția cu Via dell'Indipendenza, în Piazza del Nettuno. Dacă ai la dispoziție 2 zile sau 3 zile, poți vizita și alte obiective turistice din Bologna.

Te-ar putea interesa și:

0721.810.270
Scrie-ne pe numărul 0721.810.270

Anulează

Newsletter vacanțe Italia

Lasă-ne mail-ul dacă vrei să îți trimitem cele mai bune și interesante oferte și idei de vacanță în Italia.

Adresa de email nu este corectă.

Adresa de email este deja abonată.

Te-ai abonat cu succes! Păstrăm legătura :)

Anulează